Jaka jest różnica między Amstaffem a Pitbullem?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Jeśli chodzi o te bzdury, że amstaff bez rodowodu nagle staje się pitbullem, to totalna nieprawda – to po prostu kwestia francuskich przepisów, które tak „zmieniają” psa i tyle. Amstaff bez papierów to nadal amstaff i zawsze jest przecież opcja zrobienia badań DNA, żeby udowodnić linię i wyrobić mu dokumenty... Francuskie prawo jest pod tym względem fatalnie skonstruowane, bo nie widzi różnicy między tymi psami, a jedynie je dyskryminuje. American Pit Bull Terrier to świetny, wierny pies pracujący, który dla wielu osób jest ogromnym wsparciem przy różnych zadaniach... z kolei amstaff to pies typowo wystawowy i marny z niego pracownik w porównaniu do APBT.
To są dwie zupełnie inne rasy, więc proszę, nie mieszajcie wszystkiego i nie wrzucajcie ich do jednego worka.
Lol, uwielbiam ludzi, którzy się wymądrzają, a nie mają o czymś pojęcia... American Pitbull Terrier i American Staffordshire Terrier to dwie różne rasy, ale we Francji Pitbull nie jest uznawany (tylko ze strachu przed tą rasą i przez tamtejsze zakazy). Jest za to uznawany przez UKC i ADBA... dokładnie tak samo jak Amstaff. Krótko mówiąc, to dwie uznane rasy, a jeśli Amstaff jest we Francji legalny, to tylko dlatego, że ma łagodniejszy charakter niż jego kuzyn Pitbull, więc uchodzi za mniej niebezpiecznego.
Hodowla del mantos dogs ma absolutny top, jeśli chodzi o American Pitbull Terriery. Sprawdźcie sami, a zobaczycie różnicę między nimi a Amstaffami czy ich nowym kuzynem – American Bully (poza wersją XL, która wywodzi się od Cane Corso i innych dogów z odrobiną Amstaffa, żeby to wszystko miało ręce i nogi).
Cześć, chciałbym się dowiedzieć, czy amstaff to to samo co amerykański staffordshire terrier?
Pitbull to american staff skrzyżowany z jakimkolwiek innym terrierem. Wydaje mi się, że to może być z dowolnym innym psem, ale nie jestem pewien, w każdym razie pitbull to po prostu skrzyżowany american staff.
NIE, pitbull i amstaff to nie jest to samo!!! Wiem co mówię, bo mam dwa pitbulle (u nas to rzadkość, zazwyczaj spotyka się amstaffy)!! Według przepisów pies w typie amstaffa bez papierów to pitbull... ale w Ameryce pitbull jest uznany za odrębną rasę i różni się od amstaffa... Już z samego wyglądu widać różnice, mimo że to bliscy kuzyni. Amstaff jest zazwyczaj bardziej krępy, a pitbull smuklejszy... Pit waży od 17 do 40 kg, a amstaff od 25 do 40 kg, więc pit może być lżejszy od amstaffa... Krótko mówiąc, u nas wielu powie Ci, że to jedno i to samo, ale to wcale nie tak. Mam nadzieję, że pomogłam 😋

Możesz o tym porozmawiać ze swoim weterynarzem, ale to on sam oceni jego cechy fizyczne...
Tak jak wspomniała Ci Solenneb, zazwyczaj nie można kupować ani przekazywać psów z tzw. 1. kategorii (pewnie tak będzie w przypadku tego szczeniaka). Narażasz się na mandat... No ale cóż, każdy sam podejmuje decyzję.
Jeśli chodzi o przepisy:
Zgłoszenie w urzędzie miasta lub gminy,
Ubezpieczenie dla psa,
Szkolenie do odbycia (pozwolenie na posiadanie psa), często u trenera psów, zazwyczaj jednodniowe,
Sterylizacja/Kastracja,
Kaganiec,
Zakaz korzystania z transportu publicznego i przebywania w miejscach publicznych (poza drogami publicznymi),
Ocena behawioralna między 8. a 12. miesiącem życia,
Szczepienie przeciwko wściekliźnie,
Identyfikacja (czyli czipowanie, ale to i tak obowiązkowe u wszystkich psów).
Nie chcę Cię straszyć, ale jak widzisz, jest sporo formalności i zasad, których trzeba przestrzegać.
W tej sytuacji masz już komplet informacji o warunkach posiadania takiego czworonoga.
Dzięki wielkie, już jutro dowiem się wszystkiego u weterynarza