Jaka jest różnica między Amstaffem a Pitbullem?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Czy ktoś mógłby mi DOKŁADNIE wyjaśnić, jaka jest różnica między Pitbullem a Amstaffem, o ile w ogóle jakaś istnieje... Mam już dość słuchania tych wszystkich bzdur na ten temat...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

162 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zaznaczę tylko, że przepisy znam doskonale, bo mam w domu pitbulla, którego nie da się przecież przekwalifikować!!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Stąd moje pytanie: czy mogę prosić o jakieś źródło lub przepis prawny, który potwierdza Wasze słowa o tym, że rottweiler bez rodowodu jest zaliczany do 1. kategorii?

Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Zgłoś
    Jeszcze raz: rotek, czy to z rodowodem, czy bez, i tak trafi do drugiej kategorii. I niby pitbulle są we Francji zakazane, ale to przecież nie powstrzymuje nieuczciwych ludzi przed ich dalszym rozmnażaniem i „tworzeniem” kolejnych pitów!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nawet jeśli pies został przekwalifikowany, nic nie gwarantuje, że policja nie przeprowadzi kontroli i nie zażąda ponownej ekspertyzy. Wysokość w kłębie nie może być jedynym branym pod uwagę elementem. Dodatkowo chętnie zapoznałbym się z tym przepisem dotyczącym rottweilerów, bo nigdy o nim nie słyszałem, a naprawdę szukałem.

Psu nie grozi eutanazja, jeśli właściciel uregulował jego status prawny. W schroniskach jest zbyt wiele psów z I kategorii, które chcą tylko jednego – wieść normalne psie życie.

Dzięki za udział w dyskusji. Faktycznie, służby mogą zażądać ponownej ekspertyzy, jednak badanie mające na celu przekwalifikowanie psa jest wykonywane przez weterynarza uprawnionego przez prefekturę w waszym departamencie. Takich uprawnionych lekarzy weterynarii nie spotyka się na każdym rogu i trudno mi sobie wyobrazić, żeby ten sam weterynarz kwestionował własną opinię... Poza tym, jeśli pies ma założony kaganiec, jest na smyczy, ma szczepienia, tatuaż i ubezpieczenie, to nie będzie żadnych problemów ze strony służb. Druga sprawa – wysokość w kłębie podałem tylko jako przykład jednego z kryteriów sprawdzanych przy zmianie kwalifikacji psa. Na koniec dodam, że o eutanazji wspominam wyłącznie w kontekście psów, które nie mają uregulowanych dokumentów – proszę uważnie czytać tekst. Piszę też, że rozmnażanie i hodowla psów z I kategorii są we Francji surowo zabronione. To po prostu przepisy prawa. Jeśli nigdy o tym nie słyszeliście, najlepiej zasięgnąć informacji w swojej prefekturze.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nawet jeśli pies zostanie przekwalifikowany, nic nie gwarantuje, że policja nie zleci ponownej ekspertyzy – wysokość w kłębie nie może być jedynym elementem analizy. Poza tym, chętnie zobaczyłbym ten przepis dotyczący rottweilerów, bo nigdy o nim nie słyszałem, a naprawdę go szukałem.

Psu nie grozi eutanazja, jeśli właściciel zadbał o wszystkie formalności. W schroniskach jest mnóstwo psów z pierwszej kategorii, które chcą po prostu wieść normalne psie życie.

