Mój kotek bardzo dużo je

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Wróciłam po tygodniu z wyjazdu służbowego i co widzę? Mój kiciuś ma wielki brzuszek!!! (widzę, że mój partner bardzo dobrze się nim opiekował).

Jak na trzymiesięcznego malucha, ma on stały dostęp do suchej karmy Pro Plan Kitten + dostaje jedną saszetkę dziennie, czyli 100 g mokrej karmy.

Myślę, że to chyba trochę za dużo, co nie??? Żebyście mieli obraz sytuacji: dwa tygodnie temu kupiłam paczkę karmy 400 g i już prawie się skończyła...

Rozmawiałam o tym z partnerem i powiedziałam mu, żeby zmniejszył porcje... ale on twierdzi, że nasz kotek jest cały czas głodny. Ja jednak myślę, że on po prostu nie potrafi sam się kontrolować!!!

Dzięki za wasze odpowiedzi

Mój kotek bardzo dużo je

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

60 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Sucha karma do woli jest spoko, ale ta mokra wygląda na naprawdę sporą porcję.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Doprecyzuję tylko, że to ta codzienna ilość mokrej karmy mnie tak „szokuje”, a nie oczywiście stały dostęp do suchej karmy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Serio, Dellys? Myślisz, że sucha karma bez ograniczeń + 100 g mokrej karmy dziennie to nie za dużo?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Według mnie dostaje zdecydowanie za dużo mokrej karmy. To nie jest najlepsze dla zdrowia, a 100 gramów dziennie to naprawdę sporo. Rozdzielaj jedną saszetkę na dwa dni i nie dawaj jej codziennie. Na przykład co drugi dzień wystarczy.

Poza tym sucha karma powinna być dostępna bez ograniczeń – on dużo je, bo przecież rośnie! Nie martw się, jako kociak na pewno nie będzie za gruby. Dopiero po kastracji trzeba będzie zacząć trochę bardziej na to uważać, ale też bez przesady, żeby go nie przegłodzić.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zdarzało mi się, że niektóre kociaki jadły więcej niż inne i między posiłkami wsuwały fasolkę szparagową – i normalnie ją jadły –

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To prawda, to naprawdę śliczny kociak! Nie ograniczaj go, bo jest teraz w fazie intensywnego wzrostu.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Kociakom nigdy nie powinno się ograniczać ilości jedzenia.

Waga Twojego kota, biorąc pod uwagę rasę (którą od paru lat selekcjonuje się tak, żeby uzyskiwać cięższe osobniki), wydaje mi się zupełnie normalna.

Moim zdaniem kocurek w wieku 4 miesięcy powinien ważyć minimum 2,2 kg, więc jego obecna waga jest jak najbardziej w porządku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Euqinorev napisała już wszystko! ;) Posłuchaj jej rad, a twój kociak będzie mniej jadł ;)

A, no i twój kotek jest przesłodki ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za rady, będę się do nich stosować, a przede wszystkim przekażę je mojemu znajomemu... Właśnie zważyłam Gibbsa, ma trzy miesiące i dwa tygodnie i waży 1,853 kg. Myślisz, że jest za gruby jak na swój wiek???
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak Gibbs, twój maluch dostaje zdecydowanie za dużo jedzenia. Sucha karma bez ograniczeń plus 100 g mokrej karmy dziennie to dla takiego szkraba naprawdę mnóstwo. Uważaj, bo potem bardzo trudno odchudzić kota.

Moja rada: karma typu kitten dostępna cały czas jest w porządku, ale mokrą karmę dawaj tylko po pół saszetki i to tylko dwa razy w tygodniu (pamiętaj, żeby otwartą saszetkę trzymać w szczelnym pojemniku w lodówce). No i nie podawaj jej razem z suchą karmą, bo mają różny czas trawienia. Kiedy dostaje mokre, zabieraj chrupki i wystawiaj je z powrotem dopiero jakieś 2 godziny po tym, jak skończy jeść mokre.

Twój kociak jest przesłodki ;)

Przetłumaczony francuski
  • 60 komentarzy na temat 60

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post