Jaka jest różnica między Amstaffem a Pitbullem?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Bzdury....
Pitbulle są maltretowane przez całe swoje życie.
Ale wszyscy mówią, że powinno się je dobrze wyszkolić, a przecież to nie wina psa, tylko wina właściciela.
Zostały wyhodowane do walki, więc to ludzi, którzy je krzywdzą, powinno się „wychowywać”, a tymczasem to psy są zakazywane.
A różnica między pitbullem a amstaffem? To przecież prawie to samo...
Potwierdzam, rotek bez rodowodu (czyli taki w typie rasy) łapie się do drugiej kategorii,
"Psy stróżujące i obronne (2. kategoria)
Jakich psów to dotyczy?
Chodzi o psy:
rasy Staffordshire terrier lub American Staffordshire terrier,
rasy Rottweiler,
rasy Tosa,
wpisane do księgi rodowodowej uznawanej przez ministerstwo rolnictwa (LOF) oraz te, które budową ciała przypominają psy rasy Rottweiler".
Źródło: http://m.vosdroits.service-public.fr/particuliers/F1839.xhtml .
Rotek, nawet jeśli nie ma rodowodu, nie należy do 1. kategorii. Dowiadywałam się w tej sprawie specjalnie w urzędzie miasta i mogę ci potwierdzić – sama byłam bardzo zainteresowana adopcją jednej uroczej suni rottweilera ze schroniska i ona faktycznie była zaklasyfikowana do 2. kategorii, a nie do pierwszej.
"Psy bojowe (1. kategoria)
Jakich psów to dotyczy?
Nie chodzi o psy rasowe, ale o mieszańce (krzyżówki).
Są to psy niewpisane do księgi rodowodowej uznawanej przez ministerstwo rolnictwa (francuskiego rejestru LOF). Pod względem morfologicznym można je przyrównać do następujących ras:
Staffordshire terrier lub American Staffordshire terrier (psy w typie pitbulla),
Mastif (psy w typie boerboela),
Tosa."