Frengle?

F
Frengle Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o krzyżówce beagle’a z buldogiem francuskim, zwanej również Frengle.

Chciałabym adoptować (tak, koniecznie adopcja, nie kupno!) młodego psa lub szczeniaka, ale zupełnie nie mam doświadczenia, bo nigdy wcześniej nie miałam psa... Mój partner za to zawsze miał psy od dzieciństwa. On uwielbia labradory i goldeny, a ja wolę mniejsze psiaki, jak jack russell terriery (parsony też, mimo że są nieco większe) czy beagle.

W przypadku jack russelli przeraża mnie to, że są bardzo aktywne i zazwyczaj sporo rozrabiają... Oboje uwielbiamy beagle, ale pewnego dnia wspólny znajomy pokazał nam swojego szczeniaka: to Frengle (samiec), jest przeuroczy z tym płowym umaszczeniem i brązowymi oczami... Naprawdę nas urzekł... Znajomy mówi, że jego pies mimo wszystko sporo broi, liże każdego, nawet obcych (w tym niemowlęta i dzieci), wskakuje na łóżko i kanapę... ale przyznał, że to jego wina, bo od momentu adopcji nie był dla niego żadnym autorytetem. (Miał dwa lub trzy miesiące, kiedy go wziął, a teraz ma już prawie 6 lat).

Mam więc kilka pytań:

Czy Frengle charakterem i zachowaniem bardziej przypomina beagle'a czy buldoga francuskiego?

To pies raczej aktywny czy leniuch?

Czy jeśli jest dobrze wychowany, to nadal dużo rozrabia?

Lepiej adoptować szczeniaka (3-4 miesiące) czy młodego psa (2 lata lub więcej)?

Lepiej zdecydować się na samca czy samicę?

Czy mieliście kiedyś Frengle albo znacie takie psiaki?

Ponieważ mój znajomy nie chciał, żebym wrzucała zdjęcie jego psa, wstawiam Wam fotkę Frengle znalezioną w internecie, który wygląda niemal identycznie jak jego:

Frengle?

Z góry dzięki! 🙂

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

31 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Frengle... To po prostu kolejna marketingowa krzyżówka. Nie będę znowu wywoływać burzy, inni forumowicze już podsumowali to, co myślę o takich mieszankach...

Kiedy już określisz swoje priorytety i to, czego oczekujesz od swojego przyszłego psiaka, koniecznie wpadnij go tutaj przedstawić – i kto wie, może nadasz mu jakąś unikalną nazwę rasy 😁 Moja znajoma miała dwa pieski, krzyżówkę foksteriera z pudlem. Byli z jednego miotu, a nie dało się u nich znaleźć ani jednego podobieństwa. Nazwaliśmy je „fokspudlami”, żeby trochę zbić z tropu gapiów, którzy głowili się, co to za zabawne kundelki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak jak napisał Billy, gdy już przemyślisz swój styl życia i oczekiwania, nie wahaj się odwiedzić kilku schronisk. I nie wybieraj psa tylko z litości, jeśli nie pasuje do Twojego poziomu energii! To bardzo ważne, bo – tak jak sam wspomniałeś – to decyzja na kilkanaście lat. Ja odwiedziłam trzy schroniska i swojego ukochanego psiaka znalazłam dopiero w tym trzecim. 👌
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć frengel

tak dla Twojej informacji:

mieszaniec to krzyżówka psów, u której znamy rasę przynajmniej jednego z rodziców (ojca lub matki)

kundel to pies o całkowicie nieznanym pochodzeniu

Przetłumaczony francuski
    B
    Billy34 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Zgadzam się z opiniami powyżej: to kundelek albo mieszaniec, zależnie od tego, jakie określenie bardziej wam pasuje. Dokładnie tak samo jak mój mały Billy, który jest miksem yorka z biszonem (??) albo westie (?)

