Niesterylizowana kotka jedząca karmę dla kastratów

M
Mallaury72 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Chciałabym się dowiedzieć, czy jeśli podaje się specjalną karmę dla kotów po sterylizacji kotce, która nie jest wysterylizowana, to czy to normalne, że ona ciągle miauczy i ociera się o kanapę?

Moja koleżanka ma kotkę, która tak się zachowuje i wygląda to tak, jakby miała ruję. Chciałabym wiedzieć, czy to może mieć jakiś związek z tą karmą, biorąc pod uwagę, że całkiem niedawno już ją miała.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

28 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • G
    Gridin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ten weterynarz to jakiś kretyn! Albo po prostu podrywał twoją dziewczynę... Poza ludźmi, nigdy nie słyszałem, żeby klimat wpływał na okresy godowe czy ruję... w stylu: „ale dzisiaj ładna pogoda, idealny dzień na robienie małych kotków! o, a może bym tak dostała owulacji”... sam widzisz, że to nie ma sensu...😝

Kretynem jest oczywiście ten, kto zostawił ten komentarz: mimo że ruja zależy głównie od światła dziennego i długości dnia, warunki klimatyczne jak najbardziej mają wpływ na cykl u kotek. To właśnie dlatego ruja występuje częściej wiosną i latem, a zazwyczaj ustaje od późnej jesieni do pierwszych cieplejszych dni roku – okolic końca stycznia lub początku lutego – kiedy to wszystko znów rusza… Wyjątkiem są kotki żyjące wyłącznie w domu, w dobrze ogrzewanych mieszkaniach, które mogą mieć ruję nawet w środku zimy.

Wiem, że ten post ma już swoje lata, ale zależało mi na sprostowaniu tych informacji i przedstawieniu faktów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ten weterynarz to jakiś kretyn! Albo po prostu podrywał twoją dziewczynę... Poza ludźmi nigdy nie słyszałem, żeby pogoda wpływała na okresy rui... W stylu: „ale dzisiaj ładna pogoda, idealny dzień na robienie małych kotków! O, a może bym tak dostała owulacji”... Sam widzisz, że to zupełnie nie ma sensu... 😝
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    W porządku, dziękuję za odpowiedź, ale to nie mój zwierzak. Po prostu koleżanka mnie pytała, czy to może mieć związek z karmą. Od tamtej pory była już u weterynarza i on jej powiedział, że przez te upały kotki częściej mają ruję.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Potwierdzam: karma nie ma absolutnie żadnego związku z rują. Nie ma żadnego problemu, żeby podawać karmę dla kotów sterylizowanych kotu, który nie jest po zabiegu – jest ona po prostu mniej tłusta.

Naprawdę bardzo, ale to bardzo zaleca się sterylizację kotki. Pozwala to uniknąć wielu problemów ze zdrowiem i zachowaniem, a dodatkowo chroni przed strasznym nowotworem listwy mlecznej, który niestety zabiera wiele jeszcze młodych kotek.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Sorki, po prostu trudno mi to ogarnąć! I wcale cię nie oceniam, mimo że to brzmi zabawnie!

Wyjaśnijmy sobie jedno, karma dla kotów sterylizowanych

⭐ to nie jest karma, która sterylizuje kota (to pewnie już wiesz, tak myślę!)

⭐ nie ma ona żadnego wpływu na regulację hormonów, więc nie zmienia zachowania kota ani jego cykli... Moim zdaniem moje koty mają ruję przez cały rok... mam mioty „cztery pory roku”...

⭐ to po prostu karma ze składem, który ma być dostosowany do metabolizmu wykastrowanego kocura i wysterylizowanej kotki!

Widzę, że masz 19 lat, więc pewnie kojarzysz te sprawy! Cykl u kotki to nie to samo co u kobiet – cykl 28-dniowy i dość krótkie „okienko” na zapłodnienie...

Ludzkie rozmnażanie stawia na jakość, a nie na ilość! Jedno dziecko, 9 miesięcy czekania i co najmniej 15 lat, zanim dziecko będzie w wieku, by samo mogło się rozmnażać...

U kotów jest na odwrót: przeżywalność kociąt w naturze jest ryzykowna, więc mają po kilka maluchów w miocie i kilka miotów rocznie, a w jednym miocie mogą być nawet kocięta od różnych ojców... Maluch jest gotowy do akcji już po 6 miesiącach (co jest bardzo odradzane i niebezpieczne dla kotek, ale technicznie to prawda).

Więc twoja kotka (jestem facetem, więc nie chcę, żeby doszło do nieporozumienia), dopóki nie zostanie zapłodniona, pozostaje „w gotowości”. Robi to w celu przetrwania gatunku, maksymalizując szanse na młode... a karma nie ma z tym nic wspólnego...

Przetłumaczony francuski
    M
    Mano01 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W sumie to, czy karma jest dla kotów kastrowanych, czy nie, nie robi większej różnicy i nie ma to żadnego związku z tym, czy Twoja kotka ma ruję, czy nie.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

To jest pytanie, a nie żart

Przetłumaczony francuski
    Lilamande
    Lilamande Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Serio, to pytanie czy żart?

Przetłumaczony francuski
  • 28 komentarzy na temat 28