Sierść półdługa czy krótka?

F
Folior Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Cieszę się, że od początku marca mam tego słodkiego kocurka rasy Maine Coon (z rodowodem), ale mam kilka pytań dotyczących jego futerka.

Ojciec i matka to oczywiście w 100% koty rasowe, z pełnym rodowodem.

Pochodzi z zaplanowanego miotu 6 kociąt (kremowo-rude długowłose, brązowo-czarno-srebrne długowłose) i tylko te dwa rude kocurki miały krótszą sierść niż reszta. Zaznaczę, że rodzina zadbała o wszystkie formalności przy tym miocie.

Oto kilka zdjęć od 2. miesiąca do 3,5 miesiąca życia.

Chciałabym poznać Waszą opinię :)

Sierść półdługa czy krótka?

2 miesiące

3 i pół miesiąca

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

30 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Lucilfuru
    Lucilfuru Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Mój mały maine coon ma futerko o podobnej długości. Czy mogłabym zobaczyć, jak Twój kotek wygląda teraz, żebym wiedziała, czego się spodziewać po moim słodziaku?

Dzięki :)

Cześć wszystkim! Cieszę się, że od początku marca mam tego uroczego kiciusia maine coon (z rodowodem), ale mam kilka pytań dotyczących jego sierści. Ojciec i matka są oczywiście w 100% rasowi, z rodowodem. Maluch pochodzi z planowanego miotu 6 kociąt (creamy red długowłose, brown black silver długowłose) i tylko te dwa rude kocurki miały krótszą sierść niż reszta. Dodam, że rodzina zadbała o wszystko przy tym miocie. Oto kilka zdjęć od 2. do 3,5 miesiąca życia. Chciałabym poznać Waszą opinię :)

2 miesiące

3 i pół miesiąca

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Shalom

Tak właśnie powinien wyglądać prawdziwy Maine Coon:

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Shalom

Ten maluch jest przeuroczy, ale mam nadzieję, że faktycznie go adoptowałeś (albo zapłaciłeś maksymalnie około 900 zł na pokrycie kosztów czipowania i szczepień). Jeśli ktoś sprzedał Ci go drogo jako Maine Coona... cóż, dałeś się nabrać 😎

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jesteś pewien, że to maine coon? Ma rodowód?

W każdym razie długość sierści nie zmienia się z wiekiem. Twój ma krótką sierść i jest już odstawiony od matki, więc taki już zostanie, a i tak jest śliczny taki, jaki jest!

Przetłumaczony francuski
    S
    Shalom Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć @folior,

Adoptowałam Maine Coona i on też ma krótką sierść, zupełnie jak Twój. Chciałabym się dowiedzieć, jak teraz wygląda Twój kotek i czy jego sierść już urosła? Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jak masz jakieś zdjęcie...

To Maine Coon z rodowodem?

Czy po prostu kot w typie Maine Coona?

Przetłumaczony francuski
    B
    Boussin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry.

Moja mała Alteha, kotka rasy maine coon, ma 3 miesiące i 1 dzień. Nie ma zbyt dużo sierści. Czy mogą mi Państwo powiedzieć, dlaczego tak jest? Bardzo proszę.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Oto zdjęcie kociaka Maine Coon z rodowodem, o umaszczeniu podobnym do Twojego. Tak dla uspokojenia. Pamiętaj też, że kot bez rodowodu oficjalnie nie jest uznawany za rasowego.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie znam się za bardzo na majkunach... Ale nie uważam, żeby jakoś bardzo różnił się od pozostałej dwójki, zwłaszcza że ten jego lekko różowawy kolor trochę optycznie maskuje objętość futra... krótko mówiąc, wydaje mi się, że przez to umaszczenie wygląda na mniej puszystego. Z kolei nie ogarniam tej twojej historii z rodowodem... albo jest zarejestrowany, tak samo jak jego rodzice i dziadkowie... albo nie jest, co byłoby szkoda, skoro twierdzisz, że jest rasowy?
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mel62 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim,

Chciałabym prosić Was o kilka informacji,

Na pierwszym zdjęciu jest mój maine coon. Wydaje mi się, że jego sierść jest bardzo krótka w porównaniu do jego rodzeństwa, które widać na drugim i trzecim zdjęciu.

Urodził się jako ostatni z miotu. Myślicie, że jak dorośnie, to jego futro stanie się długie?

Kotek nie ma rodowodu. Jak sądzicie, czy to czysta rasa?

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi! Mogę też podesłać zdjęcia jego rodziców i dziadków 😊

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 30

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post