Gubienie sierści u Ragdolla
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
W porządku, dzięki 🙂
Ragdoll to kot o bardzo gęstym futrze, więc spodziewaj się mnóstwa kłaków. To będzie raczej opcja „na całego” niż „wcale”.
Doskonale wiem, że koty gubią sierść, ale nie każdy robi to tak samo. Mam w domu dwa mruczki krótkowłose i widzę sporą różnicę w ilości kłaków, które po nich zostają.
Zanim zdecyduję się na adopcję, chciałabym się dowiedzieć, jak to właściwie jest z ragdollami. Chcę mieć pewność, że to kot odpowiedni dla mnie. W sieci i na tej stronie często czytam, że gubią mało sierści, ale czasem trafiam też na zupełnie sprzeczne informacje. Dlatego bardzo zależy mi na opiniach osób, które mają te koty – dajcie znać, jak to u Was wygląda w rzeczywistości.
Dzień dobry,
Adopcja kota długowłosego może nie być najlepszym pomysłem, jeśli przeraża Cię wizja sprzątania dwa razy większej ilości sierści. Wypadanie sierści u kotów to proces całkowicie fizjologiczny – cykl wzrostu włosa składa się z trzech faz, a ostatnia z nich to właśnie wypadanie i nic na to nie poradzimy. Rasa nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na gubienie sierści; mogą na to wpływać również problemy skórne, stres czy niedobory w diecie.
Jeśli zależy Ci na tym, żeby nie mieć takich problemów, najlepiej byłoby adoptować kota bezwłosego, na przykład sfinksa.
Miłego dnia!
Caroline
5 komentarzy na temat 5