Kiedy pitbull zaczyna „mężnieć”?

S
Sarah lailalli Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Mam 7-miesięcznego pitbulla i chciałbym się dowiedzieć, w którym miesiącu ta rasa zaczyna „mężnieć”? Myślę, że u staffików wygląda to podobnie, więc jeśli ktoś z was ma doświadczenie z tą rasą, wasze rady też będą dla mnie bardzo pomocne.

Dla tych, którzy nie znają tego określenia – chodzi mi po prostu o wiek, w którym pies przestaje rosnąć wzwyż, a zaczyna się rozrastać w barkach, klatce piersiowej i przede wszystkim w głowie. To też czas, kiedy nabierają mnóstwo siły. Mój na przykład nie potrafi się jeszcze utrzymać na szczękach, wisząc na oponie, patyku czy czymkolwiek innym, a wiem, że później będzie to robił bez żadnego problemu.

Z góry dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

31 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Mina42
    Mina42 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, dołączam do dyskusji, żeby stanąć w obronie honoru rottweilerów. Te psy z natury nie są ani niebezpieczne, ani agresywne. W rzeczywistości to takie wielkie, kochane misie.

Świetnie dogadują się z innymi psami, a nawet z kotami. Uwielbiają też dzieci.

Uważam, że żadna rasa nie jest agresywna sama w sobie – to od tego, jak właściciel wychowa psa, zależy, czy będzie on przejawiał agresję.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    @Pfoucard, masz rację, psy faktycznie mogą być niebezpieczne przez swoich właścicieli, ale uznawanie psa za agresywnego z automatu tylko ze względu na jego rasę nie ma najmniejszego sensu. Każdego psa można wyszkolić do ataku – predyspozycje niektórych ras wynikają po prostu z ich selekcji, ale te cechy charakteru można wyciszyć, odpowiednio kierując zachowaniem zwierzaka. Trzeba to jednak robić z głową, żeby uniknąć skrajności i błędów. O tym właśnie wspominaliśmy. Wystarczy wyeliminować aktywności, które mogą prowokować niewłaściwe zachowania i to wszystko.
    Przetłumaczony francuski
    Trollhammer
    Trollhammer Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No tak... A jaka właściwie jest natura rottweilera?

Czy są jeszcze jakieś inne rasy niebezpieczne i agresywne z natury? Pytam, żebym wiedział, na które uważać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Buldog, przepraszam 😋

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, przy takich rasach to właściciele są niebezpieczni. Tego typu psy to zazwyczaj takie kochane pieszczochy i nie są złośliwe, ale niektórzy ludzie szkolą je do ataku i walk, co jest po prostu żałosne. Wtedy stają się niebezpieczne i nieprzewidywalne. Rottweilery są z natury agresywne i groźne, ale ogólnie zwierzęta, psy czy koty, wolą towarzystwo ludzi. Trzeba tylko pamiętać, że niektóre są po prostu duże i mogą niechcący potrącić dziecko.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, W przypadku tych ras to tak naprawdę właściciele są niebezpieczni. Te psy to z natury takie „pieszczochy” i wcale nie są złośliwe, ale niektórzy ludzie szkolą je do atakowania czy do walk, co jest po prostu żałosne. Wtedy stają się niebezpieczne i nieprzewidywalne. Rottweilery są z natury groźne i agresywne, ale ogólnie zwierzęta, czy to psy, czy koty, wolą towarzystwo ludzi. Niektóre są po prostu duże i mogą niechcący potrącić dziecko.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Słuchajcie, co właściwie oznacza słowo „éclater” (dosłownie: pękać, wybuchać) w żargonie miłośników pitbulli? Boże, jakie to określenie jest straszne! Tylko psuje i tak już kiepską opinię o właścicielach tych psów, a w konsekwencji o samych psach!
    No właśnie! Kojarzy się z popcornem...
    I to faktycznie stąd się wzięło.

Domyślam się, że chodzi o ten okres, kiedy pies bardzo szybko nabiera mięśni, co sprawia wrażenie, jakby „puf”... i nagle wystrzelił jak popcorn 😁

Przetłumaczony francuski
    Trollhammer
    Zgłoś

Powiedzcie mi proszę, co właściwie oznacza „éclater” w słowniku miłośników pitbulli? Boże, jakie to określenie jest brzydkie i tylko dokłada się do tej fatalnej opinii o właścicielach tych psów, a w konsekwencji o samych zwierzakach!
    No właśnie! Brzmi jak popcorn...

To faktycznie stąd się wzięło

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Słuchajcie, powiedzcie mi proszę, co właściwie oznacza „éclater” (rozbudowanie klaty) w slangu miłośników pitbulli? Boże, jakie to określenie jest okropne i tylko pogarsza i tak już fatalną opinię o właścicielach tych psów, a w rezultacie o samych zwierzakach!

No dokładnie! Brzmi to jak popcorn...

Przetłumaczony francuski
    Trollhammer
    Zgłoś

Możecie mi powiedzieć, co oznacza określenie „rozbić się” w słowniku miłośników pitbulli? Boże, jakie to słowo jest brzydkie! Tylko pogarsza i tak już fatalną opinię o właścicielach tych psów, a co za tym idzie – o samych psach!

To termin, którego używa się w przypadku wszystkich molosów, kiedy pod koniec okresu wzrostu nabierają masy i mężnieją w klatce. Nie jest to określenie zarezerwowane tylko dla „pitbulli”.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 31

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post