Kotek, który nie myje sobie pupy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej wszystkim!

Zauważyłam, że sporo się mówi o kotach, które nie zachowują czystości, ale głównie w kontekście tych, które przestały załatwiać się do kuwety albo brudzą łóżka i kanapy. Dlatego chciałam założyć wątek o kotach (a konkretnie o moim kotku), które nie myją sobie pupy.

Moja kicia jest jeszcze młoda (ma 5 miesięcy) i kiedy wychodzi z kuwety, często ma sierść na pupie (a czasem też z tyłu łapek i na ogonie) posklejaną kupą... To naprawdę nic przyjemnego, zwłaszcza że po wyjściu ze swojej „toalety” wcale nie zabiera się od razu za mycie (na dodatek ma półdługą sierść, więc jest z tym jeszcze większa masakra!).

Próbowałam szukać rozwiązań na forach internetowych, ale muszę przyznać, że poza radami, żeby po prostu poczekać, nie znalazłam nic sensownego. Jeśli więc macie jakieś triki albo rady, lub jeśli sami byliście w podobnej sytuacji, dajcie znać :) Na razie będę ją dalej myć myjką i wodą, żeby nie podrażnić jej skóry.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Isyl jest odrobaczana co miesiąc, więc pod tym względem wszystko jest w porządku. Sama już nie wiem, czy to kwestia tego, co ona je – tak jak pisałam, od jakichś dwóch tygodni jest na Nutrivet. To niby bardzo dobra karma, a jednak nie widzę żadnej różnicy w jej kupach w porównaniu z tym, co było wcześniej. Mokrej karmy daję mniej, bo Isyl regularnie pije wodę. Jeśli chodzi o żwirek, to może kiedyś wypróbuję ten, który poleca P'tite Fleur. 14 kg to faktycznie mnóstwo. Zobaczę, jak zużyję to, co mam obecnie. W sumie to nie mam pojęcia, skąd się biorą te luźne kupy. I jeszcze jedno, bo nigdy wcześniej nie miałam kota: czy koty myją się od razu po wyjściu z kuwety, czy to normalne, że nie od razu o tym myślą?
    Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    P'titefleur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dawałam mu to dwa razy w tygodniu.....

Ja też polecam Almo Nature..... są bardzo dobre..... poza Flemem.....

Wiem, że sporo osób zachwala Applaws..... ale nie mam odwagi próbować z Flemmingiem...... bo maine coon ważący 8,5 kg z całą pupą w biegunce.... to nie jest najłatwiejsza sprawa do wyczyszczenia...... lol

Przetłumaczony francuski
    Melly
    Melly Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dlatego właśnie też poleciłam mu Applaws :) Zazwyczaj koty dobrze tolerują te puszki. Jasne, zdarzają się wyjątki, ale gdybyśmy wychodzili z takiego założenia, to nic nie można by było polecić.

Zresztą doprecyzowałam: „Dokładnie Zanaya, kiedy mokra karma stanowi pełnoprawną część dziennej porcji, trzeba do tego podchodzić rygorystycznie :) Tak samo jak w przypadku suchej karmy. Wszystko zależy też od tolerancji mruczka”.

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    Zgłoś

Oliwki... uwielbiają je, ale uważajcie... nie można z nimi przesadzać, bo są zdecydowanie za słone......

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    Zgłoś

Melly: Almo Nature są naprawdę świetne.....

To fakt.... ale Flemming, mój maine coon, ma po nich biegunkę......

Widać jeden kot je trawi, a inny nie.....

Przetłumaczony francuski
    Melly
    Zgłoś

Ange-: mój też nie ma szczęścia, bo to mój facet uwielbia oliwki i nie lubi się dzielić hehe

Masz całkowitą rację haha

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, masz rację Zanaya, brałam pod uwagę karmę mokrą dobrej jakości.

Moje koty mają pecha, bo nienawidzę oliwek!

Przetłumaczony francuski
    Melly
    Zgłoś
    Jeśli zamawiasz na Zooplusie, to masz też markę Applaws, którą polecił mi Sevv. Podobno wypuścili nową linię bezzbożową. Czytałem już, że zwierzaki to uwielbiają :)
    Przetłumaczony francuski
    Melly
    Zgłoś

No więc wiesz już, że to nic dobrego :) Ostatnim razem wzięliśmy dla psiaków małą puszkę i skończyło się tak samo – biegunką, a do tego jeszcze potem kręciły nosami na jedzenie. Także to był ostatni raz, teraz albo kupujemy porządną mokrą karmę, albo wcale.

Jeśli masz w okolicy jakieś sklepy zoologiczne, to te z Almo Nature są naprawdę super :)

Przetłumaczony francuski
    Melly
    Zgłoś
    Ja tak samo :) Daję raz w tygodniu, teraz padło na Cosmę! A co ty im wzięłaś, Zanaya?
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 20

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post