Śmierć mojego kota 8 dni po kastracji

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mój kot Junior (mieszaniec birmański) w wieku 8 miesięcy właśnie odszedł, 8 dni po kastracji. Operacja przebiegła dobrze, bardzo szybko wrócił do formy.

Siódmego dnia zauważyłam, że jest mniej radosny, dużo spał. Następnego ranka sytuacja się pogorszyła – ciężko oddychał, a jego serce biło bardzo szybko. Natychmiast zabrałam go do weterynarza, który od razu powiedział, że życie Juniora jest zagrożone. Nie miał gorączki, ale RTG klatki piersiowej wykazało, że płuca są prawie całkowicie niedrożne. Konieczne były dodatkowe badania, więc Junior musiał zostać w klinice.

Dwie godziny po moim powrocie do domu weterynarz zadzwonił z informacją, że stan jest beznadziejny – kotek zaczął się dusić i trzeba mu pomóc odejść... I tak mój mały Junior opuścił ten świat.

Wyjaśnienia lekarza są mętne: obrzęk płuc, niewykryta wcześniej wada serca? Szukam teraz odpowiedzi i jakichkolwiek możliwych wyjaśnień.

Bardzo liczę na Waszą pomoc i jakieś informacje na forum. Chciałabym wiedzieć, czy ktoś z Was spotkał się z taką tragiczną sytuacją.

Z góry dziękuję

Chamalia

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Sorki, to bardzo dobre pytanie, ale powiedz mi, skąd mam wiedzieć, że jak dam kota do kastracji, to on nie umrze?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór,

nie łączę jego śmierci ze sterylizacją, szukam po prostu informacji i relacji osób, które znalazły się w podobnej sytuacji.

Chamalia

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dziękuję Wam za opinie i słowa wsparcia. Odpowiadając niektórym z Was – Junior nie dostawał żadnych leków, nie używaliśmy żadnych toksycznych środków ani aerozoli. Nigdy nie wychodził na zewnątrz.

Mój mały Junior był porzuconym kotkiem, adopcja od razu była dla mnie oczywista, więc nie mam żadnych informacji o jego rodzicach.

To prawda, że sekcja zwłok byłaby najlepszym sposobem, żeby dowiedzieć się, co go zabrało... Ale kiedy wróciłam do kliniki weterynaryjnej i wzięłam w ramiona jego małe, bezżywotne ciałko, tak czule owinięte w jego ulubiony kocyk, smutek po prostu mnie przytłoczył i nie miałam wtedy jasności umysłu ani wystarczającego dystansu, żeby o tym pomyśleć.

Jeszcze 8 dni temu był z nami... strasznie mi go brakuje.

Z jego krótkiego życia (miał zaledwie 9 miesięcy) została mi cała jego miłość i te cudowne, wspólne chwile.

Jego nieobecność jest dla mnie nie do zniesienia.

Życzę długiego życia wszystkim Waszym czworonożnym towarzyszom,

cieszcie się każdą chwilą....

Chamalia

Przetłumaczony francuski
    Elodie076
    Elodie076 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Biedactwo, śpij spokojnie. 🤧

Nie sądzę, żeby to było przez kastrację, to raczej mogła być jakaś wada genetyczna albo choroba.

Trzymaj się, dużo siły! 😞

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mój Boże, tak mi strasznie przykro, Twoja historia mnie rozpłakała.

Trzymaj się 👈

Przetłumaczony francuski
    Josiane Lobstein
    Josiane lobstein Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy pryskałeś/aś w domu jakimś środkiem na muchy albo innym toksycznym preparatem, którego kot mógł się nawdychać?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pewnie się mylę, ale mój weterynarz powiedział mi kiedyś, że moja kotka ma szmery w sercu i dlatego, gdy zwierzaki muszą być uśpione do operacji, może to być z tego powodu bardziej „ryzykowne”?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Może to głupie pytanie, ale czy podawałeś mu jakiś lek? Nawet w bardzo małej dawce?

Bo zatrucie paracetamolem (lekami typu APAP, Panadol itp.) daje właśnie takie objawy, a wystarczy mniej niż jedna tabletka, żeby zabić dorosłego kota.

Przetłumaczony francuski
    Josiane Lobstein
    Josiane lobstein Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! To musiał być dla Ciebie ogromny szok! Mam nadzieję, że szybko dostaniesz jakieś odpowiedzi, ale ja niestety nie potrafię Ci nic wyjaśnić, bo po prostu nie wiem. Dużo siły dla Ciebie w tej trudnej sytuacji. Sama dopiero co sterylizowałam mojego Snoo i teraz trochę mnie nastraszyłeś, a minęło dopiero kilka dni.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki, mimo wszystko, siła na pewno się przyda. Junior był kotem mojego życia – tym jedynym, którego zawsze szukałam. Chamalia
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 20

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post