Idealne pory posiłków (a zachowanie czystości w nocy)

G
Gryff Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Moja mała Beagle ma 5 i pół miesiąca i waży około 8,1 kg (niełatwo zważyć szczeniaka, który ciągle się wierci na niezbyt dokładnej wadze łazienkowej 😁).

Podaję jej karmę Purizon Puppy kurczak z rybą, jakieś 220–240 g dziennie.

Byliśmy na 3 posiłkach dziennie, ale rano i w południe mała nie ma zbyt dużego apetytu i zjedzenie wszystkiego zajmowało jej co najmniej godzinę. O 8 rano woli spać, a o 13 i o 20 wieczorem w głowie jej tylko zabawa. Co gorsza, regularnie zdarza się kupa o 4 nad ranem.

Próbuję przejść na 2 posiłki, ale nie wiem dokładnie, o jakich porach karmić, żeby uniknąć tej nocnej kupy i przesunąć ją na czas przed pójściem spać. A kiedyś już nam się to udawało – przy 3 posiłkach mieliśmy załatwianie się rano, około 17:30 i około 22:30.

Dodam, że przy dwóch posiłkach rano nadal je tyle co nic, za to o 19:00 rzuca się na miskę.

Więc jak radzicie: 2 czy 3 posiłki? O której godzinie? Na jak długo zostawiać jej miskę?

Miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak jak wspominałem, to może być po prostu nawyk, który sobie wyrobiła. Zabierz podkład na noc. Jeśli nabrudzi w nocy, wyczyść to miejsce białym octem. Jeśli masz możliwość, wyprowadź ją raz w nocy... przesuwając porę wyjścia za każdym razem o 10, 15 czy 20 minut, aż dojdziesz do godziny porannego spaceru. Oczywiście rób to tak, żeby nie przekraczać jej progu wytrzymałości i żeby czuła się komfortowo. To opcja, jeśli masz jak wyjść z nią na zewnątrz. Jeśli nie możesz, trudno – pozostaje sprzątanie. Jeżeli przyzwyczaiła się do załatwiania na matę, musisz usunąć ten punkt odniesienia, nawet jeśli przez kilka nocy będzie brudno... Żeby jej pomóc, rób też ostatni spacer przed snem trochę później, np. o 23:00... a potem stopniowo przesuwaj na 22:30, 22:00... zależnie od tego, jakie będzie robić postępy w nocy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, możesz po prostu wejść na wagę z nią na rękach i odjąć swoją wagę od wyniku na wyświetlaczu. Jeśli chodzi o załatwianie się w nocy, to myślę, że to bardziej kwestia nauki czystości niż samych godzin posiłków.

Przetłumaczony francuski
    G
    Gryff Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Załatwia się na podkład (tam jest parkiet) w pokoju mojej córki, bo to tam śpi w swoim legowisku.

Jest strasznym łasuchem na wszystko, poza swoją karmą rano. Z kolei kiedy daję jej jeść o 8:00 i 18:30, zjada wszystko na raz.

Dzisiaj rano zajęło jej to przynajmniej 30 minut.

Późnym popołudniem chodzimy na długi spacer połączony z ćwiczeniami (za smaczki), a w południe stawiamy raczej na zabawy na dworze i w domu. W soboty rano mamy szkolenie w klubie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Aha, chciałam tylko doprecyzować, że porcje posiłków trzeba dopasować też do codziennej aktywności fizycznej i umysłowej psiaka. Chodzi o to, żeby nie miał nadwagi i nie rzucał się łapczywie na jedzenie... 😉

Pamiętajcie, że smaczki i gryzaki też trzeba brać pod uwagę przy ustalaniu dawki.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry

Dwa posiłki to moim zdaniem dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli rano sunia nie je zbyt dużo... Może spróbuj podawać jedzenie między 13:00 a 14:00, a wieczorem około 21:30 lub nawet 22:00? To da jej sporo czasu na spokojne trawienie.

Możesz też dawać lżejszą porcję na pierwszy posiłek, a większą wieczorem. Piszę o tym, bo najwyraźniej w ciągu dnia nie ma ona zbyt dużego apetytu...

Czy ona ma sporo ruchu? Bieganie, zabawy z innymi psami? Jakieś ćwiczenia czy wspólne zabawy?

To świetnie zaostrza apetyt.

Kilka minut nauki przed jedzeniem to też fajny sposób na motywację – nadaje to posiłkowi większą wartość i pies może się cieszyć, że zjada swoją nagrodę.

Tylko unikaj zbytniego nakręcania jej tuż przed i po posiłku, żeby trawienie przebiegało lepiej.

Gdzie ona załatwia się w nocy?

Sama nie jestem fanką sztywnych godzin, więc u nas ich nie ma. Zastanawiam się, czy w Twoim przypadku to nie kwestia przyzwyczajenia, którego nabrała Twoja sunia? Czasem zmiana kilku drobiazgów, niekoniecznie samych godzin posiłków, potrafi zmienić wszystko...

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post