Dzięki za udział w dyskusji. Faktycznie, służby mogą zażądać ponownej oceny, jednak ekspertyzę o zmianie kategorii zwierzęcia przeprowadza weterynarz uprawniony przez urząd wojewódzki. Takich lekarzy weterynarii nie spotyka się na każdym krogu i trudno mi sobie wyobrazić, żeby ten sam weterynarz podważał własną opinię... Poza tym, jeśli pies jest w kagańcu, na smyczy, jest zaszczepiony, zachipowany i ma ubezpieczenie, to nigdy nie będzie żadnych problemów ze służbami. Po drugie, podałem przykład „wysokości w kłębie” jako jedno z wielu kryteriów sprawdzanych przy zmianie kategorii psa. I wreszcie – o eutanazji wspominam tylko w kontekście psów, których sytuacja nie jest uregulowana, nic więcej nie napisałem, trzeba po prostu uważnie czytać tekst. Wspominam też, że rozmnażanie psów z 1. kategorii oraz ich hodowla są surowo zabronione. To po prostu konkretne przepisy – jeśli nigdy o tym nie czytaliście, najlepiej dowiedzieć się więcej w swoim urzędzie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, Nawet jeśli pies nie jest zakwalifikowany do konkretnej grupy, nic nie gwarantuje, że policja podczas kontroli nie zażąda ponownej ekspertyzy. Wysokość w kłębie nie powinna być jedynym elementem branym pod uwagę w takiej analizie. Poza tym chętnie zobaczyłbym ten przepis dotyczący rottków, bo nigdy o nim nie słyszałem, a naprawdę sporo szukałem. Psu nie grozi eutanazja, jeśli właściciel zadbał o to, by pies miał uregulowaną sytuację prawną. W schroniskach jest mnóstwo psów z tej tzw. pierwszej kategorii, które marzą tylko o jednym – żeby po prostu wieść normalne psie życie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

"Jeśli Amstaff nie ma rodowodu (po rodzicach z wpisem do rejestru rodowodowego), to jest uznawany za 'pitbulla', tak jak inne psy z 1. lub 2. kategorii."

Bzdura! Rottweiler bez rodowodu wcale nie będzie uznany za pitbulla! Zostanie zakwalifikowany do 2. kategorii!

"Zostaje ci tylko jedno wyjście: 'odklasyfikowanie' twojego psa."

Powtarzam raz jeszcze: jeśli pies został uznany za pitbulla, to znaczy, że ma taką budowę ciała! Więc zmiana tej kwalifikacji jest prawie niemożliwa!!

Szanowna Pani, nie wiem, gdzie mogła Pani wyczytać takie rzeczy, bo zgodnie z przepisami obowiązującymi od 2009 roku, rottweiler bez rodowodu zostaje automatycznie zaliczony do 1. kategorii i musi zostać wykastrowany... co do Amstaffów bez rodowodu – to psy z 2. kategorii, które przechodzą do 1., więc tutaj też konieczna jest kastracja. Następnie budowa takiego psa musi zostać oceniona przez uprawnionego weterynarza, aby sprawdzić, czy pies może zostać odklasyfikowany, biorąc pod uwagę m.in. wysokość w kłębie. Ostatnia kwestia: rozmnażanie, hodowla czy samo posiadanie pitbulla we Francji jest surowo zabronione. Właścicielowi takiego psa grozi kara więzienia, wysoka grzywna, a co najsmutniejsze – eutanazja zwierzaka.

Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Zgłoś

„Jeśli amstaff nie ma rodowodu (po rodzicach z uprawnieniami), to jest uznawany za pitbulla, tak jak inne psy z I lub II kategorii”.

Bzdura! Rottweiler bez rodowodu nie będzie uznany za pitbulla! Zostanie zakwalifikowany do II kategorii!

„Zostaje ci tylko jedno wyjście: postarać się o zmianę kwalifikacji twojego psa”.

Jeszcze raz: jeśli pies został uznany za pita, to dlatego, że ma taką budowę! Więc zmiana tej oceny jest praktycznie niemożliwa!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W jakim sensie to, co zostało powiedziane, to bzdury? I czym to się różni od tego, co ty sam piszesz?

Nie mówię konkretnie o tobie, ale o niektórych profilach, które wypowiadają się na ten temat, nie mając o nim zielonego pojęcia. Mam nadzieję, że takie osoby przeczytają artykuł, który wrzuciłem na tę stronę – przynajmniej dowiedzą się czegoś mądrego i nauczą się czegoś o rasie, jaką jest amstaff.

Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Zgłoś

W czym niby to, co zostało powiedziane, to bzdury? I czym to się różni od tego, co wy sami mówicie?

Przetłumaczony francuski
  • 70 komentarzy na temat 162

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post