Czy uda mi się odkategoryzować mojego psa?

G
Guillaume lordal Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór! Mam American Staffa bez rodowodu, co w świetle prawa czyni go psem pierwszej kategorii. Zastanawiam się jednak, czy nie udałoby się go „odkategoryzować” dzięki jego wzrostowi. Gdy go brałem w wieku 2 miesięcy, ważył 7,4 kg i miał 36,5 cm w kłębie. W wieku 3 miesięcy było to 11,6 kg i 40 cm, w wieku 4 miesięcy 18,4 kg i 46 cm, a obecnie, mając 5 miesięcy, waży 21,3 kg i mierzy 49 cm. Moim zdaniem budową znacznie bardziej przypomina American Pit Bull Terriera – jest dosyć szczupły, ale wysoki. Czy będę mógł go odkategoryzować, gdy skończy 8 miesięcy? Słyszałem, że jeśli pies mierzy powyżej 50 cm, to jest to możliwe, a on na pewno tę granicę bez problemu przekroczy. Jeśli tak, to jak to właściwie wygląda? Czy trafia wtedy do drugiej kategorii, czy po prostu przestaje być przypisany do jakiejkolwiek? Z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • G
    Zgłoś

Wielkie dzięki wam obu! No i właśnie, tak też mi się wydawało Gsd, myślę, że jak uda mi się trafić na dobrego weterynarza i mój pies jeszcze trochę podrośnie, to wszystko będzie okej – a przynajmniej mam taką nadzieję! Obecnie mój pies ma 62 cm w obwodzie klatki piersiowej.

Przetłumaczony francuski
    Gsd_lover
    Gsd_lover Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bądźmy szczerzy, weterynarze robią trochę to, co chcą, a urzędnicy niespecjalnie się tym przejmują.

Znałem wetów, którzy wyciągali psy z „kategorii 2” tylko dlatego, że zwierzaki nie trzymały się sztywnych wymiarów (które i tak nie oddają w pełni wzorca rasy), o ile miały fajny charakter – i nie było z tym żadnych problemów.

W sumie myślę, że po prostu trzeba trafić na odpowiedniego weterynarza. :/

Przetłumaczony francuski
    Gsd_lover
    Zgłoś
    Zresztą, jeśli będzie większy niż przewidują przepisy, to pewnie będzie też cięższy, a obwód klatki piersiowej będzie proporcjonalny do wielkości psa. Osobiście myślę, że pod kilkoma względami będzie okej.
    Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No i jest, znalazłam ten post – pomyliłam się, to nie Becool, tylko Emma1975 go wstawiła

„Znalazłam to na stronie dotyczącej diagnozy w celu dekategoryzacji staffów:

Podsumowanie cech charakterystycznych dla „1. kategorii”:

– Budowa: Pies umięśniony, krótkowłosy, o potężnym wyglądzie, z masywnym przodem i stosunkowo lekkim tyłem

– Waga: około 18–40 kg

– Wysokość w kłębie: 35–50 cm

– Obwód klatki piersiowej: w granicach od około 60 do 80 cm

– Głowa: Słabo zaznaczony stop. Kufa tej samej długości co czaszka, ale węższa. Nos wysunięty przed brodę. Silne szczęki z wypukłymi mięśniami policzkowymi.

Aby móc ubiegać się o dekategoryzację, weterynarz musi być w stanie stwierdzić i uzasadnić więcej niż dwa kryteria dekategoryzacji.

Przykład: pies, który mierzy 54 cm, nie może zostać wykreślony z listy tylko na podstawie samego tego stwierdzenia”.

Mam nadzieję, że to wam pomoże

Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś
    Podbijam!
    Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś

Jeśli ta historia z 2 punktami to prawda, to nie wiem, czy uda mi się zmienić jego kwalifikację, chyba że znajdę coś, co nie pasuje do tych kryteriów:

Jeśli to typ American Staffordshire Terrier (powszechnie nazywany Pit Bullem):

- Sylwetka: Mały dogowaty o różnym umaszczeniu

- Budowa: Muskularny pies z krótką sierścią, o potężnym wyglądzie, masywny przód i stosunkowo lekki tył

- Waga: około 18 do 40 kg

- Wysokość w kłębie: 35 do 50 cm

- Obwód klatki piersiowej: około 60 do 80 cm

- Głowa: Słabo zaznaczony stop. Kufa tej samej długości co czaszka, ale węższa. Nos wysunięty przed brodę. Silne szczęki z wyraźnie uwypuklonymi mięśniami policzkowymi.

+

Może niektórzy weterynarze zmieniają kategorię już przy 1 kryterium? Albo szukają tego, co nie pasuje, a potem celowo szukają dziury w całym, żeby zaliczyć ten drugi punkt?

Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś
    Ah, a o tych dwóch punktach w opisie to nie wiedziałem :/ nikt mi o tym wcześniej nie mówił, a kilku moich znajomych twierdzi, że ich psy zostały odkategoryzowane tylko przez te parę centymetrów więcej w kłębie i nic poza tym. Mam nadzieję, że Bee-cool tu zajrzy i trochę mi to rozjaśni. Dzięki za wasze odpowiedzi
    Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wydaje mi się, że pies nie może spełniać przynajmniej dwóch punktów z opisu, żeby nie został zakwalifikowany do tych kategorii, i wtedy nie podlega już pod grupy 1-2.

Zdaje się, że Bee-Cool pisał o tym w jakimś poście w zeszłym tygodniu albo dwa tygodnie temu – warto by to odszukać.

Przetłumaczony francuski
    Gsd_lover
    Zgłoś

To będzie zależało od weterynarza, który go zbada, ale z tego co wiem, jeśli pies nie mieści się w wymiarach określonych w przepisach, powinien zostać całkowicie wykreślony z danej kategorii.

Wet wystawi oficjalne pisemne zaświadczenie potwierdzające zmianę kwalifikacji psa i to chyba wszystko (lepiej to jeszcze sprawdzić, bo moja jedyna wiedza opiera się na informacjach z praktyk).

Inni użytkownicy pewnie to potwierdzą albo wyprowadzą mnie z błędu.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post