Zerwana opuszka (lub prawie) - Pilne

Melly
Melly Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór Wamizowicze

Wczoraj byłam u weterynarza, bo mój Toumaï ciągle lizał łapę i przestał na niej stawać.

W skrócie: okazało się, że to starcie opuszki, więc dostał leki przeciwzapalne, antybiotyk, maść i leczenie ogólne.

Właśnie nakładałam mu maść i poczułam, że to się odrywa! Patrzę, a tam normalnie spory kawał opuszki zaczyna odpadać! Większa część wciąż się trzyma, ale strasznie mi się to nie podoba!

Nie mam pod ręką żadnego bandaża, nic! Jutro z samego rana dzwonię do weta, ale co zrobić teraz, na noc? Założyć mu skarpetkę czy coś w tym stylu? Boję się, żeby nie wdała się jakaś infekcja przez to ciepło.

Dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tuxedo
    Tuxedo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, polecam ci kupić w aptece zieloną glinkę mieloną i zrobić z niej okład. To zapobiegnie infekcji, pomoże w regeneracji tkanek i naprawdę przyniesie ulgę twojemu zwierzakowi. Maści od weterynarza są okej, ale często dają słabe efekty, za to glinka czyni cuda. U mojego psa wyleczyłam w ten sposób bardzo głęboką ranę w zaledwie tydzień – jest niesamowicie skuteczna. Jak chcesz, to mogę ci dać parę wskazówek, jak ją nakładać.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy możecie mi podać nazwy jakichś maści przeciwzapalnych albo z antybiotykiem, które mogłabym kupić, żeby wyleczyć moją sunię? Bardzo proszę o pomoc.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, mam spaniela bretońskiego. W niedzielę wybraliśmy się w teren, żeby sunia mogła się wybiegać, i chodziliśmy przez jakieś 6 godzin. Miałem dla niej wodę, schładzałem ją, ale po powrocie do domu w ogóle nie mogła chodzić. Na początku myślałem, że to skurcze, ale następnego dnia przyjrzałem się łapom i okazało się, że na trzech ma rany do żywego mięsa na opuszkach, a na czwartej opuszka dosłownie wisi na włosku. Odkażam to Betadine, ale co jeszcze mogę zrobić, żeby pomóc jej szybciej wydobrzeć?
    Przetłumaczony francuski
    Melly
    Zgłoś

Wcale mnie to nie dziwi, Oc, weterynarz mi mówił, że amstaffy to nie są jakieś szczególnie „delikatne” pieski, haha, i że nawet jak coś je boli, to i tak idą przed siebie jak taran :)

No i jak widzę, że wasze psiaki miały albo szwy, albo zszywki, to myślę sobie, że Toumaï miał naprawdę sporo szczęścia!

Dzięki ;)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mój miał dokładnie to samo! Pani weterynarz próbowała to skleić takim specjalnym klejem, ale nic nie dało się zrobić, więc skończyło się na zszywkach i antybiotykach :-/

Szybkiego powrotu do zdrowia dla Twojego malucha :)

Przetłumaczony francuski
    Melly
    Zgłoś

A, ok :)

Hihi, za dużo siły w tych łapkach ^_^ Mam nadzieję, że z Twoim psiakiem będzie wszystko dobrze :/

Tak Buzz, u nas to samo, jeszcze 2 dni na antybiotyku i leku przeciwzapalnym. Jest już dużo lepiej, bardzo się cieszę, stawia już całą łapkę na ziemi, a nie tylko same pazurki :) Prawie w ogóle już jej nie liże... Ale się cieszę! Dzięki ;)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Miałem ten sam problem u mojego boksera, wygląda to identycznie. Weterynarz przepisał mu antybiotyki...

Powodzenia...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Właściwie te kąpiele w betadynie miały służyć odkażeniu rany. Jeszcze w piątek wieczorem tak bardzo się cieszył, że mąż wrócił z pracy, że aż do niego pognał i nie zdążył wyhamować – no i bęc prosto w metalową bramę! Przez to rana znowu się otworzyła, rrrrrrhhhhh!
    Przetłumaczony francuski
    Melly
    Zgłoś

Tak! Kupiłam ją, bo jak go wzięłam ze schroniska, to miał strasznie zaczerwienione opuszki :/

No i teraz mam taką maść przeciwzapalną z antybiotykiem, żeby nie wdało się zakażenie i żeby to się nie ślimaczyło, a profilaktycznie wet kazał mi regularnie smarować go tą maścią, którą już wcześniej kupiłam. Wzięłam ją ze sobą, żeby pokazać weterynarzowi, i powiedziała, że jest w porządku :)

O rany, twój biedny psiak :s Aż szwy... Weterynarz mówiła mi, żebym zimą bardzo uważała na śnieg i sól. Coś czuję, że w tę zimę wjadą buciki...

A te kąpiele mu służą?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzisiaj jedna z jego opuszek wciąż jest bardzo delikatna i regularnie znowu ją sobie (powierzchownie) rani! Więc robimy kąpiele łapki w Betadine + eozyna + maść gojąca.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post