Problem z łapkami u mojego Maine Coona?

M
Maxe Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Chciałbym zasięgnąć rady – od niedawna mamy w domu Maine Coona i zauważyliśmy, że jego łapki dość mocno uciekają na zewnątrz (widać to na zdjęciu).

Czy możecie mi powiedzieć, czy to normalne? Mieliście może kiedyś podobny przypadek?

Kociak ma 3 miesiące.

Dzięki wielkie za odpowiedzi!

Problem z łapkami u mojego Maine Coona?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Mariepoppins78 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

mam ten sam problem z moim 5-miesięcznym kocurkiem maine coon. Bardzo się tym martwię, bo kotek ma rodowód i został kupiony w hodowli. Z tego, co zrozumiałem, nazywa się to koślawością (valgus) i jest to wada genetyczna, przekazywana głównie przez matkę.

Czy to jest operowalne? Czy mogę wyciągnąć jakieś konsekwencje wobec hodowcy, który przecież musiał zdawać sobie sprawę z tego problemu?

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    M
    Mainecoon44 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, kupiliśmy Maine Coona z rodowodem. U nas to samo – kotek ma koślawość nadgarstka. Czy to jest groźne dla jego zdrowia? Czy może brać udział w wystawach? I czy nie uważa się tego za wadę ukrytą, jeśli hodowcy wiedzieli o tym przed sprzedażą? Podobno to dziedziczne i przeszo na niego po mamie. Można to operować, ale nikt nie daje gwarancji, że wszystko będzie dobrze. Dzięki za Wasze odpowiedzi
    Przetłumaczony francuski
    P
    Priscilla62 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, co tam słychać z łapką Twojego kota? Mój chyba ma to samo :/

Przetłumaczony francuski
    P
    Priscilla62 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Właśnie dołączyłam do tej strony. Chciałabym wiedzieć, czy udało Ci się uzyskać jakieś konkretne odpowiedzi od weterynarzy. I jak miewa się Twój kot? Mam kociaka (ma 4 miesiące), który ma ten sam problem. Na zdjęciu RTG wyraźnie widać, że trzyma przednią łapkę krzywo, mimo że nie ma tam żadnego złamania. Ortopeda nie wie, co się dzieje. Twierdzi, że nigdy wcześniej nie widział podobnego przypadku u kota.

Przetłumaczony francuski
    L
    Ltds Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Właśnie dołączyłem do tego portalu. Chciałbym się dowiedzieć, czy udało Wam się uzyskać jakieś konkretne odpowiedzi od weterynarzy? I jak miewa się Wasz kot? Mam 4-miesięcznego kotka, który ma dokładnie ten sam problem. Na zdjęciu RTG wyraźnie widać, że trzyma przednią łapkę krzywo, mimo że nie ma żadnego złamania. Ortopeda nie wie, co o tym myśleć – mówi, że nigdy wcześniej nie widział takiego przypadku u kota.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dziękuję za odpowiedzi,

Pozdrawiam,

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mówiąc fachowo, termin „varus” (szpotawość) stosuje się, gdy łapy są skręcone do wewnątrz, a „valgus” (koślawość), gdy są skierowane na zewnątrz. U Państwa kota koślawość jest faktycznie wyraźniejsza niż zazwyczaj, co może sprawić, że będzie on nieco bardziej podatny na niektóre schorzenia układu kostnego, takie jak artroza. Niemniej jednak, jeśli kot nie wykazuje żadnych oznak bólu, to najprawdopodobniej nie jest to nic groźnego. Można o tym wspomnieć weterynarzowi przy okazji następnej wizyty, ale nie ma potrzeby umawiać się na konsultację specjalnie w tym celu.

Pozdrawiam,

Vincent

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Dziękuję za odpowiedź.

Nie, on nie jest polidaktylem, to kot rasowy kupiony w hodowli. Chcieliśmy brać z nim udział w wystawach i myślę, że to może być przeszkodą...

W przyszłości może to być wręcz uciążliwe przy jego wadze...

Dziękuję i miłego wieczoru

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

To nie pierwszy raz, kiedy to pytanie pojawia się na Wamiz:

https://wamiz.com/chats/maine-coon-12/forum/mon-chat-marche-de-travers-en-canard-101170.html

Twój Maine Coon nie wygląda na polidaktyla. Na pewno ma 4 palce + 1 kciuk? Ma rodowód? Jeśli nie, to możliwe, że to jakaś wada wrodzona, która niekoniecznie musi być powodem do niepokoju. Niektóre Maine Coony mają bardzo dziwne łapy, nie wspominając już o tych z polidaktylią. W sieci znajdziesz mnóstwo zdjęć łap tej rasy, a jedne są dziwniejsze od drugich.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post