Red nose sprzedawany jako amstaff

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Jestem zupełnie zagubiona: czy szczeniak typu red nose (zakazany we Francji?) może mieć rodowód ZKwP i czy jego rodzice mogą mieć potwierdzony rodowód?

Wydaje mi się to totalnie niemożliwe, ale wolę zapytać o zdanie ekspertów 🙄

I czy widzieliście kiedyś red nose'a wpisanego jako American Staffordshire Terrier w dokumentach (książeczka zdrowia, dokumenty identyfikacyjne itp.)?

Z góry dziękuję!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Loufredz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Też uważam, że to super psiaki! Sama z nimi mieszkam – miałam jedną sunię, którą wzięłam jako maleństwo i była ze mną przez 15 lat. Bardzo przeżyłam jej odejście... Dlatego wzięłam kolejnego, bo nie wyobrażam sobie bez nich życia. To prawdziwe kochane stworzenia, jeśli tylko są dobrze wychowane. Nie rozumiem, jak można oceniać tę rasę tylko przez to, że głupi ludzie wykorzystują ich siłę i inteligencję. Mam dwie córki i mogę śmiało powiedzieć, że te psy świetnie dogadują się z dziećmi. Oczywiście to normalne, że nigdy nie zostawia się dzieci bez opieki z psem, niezależnie od rasy, bo dziecko bywa nieprzewidywalne w stosunku do zwierząt! Do końca życia będę wybierać tę rasę, bo to same pieszczochy, które kochają ludzi. Oby w końcu zaczęto je postrzegać jak każdą inną normalną rasę, a nie oceniano tak, jak to się słyszy na każdym kroku 😉😊
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Red nose u amstaffów jak najbardziej istnieje i rodzi się z rodziców z rodowodem ZKwP, więc szczeniak też dostaje metrykę.

Tyle że metryka to tylko dokument potwierdzający pochodzenie. Uzyskanie uprawnień hodowlanych dla takiego psa to już inna para kaloszy – brak zaliczenia przeglądu oznacza brak możliwości dalszej hodowli. Ale pies i tak pozostaje psem rasowym z dokumentami, nawet jeśli nie spełnia standardów wzorca przez kolor nosa, umaszczenie czy żółte oczy.

Na koniec dodam, że red nose to żaden potwór, tylko świetny pies. Przez to, że za bardzo przypomina swojego kuzyna pitbulla, ma we Francji naprawdę pod górkę. Sama mam amstaffkę red nose z rodowodem.

Więc jak uważacie – balansuję na granicy zakazanego? Czy może najwyższy czas zacząć je uznawać?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie łam sobie tym głowy i żyj spokojnie ze swoją sunią. Pitbull czy amstaff to właściwie to samo, kwestia papierów i wzorca rasy. Jeśli mała nie ma rodowodu i ma mniej niż 50 cm w kłębie, to faktycznie podciągają to pod tzw. 1. kategorię, czyli pitbulla. Ale jeśli będziesz mieć szczęście i Twoja psina przekroczy 50 cm w kłębie, choćby o centymetr, może zostać uznana za psa w typie buldoga amerykańskiego. To prawo z tymi kategoriami jest bez sensu, ale istnieje cały taryfikator wymiarów, które pies musi mieć, żeby zostać uznanym za "zakazanego" psa 1. kategorii. To często ratuje red nose'y, bo one zazwyczaj są wysokie na łapach i przekraczają te 50 cm w kłębie. Wyciąg z przepisów: Psy powszechnie nazywane „pitbullami”, należące do 1. kategorii, są bardzo zbliżone do poniższego opisu: - mały molos o różnym umaszczeniu, o obwodzie klatki piersiowej między ok. 60 cm (co odpowiada wadze ok. 18 kg) a 80 cm (waga ok. 40 kg). Wysokość w kłębie od 35 do 50 cm; - pies umięśniony o krótkiej sierści; - potężny wygląd; - masywny przód i stosunkowo lekki tył; - stop (przełom czołowo-nosowy) niezbyt wyraźny, kufa mniej więcej tej samej długości co czaszka, ale węższa, nos wysunięty przed linię brody; - silne szczęki z uwydatnionymi mięśniami policzkowymi. Ja osobiście mam mieszańca bulteriera z buldogiem amerykańskim, co fizycznie i historycznie daje pitbulla z krwi i kości, bo to właśnie z takiej krzyżówki się wywodzą. Ale ponieważ ma budowę i wzrost buldoga, nie jest tak traktowany. Do tego jest biały i weterynarz wpisał mu w papierach „w typie doga argentyńskiego”. Powodzenia! PITBULLE TO WYJĄTKOWO ŁAGODNE I PIĘKNE PSY, pod warunkiem, że są kochane!!!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wystarczy po prostu dopełnić formalności związanych z posiadaniem pitbulla. Psu nie grozi uśpienie.
    Przetłumaczony francuski
    Usibelle
    Usibelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przede wszystkim nigdy nie kupujcie zwierząt na portalach typu OLX czy innych serwisach ogłoszeniowych, bo to wylęgarnia nielegalnego handlu i pseudohodowli.

Musicie sprawdzić numer NIP lub REGON, który jest obowiązkowy przy ogłoszeniach w sieci, i zadzwonić do Związku Kynologicznego w Polsce (ZKwP), tak jak wam wcześniej radzono, żeby zasięgnąć informacji. To jedyne miejsce, w którym będą w stanie faktycznie wam pomóc.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, u prywatnego hodowcy we Francji. Miał ogłoszenie na leboncoin (taki ichniejszy OLX), że psy to staffy, był podany numer rodowodu i cała ta reszta...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To w rzeczywistości amerykański pitbull terrier – rasa, która we Francji jest zakazana od 99 roku, a została mi sprzedana jako amerykański staffordshire terrier (amstaff). Szukam informacji, czy w tej sytuacji możliwe są jakieś kroki prawne... To prawdziwy ból głowy! Wiem, że ryzyko dla psa i dla nas samych jest ogromne, jeśli okaże się, że papiery zostały w jakiś sposób sfałszowane, a wszystko na to właśnie wskazuje.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Możesz skontaktować się ze Związkiem Kynologicznym, żeby to zweryfikować, myślę, że to konieczne.

Ja też wcześniej nie znałem tej rasy! Śliczny pyszczek, wygląda na bardzo grzecznego... 👌

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Czy nie wystarczy po prostu poprosić o numery chipów rodziców i sprawdzić, czy mają rodowód (pewnie da się to zweryfikować w internecie)? Wybaczcie, ale zanim Was nie poczytałem, to nawet nie wiedziałem o istnieniu red nose’ów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Oto zdjęcie tej ślicznotki. Zgodzicie się ze mną, że to nie jest American Staffordshire Terrier, tylko American Pitbull Terrier?

Czy to w ogóle legalne, że sprzedawca zarejestrował ją i sprzedał jako amstaffa?

Zapewnia mnie raz po raz, że u niego z papierami wszystko jest w jak najlepszym porządku. Ale jak to w ogóle możliwe, żeby mieć pitbulle zgodnie z przepisami? To realne czy to jakiś gruby przekręt? Zwłaszcza że rodzice małej (oboje to w 100% rednose) mają podobno rodowód i zostali zatwierdzeni przez sędziego jako amstaffy.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post