Jaka jest różnica między Amstaffem a Pitbullem?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Amstaff z rodowodem = 2. kategoria
Amstaff bez rodowodu = 1. kategoria
Każdy pies, którego wygląd przypomina Amstaffa = Pitbull
Pitbull = dyskryminacja za sam wygląd = psi rasizm
Doggybad, wrzuciłem ci link do pitbulli z Quebecu, są przepiękne i zarejestrowane w dwóch klubach kynologicznych...
>>> www.saintsbully.com
Można to porównać do kotów. Dachowiec to kot bez rodowodu, którego dokładnego pochodzenia nie znamy, więc nie może być uznany za zwierzę rasowe.
Z pitbullem jest tak samo – to pies bez papierów, który może być po prostu mieszańcem.
Jedyna różnica polega na tym, że określenie „dachowiec” dotyczy wszystkich nierasowych kotów, podczas gdy pitbull jest kojarzony z psami w typie rasy, takimi jak amstaff.
Ok, teraz mi się to trochę rozjaśnia. Czyli Pitbull to tylko określenie, a nie nazwa konkretnej rasy? To jakby grupa ras... w pewnym sensie...?
American Bully, American Staffordshire Terrier i bulterier należą do rodziny pitbulli!!!
Ktoś mi kiedyś powiedział, że każdy amstaff to pitbull, ale nie każdy pitbull to amstaff!