Cieczka u suczki i jej pielęgnacja

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór!

Moja 8-miesięczna suczka dostała tydzień temu swoją pierwszą cieczkę. Nie krwawi zbyt mocno (tylko kilka kropel dziennie), ale powoli czuję potrzebę, żeby ją wykąpać (ma białą sierść).

Przeczytałam na jednym forum, że lepiej nie kąpać psa w tym czasie, bo istnieje ryzyko infekcji, więc chciałabym się upewnić tutaj. Boję się, że jej sierść trwale się zabrudzi, no i też już trochę ją czuć (kiedy się z nią bawię, jest to nieco krępujące ^^').

Przy okazji, jeśli macie dla mnie jakieś rady, to chętnie je przyjmę, bo to moja pierwsza suczka w życiu.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Słyszałam, że powinno się unikać kąpania suczki podczas cieczki, żeby nie doszło do infekcji. To samo dotyczy kąpieli na zewnątrz, w stawach czy innych zbiornikach wodnych.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To już tydzień, odkąd to się zaczęło i jak zwykle znajduję na podłodze kilka kropel. Nawet nie wychodzę z nią na zewnątrz, bo boję się, że dopadną ją jakieś psy. Planuję ją potem wysterylizować, ale słyszałam, że najlepiej zrobić to po pierwszej cieczce.

Dzięki za wasze rady Jador

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pisze Pan/Pani o jednym tygodniu – czy to znaczy, że cieczka zaczęła się tydzień temu, czy że minął już tydzień od jej zakończenia?

Jeśli to ta pierwsza sytuacja, to jeśli chodzi o ryzyko infekcji, nie spotkałam się z tym – sama kąpałam swoje suczki i nigdy nie nabawiły się żadnej infekcji, ale w sumie ma to sens, bo **** jest wtedy opuchnięty, a błony śluzowe bardziej odsłonięte... Zresztą cieczka trwa około 3 tygodni, więc pewnie i tak trzeba by ją było zaraz znowu kąpać, lepiej więc uzbroić się w cierpliwość. Jeśli to Pana/Pani pierwsza suczka, to czy wie Pan/Pani, że dni płodne przypadają na drugą połowę cyklu (mniej więcej od 14. do 21. dnia)? Proszę więc bardzo uważać, żeby Panu/Pani nie uciekła i żeby inne psy nie dawały się Wam we znaki podczas spacerów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Właśnie znalazłam to na jeszcze jednej stronie: „Unikaj kąpania jej, dopóki krwawienie całkowicie nie ustanie. W ten sposób będziesz mieć pewność, że szyjka macicy jest już zamknięta, co zmniejszy ryzyko wystąpienia infekcji pochwy lub macicy od wody z kąpieli” –> http://dogs.lovetoknow.com/wiki/Female_Dog_Heat_Cycle

Jeśli chodzi o czystość w mieszkaniu, to nie mam z tym żadnego problemu. Sunia sama się myje, ale kolor i zapach zostają na sierści w okolicach ogona i sromu. Zastanawiałam się, czy to nie problem, żeby zostawić ją tak bez kąpieli, ale wydaje mi się, że nie. Mimo wszystko chętnie poznam jeszcze jakąś inną opinię.

Dzięki Stellaieux

Przetłumaczony francuski
    Stellaieux
    Stellaieux Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, jeśli o mnie chodzi, to nigdy nie słyszałam ani nie czytałam, żeby nie można było ich kąpać z powodu ryzyka infekcji, ale kto wie...

Tak czy inaczej, nie musisz jej myć, bo przecież powinna sama o siebie dbać. Wiadomo, że jeśli nie czyści się przez cały dzień, to może być czuć jakiś zapach, ale to normalne.

Pozostaje ci tylko wywietrzyć mieszkanie ^^

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post