Mieszanka amstaffa z bokserem

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś
Cześć! Słuchajcie, planuję kupić szczeniaka – to mieszanka amstaffa z bokserem (rodzice są rzekomo rasowi). Tylko nie wiem, czy muszę załatwiać jakieś formalności i czy taki pies trafia do jakiejś konkretnej kategorii? Możecie mi wyjaśnić, jak to wygląda z waszej wiedzy? W każdym razie sprzedawca zapewnia mnie, że to nie będzie groźny pies.
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

24 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Jasne, dowiem się wszystkiego.

Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No właśnie to mówię – najlepiej powierzyć go fundacji, a nie osobie prywatnej!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie mam pracy, więc jak niby mam opłacić te wszystkie koszty? Przecież to nie jest za darmo. Przygarnęłam ją, bo właściciel po prostu wyrzuciłby ją na ulicę. Nie ma rodowodu, nie jest ani zaczipowana, ani zaszczepiona. Wolałam ją zabrać do siebie, niż pozwolić jej zginąć na ulicy!
    Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Pfff... Nawet nie wspominając o formalnościach, piszesz, że nie stać Cię na koszty... Po co w takim razie brałeś psa??? Lo przecież wyraźnie Ci mówiła, żebyś skontaktował się z tą fundacją, na którą dała Ci namiary – pogadaj z nimi! Bo jeśli oddasz ją teraz byle komu, to może trafić w naprawdę złe ręce!!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam ją od miesiąca i bardzo się przywiązałem, ale przy tych przepisach nie jest łatwo. Mieszkam w dużym mieście, gdzie przy każdym wyjściu na spacer można trafić na kontrolę. Próbuję znaleźć kogoś, kto mógłby pomóc mi to sfinansować, bo sam nie dam rady – nie mam pracy i nigdy nie uzbieram na to wszystko!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No cóż, rozwiązanie jest proste: albo bierzecie za nią odpowiedzialność i ogarniacie sytuację, albo oddajecie ją komuś, kto to zrobi, albo przekazujecie ją do schroniska.

Znam schronisko, które zajmuje się molosami (staffiki, pity, rottki...).

Kiedy adoptuje się psa, najlepiej jest najpierw trochę poczytać i się doedukować.

No ale cóż, z tego co widzę, nie chcecie się użerać z tą suczką, do której najwyraźniej nie jesteście zbyt przywiązani. Skontaktujcie się ze schroniskiem „Molosse Land”, oni pomogą wam znaleźć rozwiązanie dla tej psinki.

Jeśli ją oddacie, nie adoptujcie już więcej żadnych psów. Skoro nie jesteście w stanie udźwignąć kosztów utrzymania zwierzaka, to lepiej w ogóle go nie brać, niż brać i pozbywać się po pół roku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Staram się znaleźć jakieś rozwiązanie, bo nie mogę jej zatrzymać. Mam amstaffa bez rodowodu i nie chcę, żeby została uznana za pitbulla, bo to jest zabronione! Kupiłam tę suczkę, nie wiedząc o tym wszystkim, a inaczej poprzedni właściciel by ją po prostu porzucił, bo nie jest ani zaszczepiona, ani zachipowana. Wszystko muszę opłacać z własnej kieszeni, a nie mam nawet stałej pracy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No nie wierzę, czy ty się nie pomyliłaś w pojęciach? Ta biedna suczka ma dopiero 6 miesięcy i chcesz ją uśpić? No serio, jeśli tak, to trzeba było się doinformować, zanim wzięłaś psa!!

Ładna mordka, ale za dużo problemów, więc się pozbywamy. To jest po prostu jakiś absurd...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Skoro pitbulle są najwyraźniej we Francji zakazane, a mieszkam w Metz, gdzie policja często robi kontrole, to naprawdę nie chcę ryzykować ani mieć problemów. Co mam zrobić? Uśpienie czy co?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, najlepiej po prostu uregulować wszystkie formalności, żeby mała była bezpieczna i nic jej nie groziło. Jeśli nie ma rodowodu, czyli potwierdzonego pochodzenia, nie da się udowodnić, że jest psem rasowym. To, czy będzie uznana za pita czy amstaffa, nie ma właściwie większego znaczenia.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 24

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post