Mój 2-miesięczny szczeniak złamał mleczaka

Loukie
Loukie Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, od niedawna mam swojego pierwszego psa i już zaczynają się przygody. Chcąc pobawić się z innym psem, mój mały szczeniak akita inu (ma dwa miesiące) ugryzł się w wargę i złamał kła – całkowicie, tuż przy samym dziąśle. Nie wygląda na to, żeby cierpiał, nie ma stanu zapalnego, nie stracił apetytu, dla niego wszystko jest w porządku. Ale dla mnie to ogromny stres! Czy to będzie miało wpływ na stałego kła? Czy ten ząb i tak odrośnie, nawet jeśli został tak ułamany? Czy stały kieł wyrośnie teraz szybciej, czy pojawi się dopiero około 5. miesiąca? I w końcu – czy to częste, że szczeniak łamie zęba? Możecie opisać wasze doświadczenia, żeby mnie trochę uspokoić? Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Munch
    Munch Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Słuchaj, tego nie można bagatelizować.

Ząb złamany tak nisko (jeśli faktycznie tak jest) odsłania miazgę i nerw – to nie jest zwykła ranka, która sama się zagoi.

To otwarty „kanał”, który poza bólem może prowadzić do infekcji i spowodować głęboki ropień (szczęki, zatok...), ze wszystkimi związanymi z tym komplikacjami.

Jeśli wypadł cały ząb, to nie ma problemu, ale tylko prześwietlenie lub przynajmniej badanie u specjalisty może to potwierdzić.

Poza tym, nawet jeśli wydaje się, że go nie boli, ból może pojawiać się w konkretnych sytuacjach lub falami.

2-3 miesiące z bólem, którego maluch nie rozumie, i to w okresie, kiedy dopiero uczy się świata – myślę, że to naprawdę źle wpłynie na jego rozwój.

Krótko mówiąc: leć do weterynarza! 😁

Przetłumaczony francuski
    Loukie
    Loukie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki za wasze szybkie odpowiedzi :) Trochę mnie uspokoiliście, zastosuję się do waszych rad i mimo wszystko wybiorę się do weterynarza. Nie wiem do końca, czy ząb wypadł w całości z korzeniem, czy się ułamał, bo go nie znalazłem, ale nie widzę, żeby na dziąśle wystawał jakiś kawałek. Dzięki!!
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie do końca rozumiem, czy ten ząb jest ułamany tuż przy dziąśle, czy całkowicie wyrwany?

To nie powstrzyma zęba stałego przed wyrośnięciem ani nie sprawi, że wyrośnie szybciej. Ale jeśli został tam kawałek tego złamanego zęba, to może to w czymś przeszkadzać albo wywołać infekcję? Najlepiej będzie zadzwonić do Twojego weterynarza i zapytać go o zdanie, czy to nagły przypadek (szczerze mówiąc, nie sądzę), a wet będzie mógł go obejrzeć przy okazji kolejnego szczepienia.

W każdym razie, jak masz wątpliwości, najlepiej zapytać weta – telefon nic nie kosztuje! ;)

Albo możesz podjechać i pokazać zdjęcie.

Ja bardzo często wpadałam do weterynarza, kiedy mój pies był mały – czasem na prawdziwe wizyty, a czasem tak po prostu, bez powodu. Albo żeby go zważyć. Takie chodzenie „za darmo” jest super, bo oswaja psa z miejscem. Dzięki temu nie kojarzy mu się to za każdym razem z czymś przykrym i nie wchodzi tam potem z oporem.

Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Moim zdaniem, choć nie jestem weterynarzem, wszystko jest w porządku. To był ząb mleczny, więc nie wpłynie to na ząb stały, który jest bezpieczny pod spodem, w pewnym sensie schowany w szczęce (możesz sobie zerknąć na rysunki psiego pyska z zębami mlecznymi w internecie).

Z kolei nie odrośnie on od razu. Stały ząb wyjdzie... razem z pozostałymi stałymi zębami 😁 czyli za kilka miesięcy (to tylko moja opinia!).

Mleczaki są właśnie po to, żeby je gubić czy łamać 😁 przy stałych już nic nie odrośnie 😛 (żartuję oczywiście).

To tylko moje zdanie, ale ja na Twoim miejscu w ogóle bym się nie martwiła. A brak kła przy jedzeniu itp. nie będzie mu moim zdaniem aż tak doskwierać w oczekiwaniu na ząb stały.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post