Moja sunia bierze głowy kociąt do pyszczka

Alysszen
Alysszen Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Mam 9-miesięczną suczkę rasy Akita Inu, która jak na razie jest świetnie zsocjalizowana (bawi się i akceptuje psy, koty, fretki...). Jest bardzo spokojna i to po prostu kochany psiak.

Dwa miesiące temu znaleźliśmy miot 4 kociąt porzuconych przez człowieka (maluchy same lgnęły do nas po pieszczoty, nie uciekały, od razu jadły karmę i same wiedziały, jak korzystać z kuwety... Do tego dzień wcześniej była burza, a one były suche...), które były dobrze ukryte za ogromnym krzakiem... Gdyby nie miauczenie, w ogóle byśmy ich nie zauważyli.

Przygarnęliśmy je, a potem wyleczyliśmy i zaszczepiliśmy (bo były całe w pchłach, miały robaki, strupy i czerwone krostki wszędzie). Udało nam się oddać dwa, ale trzeciego już nie, bo i tak planowaliśmy jednego zostawić.

Więc teraz mamy dwa kociaki i Akitę! Kocięta to samce. Tak się do obu przywiązaliśmy, że kiedy ktoś chciał wziąć tego trzeciego, odmówiliśmy i zostawiliśmy go z wyboru. Przyzwyczajaliśmy je do siebie powoli (kiedy nas nie było, koty były w osobnym pokoju dla bezpieczeństwa, mimo że moja sunia jest dla nich wspaniała).

Od kiedy są koty, moja sunia jest o wiele bardziej wyluzowana, gdy nas nie ma (wcześniej nie ruszała miski pod naszą nieobecność, teraz je bez problemu). Śpią razem, nawzajem się myją, a wieczorem przed snem zawsze jest czas na wspólne przytulaski z kociakami i moją sunią. Dzielą się zabawkami, smaczkami i miską z wodą.

Tyle że podczas zabawy dość regularnie zdarza się, że moja sunia, po bieganiu z kociakami po mieszkaniu, w końcu bierze ich głowy do pyska. Na początku koty nic nie mówią, ale potem zaczynają dość głośno miauczeć, a na koniec syczą, jeśli nie zareagujemy.

Jak interpretować to zachowanie mojej suni? Reaguję, bo mają zupełnie inne gabaryty (moja sunia waży 30 kg, a koty ledwie 3 kg...), ale czy to na pewno dobry pomysł? Nauczyliśmy ją komendy „puść”, więc puszcza, ale mówienie jej tego codziennie staje się męczące...

Co doradzacie? Dzięki za odpowiedzi 😉

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

30 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

🙂Tak po przyjacielsku – mały kotek jest dosyć kruchy, ale przede wszystkim to żywe stworzenie.

Porcelanowy serwis też jest kruchy, ale jeśli ktoś pozwala swojemu psu się nim bawić, to powiem: trudno, stało się, potłukło! Ale jeśli pozwala psu bawić się kotkiem, to moja reakcja jest już zupełnie inna.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To prawda, małe kotki są dosyć delikatne. To takie maleństwa, ważą zaledwie parę gramów. Odwracaj uwagę swojej suczki, tak jak radzi Ci Leelebijou.

Coś, co ja robiłam ze swoim kotem, żeby pokazać suczce, że kot jest takim samym domownikiem jak ona, to stanięcie za bramką, którą zamontowaliśmy w wejściu do kuchni. Nie ze względów bezpieczeństwa, ale po to, żeby kot czuł się swobodnie i został na czas ćwiczenia. I tak na zmianę dostawali po smaczku, a ja mówiłam: „to dla Dundee”, „to dla Mayi”. Jeśli Maya zachowywała się grzecznie, była chwalona.

Nie mówię, że to jest jedyne rozwiązanie na Twój konkretny problem, ale to takie małe codzienne ćwiczenia, które nie zajmują dużo czasu, a na początku fajnie pomagają im kojarzyć siebie nawzajem z czymś pozytywnym. Pies przy okazji ćwiczy też trochę samokontrolę.

