Odrastanie sierści na bliźnie

Orcka59
Orcka59 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Kupiłem w salonie szczeniaka, który miał już widoczną bliznę, podobno po przepychankach z rodzeństwem. Hodowczyni zapewniała mnie, że sierść tam odrośnie, ale minął już ponad miesiąc i nie widzę żadnej zmiany. Chciałbym prosić was o jakieś rady i opinie, jak można by wspomóc odrastanie włosów w tym miejscu. Z góry wielkie dzięki!

Odrastanie sierści na bliźnie

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • pierrette
    Pierrette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mój mops miał hot spota. Skóra jest już wygojona, więc czym mogę ją teraz smarować, żeby sierść ładnie odrosła? Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    Merline
    Merline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Po prawej stronie, na dole zdjęcia, wygląda na to, że jest tam jeszcze jedno wklęsłe miejsce, mniejsze, ale ono akurat jest pokryte sierścią...

Tak, właśnie o to samo miałem zapytać... Czy na jego ciele jest ich więcej? Bo wtedy to by wskazywało raczej na jakąś chorobę... pasożyta albo jakieś zmiany skórne...

Zdradzisz nam, co to za rasa? Albo dasz nacieszyć oczy jego słodką mordką? ^^

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Rzeczywiście, istnieje ryzyko, że sierść już nigdy nie odrośnie. Wszystko zależy od tego, czy mieszki włosowe zostały wyrwane – to z nich wyrasta włos, więc jeśli ich zabraknie, to niestety nic już tam nie wyrośnie...

Przy okazji, biorąc pod uwagę pochodzenie szczeniaka, proszę sprawdzić, czy nie ma on żadnych schorzeń i czy jego szczepienia są aktualne.

Pozdrawiam,

Alexia

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To nie zależy od psów, tylko od rodzaju pierwotnego urazu. Jeśli mieszek włosowy jest uszkodzony lub wyrwany, to miejsce pozostanie łyse już na zawsze. I tak, wizyta u weterynarza jest konieczna, zwłaszcza biorąc pod uwagę, skąd pochodzi ten biedny psiak [[::aime pas::]]
    Dlaczego ten biedny psiak?

Dzień dobry Orcka,

to nie jest wymierzone w Panią, ale targi szczeniąt nie cieszą się dobrą opinią wśród forumowiczów, podobnie jak kupowanie psów w sklepach zoologicznych. Sama byłam na takim wydarzeniu z dziećmi i wiem, jak bardzo kuszące jest, żeby ulec tym wszystkim słodkim pyszczkom, ale niestety zdarzają się tam szczeniaki zbyt wcześnie odstawione od matki lub pochodzące z pseudohodowli. Kiedy zobaczyłam ceny na tych targach, zrozumiałam, że ten biznes może być wyjątkowo dochodowy, co jest bardzo krzywdzące dla zaangażowanych hodowców, którzy dbają o właściwą selekcję i socjalizację.

Ponieważ to nie moja filozofia, my zdecydowaliśmy się na adopcję.

Przetłumaczony francuski
    Orcka59
    Zgłoś

Po prawej na dole zdjęcia wygląda na to, że jest jeszcze jedno mniejsze wgłębienie, które jest akurat pokryte sierścią...

Tak, faktycznie jest tam druga, mniejsza.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Po prawej na dole zdjęcia wygląda na to, że jest jeszcze jedno mniejsze wgłębienie, które akurat jest pokryte sierścią...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Patrząc na zdjęcie, to wygląda na dość głęboką ranę. Be Cool ma rację co do mieszka włosowego...
    Przetłumaczony francuski
    Orcka59
    Zgłoś
    To nie zależy od psa, tylko od rodzaju pierwotnego urazu. Jeśli mieszek włosowy został uszkodzony lub wyrwany, to miejsce pozostanie łyse już na zawsze. I tak, wizyta u weterynarza jest konieczna, zwłaszcza biorąc pod uwagę, skąd ten biedny szczeniak pochodzi [[::aime pas::]] Dlaczego ten biedny szczeniak?
    Przetłumaczony francuski
    Orcka59
    Zgłoś

Byłem już u weterynarza, który kazał mi obserwować, czy nie pojawiają się żadne zmiany.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To nie zależy od psa, tylko od rodzaju pierwotnego urazu. Jeśli mieszek włosowy został uszkodzony lub wyrwany, to miejsce już na zawsze pozostanie bez sierści.

I tak, wizyta u weterynarza jest po prostu konieczna, zwłaszcza biorąc pod uwagę, skąd ten biedny szczeniak pochodzi [[::aime pas::]]

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post