Jaka jest różnica między Amstaffem a Pitbullem?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Czy ktoś mógłby mi DOKŁADNIE wyjaśnić, jaka jest różnica między Pitbullem a Amstaffem, o ile w ogóle jakaś istnieje... Mam już dość słuchania tych wszystkich bzdur na ten temat...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

162 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Słuchaj, nie wmawiaj mi czegoś, czego nie powiedziałem...

Wiadomo, że do hodowli nie wystarczy po prostu mieć samca i samicy...

Nie pluję ani na prawdziwą pracę hodowlaną, ani na FCI, ani na rodowody. Mówię tylko, że to jest gówniane prawo, stworzone przez kretynów, którzy nie skonsultowali się z żadnym kynologiem. Przez nich ignoranci wygadują bzdury o rasie, która i tak już wystarczająco wycierpiała z rąk człowieka, a teraz jeszcze obrywa przez ludzkie języki...

Mówię tylko, że określenia takie jak kundel czy mieszaniec już dawno istniały i jeśli chcieli jakoś sklasyfikować te niby „niebezpieczne psy”, to były na to lepsze sposoby niż rzucanie hasła „pitbull”. Dlaczego nie po prostu „pies niebezpieczny”...???

Zwłaszcza że dzisiaj jest już udowodnione – i mówię to z dużą dumą – że psy z tych list i kategorii wcale nie gryzą najczęściej...

Przetłumaczony francuski
    Célineo
    Célineo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Więc jeśli dobrze rozumiem, masz gdzieś francuskie prawo, LOF, FCI, uznawanie przez księgi rodowodowe, selekcję... a więc samą ideę tego, czym jest rasa. Ale jednocześnie bronisz faktu, żeby coś było podciągane pod szyld „rasy”. Ta logika chyba do mnie nie dociera. We Francji import psów z pierwszej kategorii jest nielegalny, nawet jeśli mają ładny papierek z jakiejś księgi, która w ogóle nie jest we Francji uznawana. Dzięki Kallys34, bardzo „pomogłaś”. Powiedz mi, czy przeczytałaś choć jedno słowo z tego, co napisałem? ... No dobra, niech będzie. Możemy teraz wyciągać strony ze wszystkich witryn o miniaturowych owczarkach niemieckich i tych wszystkich „śmiesznych” krzyżówkach, które się dobrze sprzedają i które ludzie chcieliby widzieć jako uznane rasy... Albo o tych wszystkich rasach nieuznawanych przez FCI, jest ich cała masa. Podałem już przykłady. „USTAWA nr 99-5 z dnia 6 stycznia 1999 r. o psach niebezpiecznych i bezpańskich oraz o ochronie zwierząt Do 1. kategorii psów, o której mowa w art. 211-1 kodeksu wiejskiego, należą: - psy przypominające pod względem cech morfologicznych psy rasy American Staffordshire Terrier, które nie są wpisane do księgi rodowodowej uznawanej przez Ministra Rolnictwa i Rybołówstwa. Tego typu psy są powszechnie nazywane »pitbullami«”. Szczegół. Taki tam szczegół. -_-'
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    W dodatku to naprawdę śliczny okaz, kallys34 ;)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ale przecież możesz mieć rasowego pita u siebie... Po prostu nie będzie się rozmnażać i tyle...

Inaczej to będzie nielegalne... Na Martynice widziałem już rodowody AKC pitbulli z naprawdę mocnych linii, więc zobacz, co się dzieje we Francji!!!

Chodzi o to, że faktycznie nie ma rodowodu potwierdzającego pochodzenie, więc nie ma mowy o żadnej konkretnej pracy hodowlanej, bo wszystko jest naciągane i przede wszystkim nielegalne, ale to przecież rasa loool, upieram się przy tym... xD!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No to pitbull... O_o !! XDD !!

Nie, no serio, pasowałoby trochę poczytać o American Pit Bullu, mój drogi... Jak American Staffordshire Terrier może być uznawany za rasę, nie mając „ojca”?

To tak, jakbyś mi powiedział, że doberman to rasa, a rotek już nie...

A tutaj jest jeszcze gorzej, bo amstaff nie ma innych przodków niż pitbull. Nie będziemy już rozgrzebywać pochodzenia pita, bo widzę, że i tak już ledwo ogarniasz temat.

Przetłumaczony francuski
    Kallys34
    Kallys34 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pędzę ci na ratunek, arawak!!! ;)

http://www.racesdechiens.com/pitbull/american-pit-bull-terrier

Przetłumaczony francuski
    Célineo
    Zgłoś

Padam! Gwash !!!

Zapomniałeś! To przecież lisica... -_-'

Mam lundehunda. Arawak, doskonale rozumiem, co próbujesz mi powiedzieć. To, co ja z trudem staram się przekazać, to że we Francji ta rasa po prostu nie istnieje. Nie możesz napisać, że masz rasowego pitbulla, tak samo jak nie możesz powiedzieć, że masz rasowego wilczaka włoskiego, NAWET jeśli w innych miejscach te rasy są uznawane i to od bardzo dawna. Są rasy jeszcze starsze, które wciąż nie mają uznania FCI tylko dlatego, że są mało znane poza swoimi krajami pochodzenia. Takie jest francuskie prawo i nic na to nie poradzimy.

Poza tym, nie wiem czy zauważyłeś, ale przez to Twoje mieszanie pojęć niektórzy zaczynają myśleć, że mogą istnieć pitbulle z rodowodem, na takich samych zasadach jak labradory czy owczarki niemieckie. We Francji ta rasa nie istnieje i nie może istnieć. Nie wolno ci sprowadzić pitbulla, nawet jeśli w swoim kraju jest uznany za w pełni rasowego. To nielegalne. Nie twierdzę, że to dobrze, mówię tylko, jak to wygląda we Francji – tutaj zdecydowano, że terminem „pitbull” określa się po prostu mieszańce. Taka jest rzeczywistość, mimo że wiem, że to rasa uznawana w niektórych krajach przez tamtejsze związki kynologiczne.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ona ma mixa Jacka z chihuahua XD

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Słuchaj, pity mają rodowody w Australii, Argentynie, USA itd... Ta rasa istnieje od XIX wieku i nie chcesz zrozumieć, że to nie jest tylko nazwa, ale RASA – American Pit Bull Terrier... A ty jakiego masz psa, celineo..??
    Przetłumaczony francuski
    Célineo
    Zgłoś
    Oczywiście, że nie, to nie dzieje się za pstryknięciem palców, wcale nie twierdzę inaczej. Ale powstaje teraz tyle zmyślonych ras, tylko po to, żeby sprzedawać kundelki za kosmiczne pieniądze, że trzeba trzymać się jakiegoś punktu odniesienia. Inaczej musiałbyś mi wmówić, że Pitbull to rasa, że Bich-Poo (krzyżówka pudla z biszonem) to rasa, że włoski wilczak to rasa... Tyle że one nie mogą być niczym innym niż „mieszańcami”, skoro nie są uznawane ani przez FCI, ani u nas w kraju. Tylko wielcy pasjonaci, którym zależy na promowaniu rasy, mogą je posiadać (z wpisem do ksiąg rodowodowych danej rasy), a w przypadku pitbulli jest to w ogóle zabronione.
    Przetłumaczony francuski
  • 120 komentarzy na temat 162

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post