2-miesięczny szczeniak – problem z łapką

N
Nathoche Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mam taki problem: właśnie wzięłam z hodowli 2-miesięcznego amstaffa. Piesek jest na karmie RC PUPPY i od wczoraj zauważyłam, że dziwnie stawia prawą przednią łapę – jest jakby wykrzywiona, gdy mały siedzi albo stoi w miejscu (postaram się zaraz wrzucić zdjęcie). Skontaktowałam się z hodowcą, który mówi, że to pewnie wina złego dawkowania karmy, nadmiaru albo niedoboru wapnia i że po skorygowaniu diety łapka wróci do normy. Próbowałam umówić się do weterynarza, ale nie ma żadnych wolnych terminów przed 2 stycznia (mieszkam na głębokiej wsi). Piesek nie sprawia wrażenia, jakby go coś bolało, bawi się normalnie i chętnie je, ale mimo wszystko bardzo się niepokoję.

Macie jakieś rady?

2-miesięczny szczeniak – problem z łapką

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • E
    Elodiemarieange Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, mam ten sam problem z moim 3-miesięcznym szczeniakiem rottweilera. Byliśmy u weterynarza, który dał nam suplementy (Pet Phos i Caniplasine). Chciałem zapytać, czy u Waszych psiaków sytuacja się już poprawiła? Mój maluch bierze je dopiero od 3 dni.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, podbijam ten temat, bo pojawił się niedawno nowy post o podobnym problemie. Nie wiem, czy to dokładnie to samo, ale może warto to porównać! 🙄

Przetłumaczony francuski
    S
    Storm of gorillas Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć natoch, mam ten sam problem co Ty z moim 6-miesięcznym szczeniakiem. Czy mógłbyś mi napisać, jaki suplement diety zalecił Ci Twój weterynarz? Proszę, odwiedziłem już 5 różnych lekarzy i nikt nic nie zaproponował poza samą dietą. Bardzo się martwię, więc byłoby naprawdę miło z Twojej strony, gdybyś dał znać. Z góry wielkie dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    M
    Many11 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór natoche, czy mogłaby Pani podać mi listę suplementów i witamin, które podaje Pani szczeniakowi? Mój staff ma ten sam problem...

Przetłumaczony francuski
    Quiz
    Quiz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To świetna wiadomość...

Dobrze, że tak szybko zareagowałeś, maluch dorośnie bez żadnych trwałych następstw.

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

Problem rozwiązany! Niedobory wapnia, witamin itd. Weterynarz podał suplementy diety i w kilka dni łapka wraca do normy.

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

Niedobór czy nadmiar wapnia (pomyliłem się w tekście)

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś
    Nie, to nie zawsze tak wygląda. Jak idzie, to nic nie widać, łapa jest prościutka i nie ma żadnych trudności z chodzeniem, nie kuleje. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy siada albo gdy zbyt długo stoi nieruchomo. Momentami jest mniej „wygięta” niż na zdjęciu, a czasem po prostu źle ją stawia. Zadzwoniłem ponownie do hodowcy, który to potwierdził, a zaraz potem do weterynarza (zaznaczam, że to mój lekarz, a nie ten od hodowcy... Biedak, pewnie go już nieźle zamęczyłem). Obaj uważają, że to może wynikać z niedoboru lub wręcz przeciwnie – z nadmiaru wapnia. To poważna i dość znana hodowla, więc w ogóle nie mam do nich pretensji... Tym bardziej że Oslo jest u nas dopiero od tygodnia, a ten problem zauważyliśmy dopiero dwa dni temu, wcześniej nic nie było widać. Jemu to w ogóle nie przeszkadza w życiu – bawi się, chodzi na spacery, je, śpi i roznosi wszystko na swojej drodze, prawdziwy z niego wulkan energii. Już sam nie wiem, co o tym myśleć. Jutro znowu zadzwonię do weterynarza i poproszę o szybszy termin, nie dam mu wyboru. Będę was informować na bieżąco, co dalej. Dzięki za odpowiedź!
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy on zawsze tak ma? To nie jest po prostu kwestia złej postawy? Czy ta kość jest krzywa? Nie jestem ekspertką od psiego szkieletu ^^ Jeśli kość rośnie krzywo, to na pewno nie jest to normalne. Może to jakiś uraz, który hodowca przed Tobą zataił? No nic, radziłabym na razie za bardzo nie forsować tej łapki. Daj znać, co i jak ^^

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

Wrzucę Ci jeszcze jedno zdjęcie, od przodu. Jeśli chodzi o karmę, to hodowca dawał tę i szczerze mówiąc, trochę boję się teraz zmieniać. Moja sunia amstaffa zawsze była na RC i do tej pory nie zauważyłam żadnych problemów. No ale każdy pies jest inny, więc dzięki za radę. Czekam z niecierpliwością na wizytę u weterynarza.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post