Mój pies zaatakował psa puszczonego bez smyczy

R
Ryxen Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim, piszę ten post, będąc jeszcze w sporym szoku.

Właśnie wróciłam ze spaceru z moim psem – to roczny akita inu. Spacerujemy po moim osiedlu, na którym jest sporo zieleni. Mój pies oczywiście był na smyczy. I nagle widzę innego psa (wydaje mi się, że to szpic, tak około 10 kg), który biegnie w naszą stronę agresywnie i, rzecz jasna, bez żadnej smyczy. W mgnieniu oka mój pies zareagował i przy takiej różnicy wagowej strasznie się przeraziłam, kiedy usłyszałam skomlenie tego szpica w pysku mojego psa. Właściciel szpica pojawił się już po wszystkim – okazało się, że to dziecko, równie przerażone całą sytuacją co ja. Szpicowi widocznie nic poważnego się nie stało, ale naprawdę najadłam się strachu. Zaraz potem przyszedł ojciec tego dziecka i wyjaśnił mi, że większość psów na osiedlu biega tutaj luzem, bez smyczy.

Zastanawiam się teraz, po czyjej stronie leży wina:
- puszczanie psa bez smyczy?
- brak kagańca (mój pies nie jest na liście ras agresywnych)?

Gdyby, nie daj Boże, temu szpicowi coś się stało, to czy byłaby to moja wina? Tak mi się wydaje, ale co mi za to grozi? I co grozi mojemu psu?!

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

89 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zgadzam się z fanny i peritos! I nie martw się o swojego psa! Te opowieści o krwi to tylko legendy! Teraz najważniejsze będzie Twoje zachowanie. Już wyjaśniam! Skoro to, co się stało, tak Cię zszokowało, możesz mieć teraz tendencję do bycia spiętym podczas spacerów, a to będzie niepokoić Twojego psa. Więc uważaj! Staraj się zachowywać tak naturalnie, jak to tylko możliwe. Twój pies zareagował normalnie i miał do tego pełne prawo! Tylko właściciele tamtego drugiego psa powinni mieć do siebie pretensje!
    Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

A tak poza tym, słyszałem, że pies, który raz posmakuje krwi, staje się niebezpieczny, nawet dla swoich domowników? Myślicie, że tak może być w tym przypadku, skoro tamten drugi pies ma jednak otwartą ranę? Czy mój pies stanowi zagrożenie dla mojego przyszłego dziecka?

Jestem tym trochę rozbity i zaczynam się niepokoić.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Prawnie kompletnie nic ci nie grozi, twój pies był na smyczy, a tamten nie... Mały czy duży pies – to tamten właściciel jest winny, nawet jeśli jego pies odniósł obrażenia, a twój nie. Kiedy oba psy biegają luzem, to wtedy wina rozkłada się 50/50... Mały czy duży pies, odpowiedzialność jest zawsze taka sama.

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś
    A nawet jeśli dojdzie do ataku innego psa (prowadzącego w skrajnym przypadku do śmierci), to czy ja nie ponoszę za to części odpowiedzialności?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Więc wcale nie musisz zakładać mu kagańca!
    Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś
    Tak, tak, we Francji.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mieszkasz we Francji? W Belgii Akita Inu jest psem kategoryzowanym.
    Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś
    Co do kagańca – jeśli nie jestem w stanie udowodnić, że to akita czystej krwi (nie ma po prostu rodowodu), to czy mimo wszystko nie mam obowiązku go zakładać? Czy nie ma jakiegoś przepisu, który mówi coś w stylu: „w każdej sytuacji trzeba panować nad swoim zwierzęciem”? Wydawałoby mi się to dość dziwne, gdyby nic mi nie groziło, gdyby to się źle skończyło, prawda? To znaczy, całe szczęście, ale po prostu mnie to intryguje.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie, myślę, że to nie byłaby Twoja wina. Twój pies nie należy do ras uznawanych za agresywne, więc kaganiec nie jest obowiązkowy.

W normalnej sytuacji Twojemu psu nic nie grozi, no chyba że nie ma wszystkich aktualnych szczepień, ale i to niekoniecznie...

Przetłumaczony francuski
  • 89 komentarzy na temat 89

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post