Frengle?

F
Frengle Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o krzyżówce beagle’a z buldogiem francuskim, zwanej również Frengle.

Chciałabym adoptować (tak, koniecznie adopcja, nie kupno!) młodego psa lub szczeniaka, ale zupełnie nie mam doświadczenia, bo nigdy wcześniej nie miałam psa... Mój partner za to zawsze miał psy od dzieciństwa. On uwielbia labradory i goldeny, a ja wolę mniejsze psiaki, jak jack russell terriery (parsony też, mimo że są nieco większe) czy beagle.

W przypadku jack russelli przeraża mnie to, że są bardzo aktywne i zazwyczaj sporo rozrabiają... Oboje uwielbiamy beagle, ale pewnego dnia wspólny znajomy pokazał nam swojego szczeniaka: to Frengle (samiec), jest przeuroczy z tym płowym umaszczeniem i brązowymi oczami... Naprawdę nas urzekł... Znajomy mówi, że jego pies mimo wszystko sporo broi, liże każdego, nawet obcych (w tym niemowlęta i dzieci), wskakuje na łóżko i kanapę... ale przyznał, że to jego wina, bo od momentu adopcji nie był dla niego żadnym autorytetem. (Miał dwa lub trzy miesiące, kiedy go wziął, a teraz ma już prawie 6 lat).

Mam więc kilka pytań:

Czy Frengle charakterem i zachowaniem bardziej przypomina beagle'a czy buldoga francuskiego?

To pies raczej aktywny czy leniuch?

Czy jeśli jest dobrze wychowany, to nadal dużo rozrabia?

Lepiej adoptować szczeniaka (3-4 miesiące) czy młodego psa (2 lata lub więcej)?

Lepiej zdecydować się na samca czy samicę?

Czy mieliście kiedyś Frengle albo znacie takie psiaki?

Ponieważ mój znajomy nie chciał, żebym wrzucała zdjęcie jego psa, wstawiam Wam fotkę Frengle znalezioną w internecie, który wygląda niemal identycznie jak jego:

Frengle?

Z góry dzięki! 🙂

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

31 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Megalex
    Megalex Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ja kupiłem psa, mieszańca owczarka, z ogłoszenia w internecie – ma już 14 lat i trzyma się świetnie. Mam też suczkę ze schroniska, która przyjechała z wyspy Réunion, to też miks owczarka, ma 5 lat i wszystko u niej w jak najlepszym porządku. Ostatnio kupiłem jeszcze jedną suczkę od hodowcy. To Frengle, czyli krzyżówka buldoga francuskiego z beaglem, i z nią też jest super. Nie rozumiem, w czym problem, jeśli chodzi o to, skąd pochodzi pies? Najważniejsze, żeby być za nie odpowiedzialnym od początku do końca i dawać im mnóstwo miłości – to jest sedno sprawy. Nie słuchajcie tych wszystkich „mądrali”, którzy będą wam mówić, co jest dobre, a co złe. Sami to przecież wiecie. Słuchajcie swojego serca i tyle. Świata nie zbawimy, i tak wszyscy kiedyś z niego odejdziemy, to pewne. Te nowe krzyżówki, jak frengle, są po prostu urocze ❤️ Pamiętajcie, że wszystkie psy pochodzą od wilka, a rasy stworzył człowiek, więc dlaczego nie ta? 😘
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uwielbiam to, że ten post napisała osoba francuskojęzyczna, która udaje Amerykankę!!! 😂

Przetłumaczony francuski
    M
    Missyamericaine Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mam Frengle (mieszankę buldoga francuskiego z beagle’em) i jest po prostu cudowny! Uratowaliśmy go przed utopieniem przez francuskiego rolnika, i to we FRANCJI! Proszę, nie mówcie źle o Amerykanach – NIEKTÓRZY Francuzi zawsze mają te najgłupsze uprzedzenia i oceniają Amerykanów, w ogóle ich nie znając. Tak czy inaczej, chcemy dopuścić naszego psiaka, to 4-letni samiec. Jest bardzo łagodny, kochany i towarzyski, nigdy nie miał żadnych problemów zdrowotnych. Jeśli jesteście zainteresowani, napiszcie do mnie na priv i proszę, darujcie sobie złośliwe komentarze. Dzięki!

Poniżej moja próba po francusku.

