Rana, która się nie goi i stale powiększa

M
Méli-milou Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Moja kotka ma ranę, która w ogóle nie chce się goić i robi się coraz większa.

Weterynarz próbował ją zszyć (9 marca), ale bez sukcesu, rana znowu się otworzyła.

Potem założył zszywki... i to samo.

W tej chwili mówi mi, żebym kontynuowała robienie opatrunków, ale rana się rozprzestrzenia.

Wspomina o przeszczepie, o biopsji, żeby drążyć temat dalej...

Moja kicia ma 14 lat, to sfinks, taka kochana staruszka!

Zastanawiam się, czy to nie jakaś odleżyna albo owrzodzenie...

Moja sąsiadka jest pielęgniarką i pomaga mi przy zmianie opatrunków.

Czy ktoś z Was kojarzy tego typu rany?

Macie może jakieś sugestie, które mogłyby mi pomóc?

Rozważam zmianę weterynarza i poproszenie o badanie krwi...

Czytałam też sporo artykułów o leczeniu miodem...

Jestem zrozpaczona... a ona mimo wszystko nie wygląda, jakby cierpiała.

Wrzucam zdjęcie tej paskudnej rany.

Przepraszam osoby wrażliwe.

Czekam na Wasze odpowiedzi.

Rana, która się nie goi i stale powiększa

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

28 odpowiedzi
Sortuj według:
  • R
    Ramzounet92 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, czy możecie dać znać, co u Was słychać? Piszę, ponieważ mój kot ma podobny problem i po kilku operacjach „guz” wciąż powracał. Ostatnio weterynarz musiał amputować mu wszystkie palce w jednej łapie, przyszywając pod spód opuszkę. Jednak kiedy przyszło do zdejmowania szwów, okazało się, że rana w ogóle się nie zrosła i została wielka, otwarta rana. Muszę codziennie stosować betadynę i zmieniać opatrunek, ale to się wcale nie goi. Nie wiem już, co robić. Dodam, że mój kot ma 17 lat, cierpi na niewydolność nerek i ma szmery w sercu. Je coraz mniej… Dziękuję za podzielenie się Waszymi doświadczeniami.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Założyłem zbiórkę, żeby mi trochę pomóc, udostępniajcie ją proszę dalej.

Będzie ona aktywna przez 13 dni.

DZIĘKUJĘ

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Drugie życie dla Isis: https://www.leetchi.com/c/une-2eme-vie-pour-isis?utm_source=copylink&utm_medium=social_sharing

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dziękuję za wasze słowa wsparcia 🙏

Przetłumaczony francuski
    M
    Manuche26 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Bardzo mi przykro z powodu tej sytuacji i Państwa psinki. To aż niewiarygodne, że pierwszy weterynarz nie zlecił dokładniejszych badań. Ale tak jak pisze Docline, najważniejsze jest to, że zmiana jest miejscowa i nie ma przerzutów. Jeśli chodzi o amputację, mój pies również stracił tylną łapę, gdy miał 9 lat. Bardzo szybko się do tego przyzwyczaił. Wiem, że Państwa sunia jest starsza, ale ona bez wątpienia też sobie świetnie poradzi. Zwierzęta mają to szczęście, że żyją chwilą, z dnia na dzień. W każdym razie, jestem całym sercem z Wami i mam nadzieję, że wszystko dobrze się ułoży. Proszę dawać znać od czasu do czasu, co u Was słychać. Dużo siły!
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak mi przykro z powodu tego maleństwa – i oczywiście z Państwa powodu również.

Jeśli guz pozostaje w jednym miejscu i operacja nie stwarza ryzyka rozsiania przerzutów, to tak, trzeba to wyciąć. Ona szybko przyzwyczai się do nowej sytuacji, proszę się nie martwić.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Dobry wieczór, To nowotwór złośliwy. Trzeba amputować...
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dzień dobry, rzeczywiście tego typu rana nie jest błahostką, biorąc pod uwagę jej rozmiar. Może to być jednak bliznowiec, czyli rodzaj blizny po wygojonym urazie, powstałej na przykład przez intensywne lizanie swędzącego miejsca. Niezależnie od tego, czy wybierze się Pan/Pani do drugiego weterynarza, czy nie, ważne jest, aby kotka nie dotykała tego miejsca, więc założenie jej kołnierza byłoby dobrym pomysłem do czasu konsultacji u lekarza. Jeśli może Pan/Pani obserwować ją jak najczęściej w domu, to również pomoże sprawdzić, jak reaguje na ranę, pamiętając, że kołnierz pewnie trochę zmieni jej zachowanie. Pozdrawiam, Vincent

Dzień dobry,

Ma założony opatrunek + szynę 👍

Czekam na wyniki biopsji.

RTG nic nie wykazało.

Badania krwi wyszły super, poza wątrobą...

Według weterynarzy (ogólnego i dermatologa) to nie jest rana, która nie chce się zagoić, ale jakaś rosnąca zmiana (guz)...

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Faktycznie, taka rana nie wygląda na błahą, biorąc pod uwagę jej wielkość. Może to być jednak bliznowiec (keloid), czyli rodzaj blizny powstałej po zagojonym urazie, na przykład w wyniku intensywnego lizania tego miejsca spowodowanego świądem. Niezależnie od tego, czy zdecyduje się Pan/Pani na konsultację u drugiego weterynarza, ważne jest, aby kotka nie drażniła tego miejsca. Założenie jej kołnierza będzie dobrym pomysłem do czasu uzyskania opinii weterynarza. Jeśli może Pan/Pani obserwować ją jak najczęściej podczas pobytu w domu, pozwoli to lepiej ocenić jej zachowanie względem rany – warto jednak pamiętać, że sam kołnierz może nieco zmienić jej codzienne zachowanie.

Pozdrawiam serdecznie,

Vincent

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 28

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post