Ale jeśli widzisz, że Twoja sunia zbyt ostro sobie poczyna z tymi maluchami, nie wahaj się ich rozdzielić. Nie wiem, co o tym pomyślą inni, ale dzięki temu kocięta będą mogły na spokojnie przyzwyczaić się do otoczenia, poznając zapachy w jednym z pokojów i czując zapach psa bez zbędnego stresu.

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Leeleebijou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Moja sunia robiła dokładnie to samo z jednym z moich dwóch kotów. Jeśli to nie była ich wspólna zabawa, to interweniowałam, ale absolutnie bez krzyczenia czy robienia rabanu (skoro kot i tak jest już w pyszczku psa, to kiepskim pomysłem byłoby potęgowanie ekscytacji krzykiem). Po prostu odciągałam jej uwagę czymś innym, ale na pewno nie żadną pobudzającą zabawą w takim momencie. Teraz wciąż jej się to zdarza, ale bardzo rzadko i wyłącznie podczas zabawy. Kot sam jej tłumaczy, kiedy za mocno go złapie (miauczy), a poza tym świetnie potrafi się obronić. Różnica jest taka, że kiedy ten kot się u nas pojawił, ona miała już ponad rok. Twój akita jest jeszcze młody – przy słabej kontroli nad emocjami sytuacja może szybko wymknąć się spod kontroli. Problemem może być to, że interweniujesz za każdym razem, więc suczka nie ma jak się dowiedzieć, czy robi mu krzywdę, a Ty nie wiesz, czy potrafiłaby przestać sama z siebie. Jeśli Twoje koty to przetrwają, to po osiągnięciu przez psa dojrzałości wszystko powinno się uspokoić. W międzyczasie pracowałabym na maksa nad samokontrolą i wyciszaniem emocji, żeby nauczyła się sama stopować.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wielkie umysły myślą podobnie 😁

Masz rację, koty mogą zwiać, jeśli suczka zacznie być zbyt upierdliwa

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

O, Tania, napisałyśmy w tym samym czasie! 😁

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moim zdaniem życie waszych kotów nie jest zagrożone, bo gdyby pies chciał je zagryźć, to już dawno by to zrobił, ale jedno jest pewne: wasze koty wcale nie traktują tego jak zabawy. Według mnie, niezależnie od tego, czy to ich dom, czy nie, wasze koty po prostu się wyniosą, jeśli pozwolicie, żeby ta sytuacja trwała dalej. Wiem coś o tym, bo kot moich sąsiadów z naprzeciwka wprowadził się do mnie dwa lata temu i najgorsze jest to, że z ich poprzednim kotem było dokładnie tak samo. Oskarżali mnie nawet, że go ukradłem, a przecież wcale go nie chciałem. Ci ludzie po prostu nie rozumieją, że koty wcale nie lubią być ciągnięte za przednie łapy przez kilka metrów, więc idą szukać szczęścia gdzie indziej, tam, gdzie nikt nie będzie ich męczył...
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór

Myślę, że gdyby suczka chciała je zabić, zrobiłaby to już dawno temu

Jednak wypadek zawsze może się zdarzyć

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dlaczego?! PRZECIEŻ TO PILNE, MUSISZ JĄ ODSEPAROWAĆ OD KOCIĄT, BO INACZEJ KTÓREGOŚ ZRANI ALBO ZABIJE!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wydaje mi się, że Twoja sunia po prostu się bawi. Musisz więc zawsze nadzorować ich wspólną zabawę, bo małe kocięta są bardzo delikatne, a Twoja psinka może nie zdawać sobie sprawy ze swojej siły. To bardzo dobrze, że rozdzielasz psa i koty, kiedy wychodzisz z domu.

Rozumiem, że ciągłe pilnowanie ich może być uciążliwe, ale kiedy Twoje kotki podrosną, nie będzie już żadnego zagrożenia.

Mam nadzieję, że pomogłam,

Cyanne - studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Może to po prostu nagły skok ekscytacji, po którym trudno jej ochłonąć. Wymagaj od niej spokoju, jeśli chce się bawić z kociakami – inaczej nici z zabawy. Jeśli widzisz, że ma z tym problem, zabierz ją na krótki spacer, żeby trochę odpuściła i była przy nich spokojniejsza :)
    Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 30

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post