Mam Frengle (mieszankę buldoga francuskiego z beagle’em) i jest po prostu cudowny! Uratowaliśmy go przed utopieniem przez francuskiego rolnika, i to we FRANCJI! Proszę, nie mówcie źle o Amerykanach – NIEKTÓRZY Francuzi zawsze mają te najgłupsze uprzedzenia i oceniają Amerykanów, w ogóle ich nie znając. Tak czy inaczej, chcemy dopuścić naszego psa, to 4-letni samiec. Jest bardzo łagodny, kochany i towarzyski, nigdy nie miał żadnych problemów zdrowotnych. Jeśli jesteście zainteresowani, napiszcie do mnie na priv i proszę, oszczędźcie sobie tych złośliwych komentarzy. Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Dzięki i miłego wieczoru! ;)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

@Frengle, nie ma sprawy, to naprawdę świetna inicjatywa i bardzo rozsądne podejście z Twojej strony! Nie wahaj się tu zajrzeć ponownie, gdy już sprecyzujesz swoje oczekiwania. Życzę udanej adopcji kocurka i brawa za tak dojrzałe przemyślenie sprawy! 👍

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Świetny wybór, frengle! ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Widziane 15 dni temu na „targu szczeniąt”

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Dzień dobry i naprawdę wielkie dzięki za wasze rady i odpowiedzi.

Razem z moim partnerem wszystko przemyśleliśmy i na razie nie będziemy adoptować szczeniaka ani dorosłego psa.

Przede wszystkim bardzo się od siebie różnimy – on jest nauczycielem WF-u, więc jest bardzo wysportowany... Ja natomiast za sportem nie przepadam, jeżdżę tylko na rowerze, ale za to mam teraz sporo czasu, bo chwilowo nie pracuję, choć mam nadzieję szybko coś znaleźć...

No i cóż, ja nigdy w życiu nie miałam żadnego zwierzaka (tak, to możliwe!), a on od zawsze miał koty, psy, króliki i inne stworzenia.

Jako nasze pierwsze wspólne zwierzę wybraliśmy ostatecznie kota. Wydaje nam się to rozsądniejszym wyjściem, jeśli chodzi o czas i przestrzeń, bo mamy mieszkanie z dwoma podwórkami – jednym z przodu, drugim z tyłu. Z psem poczekamy, aż będziemy mieć dom albo dużo większe mieszkanie, najlepiej z ogrodem. Będziemy też pamiętać, żeby wybrać psa, który dobrze dogaduje się z dziećmi, na wypadek gdybyśmy kiedyś powiększyli rodzinę...

W każdym razie, po kotka lub kotkę wybierzemy się do jakiegoś małego schroniska. Pewnie adoptujemy zwykłego dachowca albo kota europejskiego... Szczerze mówiąc, nie bardzo wiem, jaka jest między nimi różnica, poza tym, że europejski to konkretna rasa. Z kolei, mimo że nam się nie spieszy, wahamy się jeszcze między małym kotkiem a dorosłym (ale młodym) kotem oraz między kocurkiem a kotką. Zobaczymy za kilka miesięcy!!!

Dzięki wam wszystkim, nie spodziewałam się aż tylu odpowiedzi lol!

Miłego wieczoru!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry! Lepiej adoptować dorosłego psa, a nawet seniora! Zwłaszcza jeśli nie masz zbyt dużo czasu (praca...). Pomyśl o dorosłym psie, który zachowuje już czystość i niczego nie niszczy... Starszy pies może i nie jest już młodym rozrabiaką biegającym wszędzie po domu, ale za to ma mnóstwo innych zalet, takich jak mądrość i życiowe doświadczenie! Pamiętaj, że 6-tygodniowy szczeniak musi wychodzić na zewnątrz co 2 godziny! Pies to żywa istota, która będzie z Tobą przez lata! Nie wolno brać psa pod wpływem nagłego impulsu. Zanim zdecydujesz się na adopcję, rozeznaj się w kilku schroniskach i u hodowców. Psa nie adoptuje się dlatego, że jest uroczy – adoptuje się go, bo mamy pewność, że będzie u nas szczęśliwy i że bez względu na wszystko nie trafi z powrotem do schroniska tylko dlatego, że pożałowaliśmy własnej decyzji! Pies adoptowany ze schroniska może mieć za sobą trudną przeszłość, o której zapomni, jeśli dasz mu miłość, której tak bardzo potrzebuje i o której marzy! Dla dobra Twojego i Twojego psa, dobrze przemyśl ten wybór i zastanów się nad przyszłością! Mam nadzieję, że to w czymś pomoże! Pozdrawiam serdecznie. Choć pobyt w schronisku jest dla psa dość traumatycznym doświadczeniem, to wcale nie każdy psiak stamtąd musi mieć za sobą trudną przeszłość. Na szczęście nie wszystkie to psy „z problemami”!
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 31

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post