Jaka jest różnica między Amstaffem a Pitbullem?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Czy ktoś mógłby mi DOKŁADNIE wyjaśnić, jaka jest różnica między Pitbullem a Amstaffem, o ile w ogóle jakaś istnieje... Mam już dość słuchania tych wszystkich bzdur na ten temat...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

162 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Mamy tak:

American PitBull Terrier (Pitbull)

American Staffordshire Terrier (Amstaff, Staff lub AST)

Staffordshire Bull Terrier (Staffy, Staffie lub SBT)

Bulterier (English Bull Terrier)

Wszystkie te psy to teriery typu bull (Grupa 3, Sekcja 3) według klasyfikacji FCI.

Różnica między American Pitbull Terrierem (Pitbullem) a American Staffordshire Terrierem jest minimalna, przy czym wzorzec dla Pitbulla jest mniej skomplikowany (tłumaczę to tak w skrócie, bez wchodzenia w szczegóły).

Przykład:

American Pitbull może być całkowicie biały, co jest niedopuszczalne u American Staffordshire Terriera (biały Amstaff nigdy nie przejdzie przeglądu hodowlanego i nie dostanie uprawnień w ZKwP/FCI).

We Francji nazwa „Pitbull” nie oznacza rasy, ale typ psa o wyglądzie podobnym do dwóch ras, które nie posiadają rodowodu (samo posiadanie rodowodu wystarczy, żeby pies nie został zakwalifikowany do tzw. 1. kategorii psów agresywnych):

Staffordshire Bull Terrier

American Staffordshire Terrier

Z kolei American Pitbull Terrier jest we Francji całkowicie zakazany.

To tyle, poprawcie mnie, jeśli gdzieś się pomyliłem.

Edit:

Co do American Bully, to nie mam pewności. Wiem, że pierwotnie była to krzyżówka Amstaffa z Pitbullem, ale z czasem dodano tam też inne rasy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wiesz, we Francji pitbull i amstaff z rodowodem są często ze sobą myleni, ale cała historia zaczęła się od tego, kto miał ile pieniędzy przy tworzeniu rasy. Kiedyś bogatsi ludzie, których było stać na największe i najbardziej okazałe psy, rejestrowali je jako amstaffy w American Kennel Club (to był taki rodowód dla zamożnych, a psy brały udział w wystawach). Z kolei klasa średnia rejestrowała je jako psy pracujące, czyli pitbulle, bo zależało im na zwinnym i wysportowanym psie. Takie psy były wtedy, niestety, lepiej przygotowane do walk. Często te mniejsze i drobniejsze szczeniaki z miotu sprzedawano taniej, więc to one trafiały do mniej zamożnych właścicieli. Przez to, że krzyżowano ze sobą te mniejsze osobniki, ich potomstwo miało już w genach zapisaną taką lżejszą budowę. W skrócie: na początku różnica brała się z przeznaczenia psa, ale z czasem, kojarząc największe z największymi i mniejsze z mniejszymi, stworzono dwie różne historie. Ich wspólnym przodkiem był Blue Paul Terrier, a później, żeby ustalić wzorzec rasy, jedni krzyżowali je z bokserami, a inni z buldogami.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie mam pewności, czy mój pies to american staffordshire terrier, bo jego tata to staffordshire bull terrier, a mama to american pitbull. Czyli szczeniak jest mieszanką tych dwóch, więc to amstaff... pewnie plotę jakieś bzdury. Czy ktoś mógłby mnie oświecić?

Jeśli twój pies to mieszaniec, czyli nie ma rodowodu, to jest uznawany za pitbulla i należy do 1. kategorii.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Krótka informacja o kolorach i genetyce u większości psów, a nie tylko u staffików. Jeśli macie psa, który ma ponad 80% jednolitego koloru, takiego jak błękitny, czekoladowy, piaskowy czy bardzo jasny brąz, to mówimy na to kolory rozjaśnione. Biała suczka nigdy nie da wam szczeniaków o rozjaśnionych barwach, chyba że wynika to z jej rodowodu i przodków, ale wtedy kolor maluchów będzie po prostu pochodził z dalszych pokoleń.