Ale to nieważne! Skoro nie chcecie kupować, tylko adoptować (i bardzo wam tego gratuluję ✌), zróbcie tak, jak wielu z nas: wybierzcie się do schroniska bez uprzedzeń, ale po wcześniejszym przemyśleniu waszego trybu życia i oczekiwań. Dajcie sobie czas, żeby pooglądać pieski, porozmawiać z pracownikami i w razie potrzeby odwiedzić kilka placówek. Jestem pewna, że zakochacie się od pierwszego wejrzenia w którymś z ich podopiecznych. Nieważna jest rasa czy to, jakie to skrzyżowanie: najważniejsze to spotkać psa, dla którego będziecie idealnymi opiekunami.

Powodzenia 😁

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Najpierw musicie dokładnie określić swój styl życia, żeby pracownicy schroniska mogli zaproponować wam psy dopasowane do waszego poziomu energii i dyspozycyjności. Mam nadzieję, że dacie znać, co u was słychać!
    Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Jasne, dzięki wielkie za wasze odpowiedzi.

Nie szukam konkretnie żadnej mieszanki ani nawet psa rasowego. Kundelek w zupełności mi odpowiada. Wspomniałam o Frengle, czyli w sumie o takim kundelku, bo znam tego ślicznego pieska.

Porozmawiam z pracownikami schroniska, żeby dowiedzieć się, jaka rasa, a przede wszystkim jaki szczeniak czy dorosły pies będzie najlepiej pasował do mnie i mojego partnera. Mam nadzieję, że oboje od razu poczujemy „to coś”... W każdym razie, bardzo mocno to przemyślimy przed adopcją, bo doskonale wiemy, że bierze się psa na całe jego życie i oczywiście nie ma mowy o żadnym porzuceniu...

Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi. :)

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nazwa Frengle na pewno pochodzi od połączenia „french” (buldog francuski) i „beagle”.

To naprawdę, ale to naprawdę głupia loteria.

Pies myśliwski, straszny uciekinier i wielki łakomczuch + pies o kruchym zdrowiu i wielkim uporze – trzeba mieć niesamowite szczęście, żeby wyszło z tego coś, co da się normalnie ogarnąć.

Amerykanie często są gotowi wymyślić byle jaką nową modę,

ale Francuzi na tyle kochają psy, żeby nie pakować się w takie głupie „eksperymenty”.

Skoro chcesz mieszańca, wybierz jakiegoś ze schroniska, przy którym nie ma aż takiego ryzyka problemów!

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś
    Nie mam pojęcia, ile za niego zapłacił. W sumie pisałam, że go adoptował, ale nawet nie wiem, czy to była adopcja, czy go kupił... Wiem tylko tyle, że wziął go jeszcze jako szczeniaka, jak był w USA. :)
    Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś
    Dobry wieczór i dziękuję za odpowiedź. W porządku, nie wiedziałem, że takie pieski nazywa się kundelkami. Mój znajomy, który ma tego psa, jest anglojęzyczny i mieszka obecnie w USA, gdzie zresztą go adoptował... więc to pewnie po prostu angielski odpowiednik słowa „kundelek”, tak mi się wydaje. (Jego psiak czasem coś nabroi, ale bardzo często bywa też strasznym leniuchem i potrafi przeleżeć pół dnia na kanapie). Z wyglądu to wykapany Beagle, z Buldoga nie ma prawie nic. W każdym razie, tak jak pisałem, chcę adoptować, a nie kupować – planowałem pójść do lokalnego schroniska, ale mniejszy azyl też będzie w porządku. Zaznaczę tylko, że szukając szczeniaka czy po prostu uroczego psa, patrzę nie tylko na wygląd, ale też na charakter i zachowanie (zależy mi na psiaku skorym do zabawy, który potrafi też zachować spokój, a nade wszystko jest bardzo pieszczotliwy). W gruncie rzeczy nie robi mi różnicy, czy to będzie kundelek, czy pies rasowy. ;) Miłego wieczoru! :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zgadzam się z Kikaah... lepiej mieć poczciwego kundelka niż te pseudo-nowe rasy! Co to znowu było w zeszłym tygodniu?

Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 31

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post