Sposób na roznoszenie żwirku po całym mieszkaniu

Daolia
Daolia Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć kochani,

Mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze.

Od kiedy Fluffy jest ze mną, nigdy nie uczyłam go korzystania z tzw. „krytej” kuwety (z daszkiem i drzwiczkami), bo w schronisku zawsze był przyzwyczajony do otwartej. Próbowałam wczoraj założyć mu tę górę, ale nic z tego – strasznie się boi.

Jednak co rano zastaję w domu tonę żwirku na podłodze. Mam wrażenie, że bawi się w Jasia i Małgosię – mogę iść za nim dosłownie po śladach. Macie jakieś patenty, żeby tego uniknąć? Czy to już tak zostanie na zawsze? ^^

Próbowałam już maty pod kuwetę, ale pfff, to w ogóle nie działa. Trochę słaby ten pomysł.

Więc jeśli macie jakieś rady, chętnie z nich skorzystam. Dla dobra moich stóp, które codziennie rano na to wchodzą. 😯

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • G
    Grandchat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Tak jak wspomniał Blue Cat, ja też uważam, że plastikowa kuweta z wysokimi brzegami jest najpraktyczniejsza.

Jeśli Fluffy roznosi żwirek wszędzie, bo wchodzi jej między opuszki łapek, możesz spróbować zmienić go na taki o większych ziarnach, na przykład na pellet drzewny. W takim przypadku masz do wyboru dwa rodzaje:

– Pellet drzewny opałowy: to najtańsza opcja, można go dostać w niektórych supermarketach albo marketach budowlanych. Uważaj tylko na pył, bo niektóre koty są na niego uczulone, choć u mnie nigdy nie było z tym żadnego problemu.

– Żwirek dla kotów w formie pelletu: najtańszą i najłatwiej dostępną marką jest Cat's Best. Znajdziesz go w supermarketach lub sklepach zoologicznych. Niektóre rodzaje żwirków Cat's Best są zbrylające.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć,

Zgadzam się z poprzednimi odpowiedziami – większa kuweta z wyższymi brzegami i mata przed wyjściem powinny pomóc, żeby Twój kot nie roznosił żwirku po całym domu. Dodatkowo warto wypróbować inny rodzaj żwirku, taki, który nie będzie przyklejał się do sierści i nie będzie zostawał między opuszkami łap.

Mam nadzieję, że to pomoże,

Mazarine

Przetłumaczony francuski
    Daolia
    Daolia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Hej Blue, No tak, żadnej zamkniętej kuwety, to już do mnie dotarło. Dobitnie dał mi to do zrozumienia! Wiesz, wydaje mi się, że on sika na siedząco. Ma dosyć wysoką kuwetę i nigdy nie znajduję żadnych śladów ani na ścianie, ani na „ściance” samej kuwety. Ale pomyślę o jakimś plastikowym pojemniku, tylko muszę dokładnie wymierzyć miejsce, bo jego kuweta stoi między toaletą a ścianą i jest tam dosyć wąsko.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć Daolia, Nie, pod żadnym pozorem nie kupuj zamkniętej kuwety – nie funduj mu dodatkowego, zupełnie niepotrzebnego stresu. Jeśli chodzi o rozsypywanie żwirku dookoła, najlepszym patentem, na jaki wpadłam, jest kupno dużych plastikowych pudeł do przechowywania (takich z marketu) – muszą być naprawdę spore i wysokie. Dzięki temu unikniesz większości ziarenek na podłodze, choć wiadomo, że zawsze coś tam się trochę rozniesie. Poza tym, skoro Fluffy to kocur, całkiem możliwe, że zacznie sikać z pupą uniesioną do góry (tak jak mój Oscar). W takim przypadku wysokie ścianki to podstawa. Wysoki pojemnik wcale nie przeszkadza kotu, a wręcz daje mu poczucie bezpieczeństwa (w przeciwieństwie do zamkniętej budki z daszkiem). No i wielkość takich pudeł jest o wiele wygodniejsza dla takiego dużego kocurka jak Twój. Ja sama od jakichś 15 lat używam już tylko tych dużych skrzyń.
    Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post