Jaka jest różnica między Amstaffem a Pitbullem?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Czy ktoś mógłby mi DOKŁADNIE wyjaśnić, jaka jest różnica między Pitbullem a Amstaffem, o ile w ogóle jakaś istnieje... Mam już dość słuchania tych wszystkich bzdur na ten temat...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

162 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Célineo
    Célineo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

o tej:

"Napisane przez Selena1234 4 minuty temu

Pitbull to krzyżówka staffa i buldoga amerykańskiego"

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    A o jakim stwierdzeniu mówisz?
    Przetłumaczony francuski
    Célineo
    Célineo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ale dziwne stwierdzenie...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Pitbull to krzyżówka amstaffa z buldogiem amerykańskim.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki wielkie za zadanie tego pytania!! Zanim wszystko przeczytam – dla mnie pitbull to to samo co bulterier... Myślałem, że American Staffordshire Terriery czy American Bully to nie są pitbulle, a w każdym razie, że nie używa się wobec nich tej nazwy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Słuchaj @doggybad, wpadnij do mnie, mieszkam w Fort-de-France, mam tutaj całą dokumentację!!

Nie mylcie prawa z rasą... ci, którzy tworzyli te przepisy, nie mają zielonego pojęcia o rasie i jej korzeniach...

American Pit Bull Terrier to uznana rasa i to nie tylko w USA...!!!

Mam tylko nadzieję, że niektórzy to w końcu uszanują!!!

Ale mniejsza o to... żeby nie było nieporozumień, zacytuję ci Louisa B. Colby’ego, syna Johna P. Colby’ego: ...nie ma żadnej różnicy! Nazwa Staffordshire Terrier została przyjęta w 1936 roku, kiedy American Kennel Club (AKC) zaczął rejestrować American Pit Bull Terriery jako Staffordshire Terriery.

Kilka lat później zmienili nazwę na American Staffordshire, żeby odróżnić je od Staffordshire Bull Terrierów...

...a pies Colby’s Primo został wybrany do ustalenia wzorca rasy.

Prawdziwy pit bull to nie szczeniak po Whisky i Kayi, gdzie brak rodowodu = pit bull.

To godny potomek „Old Family”... linii takich jak Colby, Tudor, Heinzl, Wallace Burke, Fergusson... itd.!!

Mówię ci jeszcze raz, wpadnij do mnie.

0696358851

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za wszystkie wasze odpowiedzi..

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

We Francji pitbull jest definiowany prawnie jako pies bez rodowodu (również bez tego zagranicznego), który swoim wyglądem przypomina amstaffa i po specjalnej ocenie weterynaryjnej (diagnose) spełnia określone kryteria: http://www.zoopsy.com/legislation/docs/diagnose-des-categories.pdf

Przykładowo, amstaff bez papierów może zostać zakwalifikowany do tej kategorii, podobnie jak każdy mieszaniec, który wykazuje wspomniane cechy budowy.

Pitbull we Francji należy do 1. kategorii, co oznacza całkowity zakaz kupna, sprzedaży, posiadania, importu czy sprowadzania go na teren kraju.

Z kolei american staffordshire terrier to pies posiadający rodowód (krajowy lub zagraniczny) i on zalicza się do 2. kategorii. W jego przypadku konieczne jest posiadanie specjalnego pozwolenia, a pies musi być prowadzony na smyczy i w kagańcu. Co ważne, właścicielami takich psów mogą być wyłącznie osoby pełnoletnie.

W USA pitbulle są uznawane za odrębną rasę: http://www.ukcdogs.com/Web.nsf/Breeds/AmericanPitBullTerrier12012012

Oczywiście nie uznaje ich AKC (czyli odpowiednik naszego ZKwP), ale są rejestrowane przez inną organizację – UKC, co pozwala im mimo wszystko na posiadanie rodowodu.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pitbull to właściwie taki kundelek, tylko że tak się mówi na psy z listy ras agresywnych.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pitbull: to każdy pies przypominający amstaffa (American Staffordshire Terriera), który nie posiada rodowodu. Amstaff to pies rasowy i musi mieć papiery, bo inaczej nim po prostu nie jest.

Pitbulle różnią się od siebie, bo u psa bez rodowodu w jego pochodzeniu mogli pojawić się różni przodkowie, co nieco zmienia wygląd pyska... Amstaff jest z kolei wynikiem bardzo konkretnej selekcji hodowlanej, dzięki czemu te psy zawsze wyglądają zgodnie ze wzorcem rasy.

Pamiętajcie, że we Francji pitbulle są zakazane

Przetłumaczony francuski
  • 150 komentarzy na temat 162

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post