Gubienie sierści u Ragdolla

S
Sandrine2910 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Zastanawiamy się nad przygarnięciem Ragdolla.

Robimy rozeznanie w temacie rasy, ale jest jedna kwestia, na którą nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi.

Jak bardzo Ragdoll gubi sierść? Mało, dużo, na potęgę czy w ogóle?

Czy możecie polecić mi jakieś sprawdzone hodowle w Belgii lub na północy Francji?

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.

Sandrine

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Zgłoś

W porządku, dzięki 🙂

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ragdoll to kot o bardzo gęstym futrze, więc spodziewaj się mnóstwa kłaków. To będzie raczej opcja „na całego” niż „wcale”.

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Doskonale wiem, że koty gubią sierść, ale nie każdy robi to tak samo. Mam w domu dwa mruczki krótkowłose i widzę sporą różnicę w ilości kłaków, które po nich zostają.

Zanim zdecyduję się na adopcję, chciałabym się dowiedzieć, jak to właściwie jest z ragdollami. Chcę mieć pewność, że to kot odpowiedni dla mnie. W sieci i na tej stronie często czytam, że gubią mało sierści, ale czasem trafiam też na zupełnie sprzeczne informacje. Dlatego bardzo zależy mi na opiniach osób, które mają te koty – dajcie znać, jak to u Was wygląda w rzeczywistości.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Adopcja kota długowłosego może nie być najlepszym pomysłem, jeśli przeraża Cię wizja sprzątania dwa razy większej ilości sierści. Wypadanie sierści u kotów to proces całkowicie fizjologiczny – cykl wzrostu włosa składa się z trzech faz, a ostatnia z nich to właśnie wypadanie i nic na to nie poradzimy. Rasa nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na gubienie sierści; mogą na to wpływać również problemy skórne, stres czy niedobory w diecie.

Jeśli zależy Ci na tym, żeby nie mieć takich problemów, najlepiej byłoby adoptować kota bezwłosego, na przykład sfinksa.

Miłego dnia!

Caroline

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Mamy już krótkowłosego kota, który strasznie linieje, więc odkurzacz idzie w ruch codziennie. Poza okresami linienia trochę się obawiam, że będę musiał/a odkurzać dwa razy dziennie albo że po każdym wzięciu go na ręce moje ubrania będą całe w sierści. Nigdy nie miałem/am kota długowłosego i z tego, co udało mi się dowiedzieć, są dwa rodzaje. Takie, które gubią sierść podobnie jak te krótkowłose, i takie, u których robią się „kłębki” sierści, ale nie zostawiają jej wszędzie. Nie wiem, czy to prawda.
    Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post