Bardzo wytrzymałe zabawki?

Twinklestar
Twinklestar Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim opiekunom psów o silnych szczękach!

Wszyscy znamy Kongi – to klasyk dla psiaków z konkretnym zgryzem. Moja sunia ma jeden... ale nawet gdy napakuję go serem czy smaczkami, niespecjalnie ją on obchodzi. To, co ona uwielbia, to zabawki do rozszarpywania – takie, które bierze ostrożnie w przednie łapy i wyciąga z nich materiał kawałek po kawałku, aż zostaną z nich same strzępy. Ostatnio kupiłem jej zabawkę „prawie niezniszczalną”, która piszczy – sukces był gwarantowany! Tyle że po kwadransie biedak miał już bebechy na wierzchu, a ona dalej zawzięcie ciągnęła za nitki. No cóż, tyle jeśli chodzi o tę słynną solidność...

Macie jakieś pomysły na bardzo wytrzymałe zabawki inne niż klasyczny Kong? Dodatkowe punkty, jeśli zabawka piszczy i/lub jest pluszakiem!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Jenijen
    Jenijen Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Są też pluszaki z Konga, te Kong Knots, nie wiem, czy je kojarzysz i czy byłyby wystarczająco wytrzymałe dla Twojego psa. Blue ma dwa, które trzymają się już od dłuższego czasu. Inne zabawki też w końcu kończyły z dziurami...
    Ta zabawka nie jest reklamowana jako szczególnie solidna, więc mam pewne wątpliwości, chociaż moja sunia na pewno by ją pokochała!

W każdym razie Blue je uwielbia. W środku jest sznur, więc są wytrzymalsze. Póki co są całe, czego nie można powiedzieć o jego pozostałych zabawkach..

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kiedy Orphée ma swoją fazę niszczycielską lol, zostawiam jej kocyk i kartony. Dobiera się też do swoich dywaników – no trudno.

Myślę, że kupowanie bardzo wytrzymałych zabawek jest wygodne głównie dla nas. Jeśli psy je lubią, to super, ale jeśli bawią się nimi mniej albo mają takie okresy jak Orphée, to uważam, że warto pozwolić im się wyżyć po swojemu...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

U mnie tak samo jak u Kainate – karton (pod nadzorem). Można go rozszarpywać, podrzucać kawałki w górę, robić nowy „wystrój” salonu...

Mój za to bardzo dużo bawi się swoim porożem jelenia – gryzie je, rzuca nim (myślę, że ten dźwięk wydaje mu się mega ciekawy, bo regularnie testuje zrzucanie go z różnych wysokości).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Pamiętam ten post, w którym ktoś polecił mi NIEZNISZCZALNĄ piłkę, którą zamówiłem. Wrzuciłem fotki zaraz po jej przyjściu i te po 5 minutach. Muszę je odnaleźć 😁 Ale zamówię teraz Jolly Soccer Ball i dam wam znać, jak się sprawuje.
    Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U nas te "pancerne" zabawki to głównie Kongi, pewnie dlatego, że w ogóle ich nie interesują...

Wszystko, co piszczy, doprowadza je do szału, więc taka zabawka musi zginąć jak najszybciej – zostaje pozbawiona głowy, wypatroszona i tak dalej. Ewentualnie zabawka zostaje w całości, bo po wspólnej zabawie po prostu ją chowamy (jak na przykład frisbee).

Z rzeczy używanych na co dzień mamy takie, które wytrzymują jakiś czas: sznury do przeciągania, puste pluszaki, które w kółko zszywam, żeby jeszcze trochę pożyły, i wypycham pustymi rolkami po papierze toaletowym, małe butelki po wodzie czy papier prezentowy, żeby trochę szeleściło – ale wtedy zawsze ich pilnuję. Poza tym mają zabawki "jednorazowe", które mogą legalnie ukatrupić. To pluszaki dla dzieci, które regularnie wyłapuję na pchlich targach, więc co jakiś czas rzucam im królika, misia, lisa czy słonia. Nie piszczą, ale są pękate, więc psiaki uznają, że na pewno coś się w środku kryje i trzeba to wygrzebać. Cóż, przy cenie około 2–4 zł za zabawkę, warto zaspokoić ich instynkt Hannibala... ale oczywiście pod nadzorem, kiedy jestem w pobliżu.

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Leeleebijou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Kong wypuścił pluszaki, które nie są wypchane gąbką, tylko w środku mają sznur. Moja ma taką i wciąż jest cała!
    Przetłumaczony francuski
    Twinklestar
    Zgłoś

Moja suczka zupełnie nie interesuje się piłkami ani kongami, jej zajawka to przede wszystkim staranne rozszarpywanie materiałowych rzeczy, mniej lub bardziej solidnych, a potem ich wybebeszanie (nie zjada gąbki ani materiału, ale oczywiście zawsze jest pod nadzorem...).

Dzięki za wasze rady, na pewno pomogą też innym właścicielom dużych psów!

A przy okazji, widziałam coś takiego – czy ktoś już to kupował dla swojego psiaka z mocnym uściskiem? :https://www.zooplus.fr/shop/chiens/jouets_sport_chien/jouet_tres_resistant_chien/533676

https://www.zoomalia.com/animalerie/jouet-pour-chien-kong-ballistic-flatz-cochon-p-55123.html#description

Przetłumaczony francuski
    Twinklestar
    Zgłoś
    Są też pluszaki z Konga, te Kong Knots – nie wiem, czy je znasz i czy byłyby wystarczająco wytrzymałe dla Twojego psiaka. Blue ma dwa, które trzymają się już od dłuższego czasu. Wszystkie inne zabawki też w końcu kończyły z dziurami... Ta zabawka nie jest przedstawiana jako szczególnie solidna, więc mam pewne wątpliwości, chociaż moja sunia na pewno by ją pokochała!
    Przetłumaczony francuski
    Damsdams
    Damsdams Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nigdy nie znalazłem niczego innego poza Kongiem, co wytrzymałoby dłużej niż 5 minut, ale mojemu psu trochę się już on znudził – no, chyba że akurat go zgubiliśmy na tydzień i potem go odnalazł. Miałem na oku jeszcze coś innego, ale widziałem negatywne opinie o wpływie na zęby, więc nie będę nawet podawać nazwy, więc sam już nie wiem 😉
    Przetłumaczony francuski
    Lucatri
    Lucatri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Mój staffik niszczy wszystko, naprawdę absolutnie wszystko. Jedyną zabawką, która jako tako mu się opiera, jest nylonowa kość! Taka sprzedawana bez silikonowej otoczki, sam mega wytrzymały nylon. Powinniście spróbować!

(Tylko uważajcie – jak bawi się nią na płytkach czy parkiecie, to od huku spadającej zabawki głowa trochę pęka, no ale cóż!)

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 15

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post