Klapnięte uszka

A
Anprs Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mój 4-miesięczny szczeniak w typie malamuta i husky'ego syberyjskiego ma klapnięte uszka... Nie chcą się podnieść, poza nielicznymi razami, kiedy prostują się na bardzo krótką chwilę (może 10 sekund) albo gdy leży na boku – wtedy są proste. Nie rozumiem, dlaczego tak jest...

Macie jakieś pomysły? Czy to normalne?

Nie wiem już, co robić.

Dzięki!

Klapnięte uszka

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • A
    Anprs Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Wielkie dzięki za odpowiedź, Laurine, to mi ogromnie pomaga! Będę teraz pilnować, żeby nikt nie dotykał jego uszu, żeby ich nie osłabić... Poza tym całkiem możliwe, że są po prostu za ciężkie, bo są naprawdę duże. Tak czy siak, trzymamy kciuki, żeby w końcu stanęły, ale jeśli tak się nie stanie, to i tak będziemy go kochać takiego, jaki jest :) Co do genetyki, to dziwi mnie tylko to, że wszystkie inne szczeniaki z tego samego miotu mają już stojące uszy. Z drugiej strony, on jest z nich największy, więc może to też ma jakieś znaczenie.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć!

Warto wiedzieć, że u psów o stojących uszach, uszy zazwyczaj prostują się między 2. a 6. miesiącem życia.

Pamiętaj jednak, że uszy szczeniaka nie zawsze stają w tym samym czasie. Czasem zdarza się, że jedno klapnie, a potem znowu się podniesie po jakimś czasie. U niektórych maluchów ten proces może nastąpić nieco później, nawet około dziesiątego miesiąca życia. Do tego czasu nie ma co się martwić, jeśli uszy Twojego szczeniaka są jeszcze wiotkie.

Istnieje kilka powodów, dla których uszy Twojego psa mogą się nie prostować:

Może to być po prostu kwestia czasu – wtedy trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż same się podniosą.

Uszy mogą być zbyt ciężkie: Zdarza się to zwłaszcza u psów z dużymi uszami, tak jak w przypadku Twojego malamuta. Ich rozmiar sprawia, że są ciężkie, co utrudnia im samodzielne stanięcie.

Osłabienie chrząstki: Podczas zabawy szczeniak mógł się uderzyć, co mogło naruszyć strukturę chrząstki i utrudnić jej prostowanie. Może się tak stać również wtedy, gdy zbyt często dotykamy lub miętusimy uszy, na przykład przy głaskaniu.

Osłabienie organizmu: Jeśli szczeniak chorował, jego organizm może potrzebować więcej czasu na regenerację, co opóźnia prostowanie się uszu.

Genetyka: Zazwyczaj psy rasowe nie mają problemów ze stawianiem uszu. Częściej zdarza się to u mieszańców. Czasami jednak może to być wada genetyczna u psa rasowego i wtedy niestety nic nie da się z tym zrobić.

Aby wspomóc prostowanie uszu u szczeniaka, staraj się ich nie dotykać i zadbaj o to, by piesek miał wartościową dietę. Warto też pamiętać, że jeśli uszy nigdy nie staną, nie będzie to miało żadnego wpływu na zdrowie Twojego psa w przyszłości.

Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Pozdrawiam serdecznie,

Laurine

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Myślę, że w końcu same staną, nie ruszaj ich, moim zdaniem nic nie trzeba z tym robić.
    Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post