Sierść półdługa czy krótka?

F
Folior Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Cieszę się, że od początku marca mam tego słodkiego kocurka rasy Maine Coon (z rodowodem), ale mam kilka pytań dotyczących jego futerka.

Ojciec i matka to oczywiście w 100% koty rasowe, z pełnym rodowodem.

Pochodzi z zaplanowanego miotu 6 kociąt (kremowo-rude długowłose, brązowo-czarno-srebrne długowłose) i tylko te dwa rude kocurki miały krótszą sierść niż reszta. Zaznaczę, że rodzina zadbała o wszystkie formalności przy tym miocie.

Oto kilka zdjęć od 2. miesiąca do 3,5 miesiąca życia.

Chciałabym poznać Waszą opinię :)

Sierść półdługa czy krótka?

2 miesiące

3 i pół miesiąca

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

30 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Yiko
    Yiko Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Folior :)

Polecam Ci grupę Maine Coon Polska na Facebooku, jeśli chcesz poznać opinie innych właścicieli i hodowców :)

Mnie bardziej uderzyło to, że ma taką małą główkę, niezbyt w typie Maine Coona. Kicia pochodzi z hodowli czy od osoby prywatnej?

Zresztą jest jeszcze malutka, ma mnóstwo czasu, żeby się zmienić :)

Co do sierści, to na pewno jeszcze urośnie. Może nie będzie najbardziej puchatym Maine Coonem, ale na pewno tak nie zostanie :)

Tak w ogóle, Maine Coon nie ma podszerstka – jego futro jest gładkie, miękkie i jedwabiste, ale ma tendencję do kołtunienia się, więc od małego dobrze przyzwyczajaj go do szczotkowania :)

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Hej Blue Cati

Dzięki, to miłe :), przez to linienie już wszędzie jest pełno sierści lol, wiadomo, że zimą to dopiero będzie jazda 😁

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Jest przepiękny. Mamy teraz pełnię sezonu linienia u Maine Coonów, a on jest jeszcze młodziutki, więc to normalne, że chłopak jest taki trochę „wyliniały”. Ale zobaczysz, przyszłej zimy dopiero będzie futra!

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś
    To rasa, która wymaga sporo czasu pod względem pielęgnacji, ale nie sądziłem, że u niektórych maine coonów futerko może być aż tak krótkie :O. To pewnie rzadkość, mimo że Twoja mała też przez to przechodziła. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, jak mój słodziak będzie się zmieniał :)
    Przetłumaczony francuski
    Lilamande
    Lilamande Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja Maine Coonka, jak była mała, miała dość krótką sierść, a jednak jako dorosła miała niesamowite futro i podszerstek! Do tego wysterylizowałam ją jeszcze przed burzą hormonów, więc tym lepiej :)
    Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś
    Okej, super, dzięki wielkie! Wasze wiadomości mnie uspokoiły 😁
    Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś
    Ok, dzięki Lilamande za odpowiedź. W międzyczasie dodałem jeszcze inne zdjęcia :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ten kotek jest naprawdę uroczy, a jakie ma uszy! Co do sierści, to jest jeszcze bardzo młodziutki, więc spokojnie, na pewno jeszcze urośnie. Koty długowłose zyskują swoje docelowe futerko dopiero w dorosłości. Zobaczysz, że tej zimy będzie miał znacznie ładniejszą sierść – latem jest ona zawsze krótsza i rzadsza.

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Oto jeszcze kilka zdjęć, żebyście mogli lepiej ocenić jego sierść :)

Aha, i obecnie waży 2,3 kg, mając 3 miesiące i 21 dni

Przetłumaczony francuski
    Lilamande
    Lilamande Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jak dla mnie wszystko jest w porządku. Sierść z czasem odrośnie ;)
    Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 30

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post