Frengle?

F
Frengle Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o krzyżówce beagle’a z buldogiem francuskim, zwanej również Frengle.

Chciałabym adoptować (tak, koniecznie adopcja, nie kupno!) młodego psa lub szczeniaka, ale zupełnie nie mam doświadczenia, bo nigdy wcześniej nie miałam psa... Mój partner za to zawsze miał psy od dzieciństwa. On uwielbia labradory i goldeny, a ja wolę mniejsze psiaki, jak jack russell terriery (parsony też, mimo że są nieco większe) czy beagle.

W przypadku jack russelli przeraża mnie to, że są bardzo aktywne i zazwyczaj sporo rozrabiają... Oboje uwielbiamy beagle, ale pewnego dnia wspólny znajomy pokazał nam swojego szczeniaka: to Frengle (samiec), jest przeuroczy z tym płowym umaszczeniem i brązowymi oczami... Naprawdę nas urzekł... Znajomy mówi, że jego pies mimo wszystko sporo broi, liże każdego, nawet obcych (w tym niemowlęta i dzieci), wskakuje na łóżko i kanapę... ale przyznał, że to jego wina, bo od momentu adopcji nie był dla niego żadnym autorytetem. (Miał dwa lub trzy miesiące, kiedy go wziął, a teraz ma już prawie 6 lat).

Mam więc kilka pytań:

Czy Frengle charakterem i zachowaniem bardziej przypomina beagle'a czy buldoga francuskiego?

To pies raczej aktywny czy leniuch?

Czy jeśli jest dobrze wychowany, to nadal dużo rozrabia?

Lepiej adoptować szczeniaka (3-4 miesiące) czy młodego psa (2 lata lub więcej)?

Lepiej zdecydować się na samca czy samicę?

Czy mieliście kiedyś Frengle albo znacie takie psiaki?

Ponieważ mój znajomy nie chciał, żebym wrzucała zdjęcie jego psa, wstawiam Wam fotkę Frengle znalezioną w internecie, który wygląda niemal identycznie jak jego:

Frengle?

Z góry dzięki! 🙂

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

31 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szukam chihuahuy z rodowodem do krycia suczki pirenejskiego psa górskiego z rodowodem (drabinka w zestawie). 😈

Miniaturowy pirenejczyk, to musi być urocze! W sumie wyszedłby z tego taki biszon, a do pilnowania stada raczej mało skuteczny, wilki by chyba pękły ze śmiechu ^^

Przetłumaczony francuski
    Rodents
    Rodents Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak Wiegehts, nigdy nie odrzuciłabym żadnego zwierzaka, bez względu na wszystko. Zresztą mam nadzieję, że kiedyś uda mi się adoptować jakiegoś kundelka przez fundację... Może pewnego dnia 😁

O tych rasach słyszałam w mediach społecznościowych, np. na FB o „miniaturowym husky”, gdzie ludzie piszą w komentarzach „chcę goooo 3 3 3”, ale nigdy bym nie pomyślała, że u nas normalnie istnieją takie hodowle 😯 i że niestety są tak popularne, że ustawiają się do nich długie listy oczekujących... I że ludzie płacą za zwykłą mieszankę grube tysiące złotych (często kilkanaście tysięcy i więcej)... Kasa, tak jak mówicie...

Kikaah, normalnie nie wierzę 😯 i co, za mieszankę kilku modnych ras wołają pewnie z 25 tysięcy złotych, skoro już przy tym jesteśmy? 😯

Patou, jestem pewna, że jak wystawisz ogłoszenie, to będziesz miała mnóstwo propozycji od najpiękniejszych samców chihuahua, aż strach pomyśleć, jak te szczeniaki będą wyglądać 👎

W każdym razie mam nadzieję, że autor posta znajdzie swoje szczęście w schronisku!

Przetłumaczony francuski
    C
    Ceylia2804 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry!

Lepiej adoptować dorosłego psa! Albo nawet seniora! Szczególnie jeśli nie masz zbyt dużo czasu (np. przez pracę). Pomyśl o dorosłym psie, który zazwyczaj zachowuje już czystość i niczego nie niszczy... Z kolei psi senior może nie jest już młodym wariatem biegającym po całym domu, ale za to ma wiele innych zalet, takich jak mądrość i doświadczenie! Pamiętaj, że 6-tygodniowy szczeniak musi wychodzić na zewnątrz co 2 godziny!