W przypadku psa, który urodził się błękitny, jeśli sprawdzicie genetykę po obu rodzicach, zawsze znajdziecie tam kolor czarny.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie wiem, czy mój pies to american staffordshire terrier, bo jego ojciec to staffordshire bull terrier, a matka to american pitbull terrier, więc szczeniak jest mieszanką tych dwóch ras, czyli amstaffem... pewnie plotę bzdury. Czy ktoś mógłby mi to rozjaśnić?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Pitbull to w USA w pełni uznana rasa, ale we Francji nie uznaje się go za taką. Tam Amstaff (American Staffordshire Terrier) jest traktowany jak pitbull, jeśli tylko jest mieszańcem. To rasy bardzo blisko ze sobą spokrewnione, bo mają te same korzenie i były prowadzone w bardzo podobny sposób, przez niemal identyczne krzyżówki.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Szybko odpowiadając – nie, wcale nie. To wciąż te same psy, a jedyną różnicą jest oficjalne uznanie rasy. Cała historia pokazuje, że to głównie hodowcy chcieli się od siebie odciąć, a co do samych linii genetycznych, to wcale nie jest to takie pewne. Korzenie są typowo irlandzkie, a cała reszta to tylko poszczególne linie – niektóre powstały później, ale nie można zapominać o ich pochodzeniu. Dziś istnieje ponad 50 nazw dla tej samej rasy bullteriera. Krótko mówiąc: zmienia się tylko nazwa, a nie krew (to tak jak z owczarkiem niemieckim i alzackim itd. Podobnie jest z mastifem amerykańskim czy angielskim, bokserem amerykańskim czy niemieckim). Z American Bully jest jednak taki problem, że mamy buldoga amerykańskiego i to nowsze American Bully, które rzekomo wywodzi się od pita i amstaffa, a według innych od buldoga amerykańskiego i amstaffa. I co tu dodać? Mądrej głowie dość, a dowody są w książkach i dokumentach. Bullterier występuje w tylu formach: pysk krótki i szeroki albo wydłużony, różne wielkości i kolory. A, zapomniałbym – Old Bulldog nie pochodzi od pita, przynajmniej nie ten we Francji. Zobaczcie sami ten absurd w przepisach, gdzie dopuszcza się rasy tak samo silne jak te rzekomo zakazane, które były tylko częściowo uznawane przez związek kynologiczny. Czy prawo nie mówi czasem, że każdy potomek pita jest zabroniony? Mądrej głowie dość. Podpisano: były członek „rodziny” importera (klub pita), dla tych, co wiedzą o co chodzi – alias boxer.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak na szybko, to kiedyś były te same psy [american staffordshire terrier i american pitbull terrier] i były to psy „stworzone” do walk. Jedna grupa trafiła do Ameryki [pitbulle], gdzie ewoluowały i stąd biorą się te niewielkie różnice, a druga linia została w Wielkiej Brytanii. We Francji uznano pitbulle za psy nierasowe (bez rodowodu), natomiast amstaffy zostały zaakceptowane, ale zakwalifikowane do 2. kategorii jako tzw. psy niebezpieczne. Poza tym w samej rasy są jeszcze różne „typy”, jeśli można tak powiedzieć. To tyle, jak masz więcej pytań, to uderzaj na priv ;)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

American Pit Bull Terrier, którego nie należy mylić z potocznym określeniem „Pitbull” (używanym wobec mieszańców różnych ras), to średniej wielkości terier. Często błędnie uważa się go za psa w typie molosa. We Francji American Pit Bull Terrier (w skrócie APBT) nie jest uznawany za rasę, lecz za konkretny typ psa. Wszelkie krzyżówki przypominające go budową morfologiczną są tam traktowane jako „Pitbull” (dotyczy to również psów w typie American Staffordshire Terrier i Staffordshire Bull Terrier bez rodowodu lub ich mieszańców).

United Kennel Club (UKC) był pierwszą organizacją, która uznała tę rasę. Założyciel UKC, C. Z. Bennett, w 1898 roku nadał pierwszy numer w rejestrze UKC swojemu własnemu American Pit Bull Terrierowi o imieniu Bennett’s Ring. Od tego momentu nie dopuszczano już żadnych krzyżówek z innymi rasami.

American Pit Bull Terrier to pełnoprawna, odrębna rasa, której nie należy mylić z jego kuzynem – American Staffordshire Terrierem. Choć mają to samo pochodzenie, Amstaff i APBT to dwie różne rasy, mimo że pod wieloma względami fizycznymi są do siebie bardzo podobne. Są wręcz tak bliskie, że niektórzy specjaliści opisują American Pit Bulla jako psa pracującego, a American Staffordshire Terriera jako jego wystawowego odpowiednika. 🙂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pitbull to krzyżówka buldoga i bullteriera, ale Amstaff to inna krzyżówka, przez co Amstaff jest znacznie bardziej agresywny!!

Jak się na czymś nie znasz, to nie wypisuj takich bzdur, dzięki.

Przetłumaczony francuski
  • 50 komentarzy na temat 162

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post