Pies to żywa istota, która będzie z Tobą przez lata! Nie można brać psa pod wpływem nagłego impulsu. Jeśli planujesz adopcję, najpierw zasięgnij informacji w kilku schroniskach i u hodowców. Psa nie adoptuje się tylko dlatego, że jest słodki. Adoptujemy psa, bo jesteśmy pewni, że będzie u nas szczęśliwy i że bez względu na to, co się wydarzy, nie będzie musiał wracać do schroniska, bo ktoś pożałował własnej decyzji! Pies adoptowany ze schroniska ma za sobą trudną przeszłość, o której może zapomnieć, jeśli tylko dasz mu miłość, której potrzebuje i o której marzy. Dla dobra Twojego i Twojego psa, dobrze przemyśl swój wybór i pomyśl o wspólnej przyszłości!

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem w tej kwestii!

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej, wpadam dosłownie na moment, bo ten post tak mnie zaciekawił, że aż sprawdziłam, czy we Francji istnieją hodowle Labradoodle i Pomsky... Normalnie niedobrze mi się robi... Ktoś chętny na kundelka za jakieś 13 tysięcy złotych? (spokojnie, husky i szpic miniaturowy mają rodowody, jakość produktu gwarantowana). Naprawdę nie wierzę własnym oczom, nigdy bym nie pomyślała, że coś takiego znajdę 😯

Z ciekawości zajrzałam na ich odpowiednik OLX i słuchajcie, co piszą o pomsky, cytuję:

„Pomsky, czyli miniaturowe husky, zostały stworzone przez Amerykanów około dziesięciu lat temu… to tzw. designer dogs, czyli krzyżówka dwóch psów rasowych. Wciąż mało popularne we Francji, pozostają rzadkością, co uzasadnia ich wysoką cenę”.

Nie ma co kombinować, to zwykły mieszaniec. Idąc tym tokiem myślenia, każdy kundelek mógłby być wart 13 patyków 😅

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Rodents, teraz nastała taka moda na oferowanie krzyżówek dwóch uznanych ras. USA były jednymi z pierwszych, gdzie zaczęły się takie wynaturzenia.

Autor posta na szczęście bardzo trafnie i realistycznie ujął sedno problemu. Chodzi o psy krzyżowane bez żadnego względu na ich pierwotne charaktery, co może skutkować problemami behawioralnymi albo wadami zdrowotnymi. Już i tak mamy mnóstwo zmartwień z niektórymi rasami, które stały się strasznie chorowite, więc świadome tworzenie takich mieszanek to po prostu czysty absurd.

To, że rodzą się kundelki czy mieszańce, to jedna sprawa – zazwyczaj to kwestia przypadku, z którą właściciele radzą sobie lepiej lub gorzej (choć niektórzy angażują się w to całym sercem, wystarczy poczytać historię @Lorna z czasu, gdy adoptowała swoją sunię!). Nie wolno skreślać tych psów, ale cały ten proceder robi się naprawdę słaby, gdy ktoś próbuje na tym ubić interes, celowo tworząc krzyżówki i sprzedając je za bajońskie sumy. I jeszcze wmawiają ludziom, że to jakieś rzadkie okazy...

Przetłumaczony francuski
    Rodents
    Rodents Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Hej, wpadam tylko na moment, bo przez ten post z ciekawości sprawdziłem, czy istnieją hodowle Labradoodle i Pomsky... Niedobrze mi się robi... Mały mieszaniec za jakieś 13 000 zł, ktoś chętny? (spokojnie, husky i pomeranian są rodowodowe, jakość produktu gwarantowana). Normalnie nie wierzę, nigdy bym nie pomyślał, że na coś takiego trafię 😯
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mamy tutaj Boxterriera ;-) Rasa niesamowicie rzadka. Hm, „też chcę takiego!” 😁 żeby urządzać walki Teutonów w błocie! Są tu jeszcze jacyś inni miłośnicy takich humorystycznych miksów?? Są też takie, które wcale mnie nie śmieszą, jak na przykład ogłoszenie, które widziałem niedawno u profesjonalnego handlarza: Malamut x Wilczak. To raczej dramatyczne niż zabawne... „Malamuto-wilczak”?? Tak to jest, gdy chęć zysku spotyka się z brakiem odpowiedzialności... Widziałem też parę lat temu ogłoszenie: krzyżówka Staffa z Wilczakiem i... czymś tam jeszcze? Oferował je trener psów, który był wniebowzięty, że sprzedaje takie bomby z opóźnionym zapłonem...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mamy tu boksteriera ;-) Wyjątkowo rzadka rasa.

Hm, „też takiego chcę!” 😁 żeby urządzać walki Teutonów w błocie!

Są tu jeszcze inni miłośnicy takich zabawnych miksów??

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U nas mamy Boxteriera ;-) To wyjątkowo rzadka rasa.

I jakże pożądana przez wszystkich tutaj na forum! 😏

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

U nas jest Boxterrierka ;-)

To niezwykle rzadka rasa.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 31

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post