Moja sunia przestała skakać!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Moja sunia zawsze miała w zwyczaju wskakiwanie na kanapy, łóżka...

A od jakiegoś czasu już nie daje rady! Zauważyłam też, że ma ogromne trudności z wchodzeniem po schodach i pokonaniem małego stopnia w moim ogrodzie... Kiedy próbowałam ją podsadzić za tył, żeby pomóc jej wejść, to zapiszczała... Macie jakiś pomysł, co to może być? Dzięki :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Romeosenior
    Romeosenior Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mój pies nie daje już rady wskakiwać na fotel ani na łóżko. Zauważyłem to, bo zaczął się trząść. Zazwyczaj rano na mnie wskakuje, a od kilku dni tylko merda ogonem. To 12-letni maltańczyk. Już od urodzenia miał problemy z artrozą.
    Przetłumaczony francuski
    A
    Alicia51 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, mam taką samą sytuację z moją sunią. Wczoraj jeszcze wszystko było w porządku, a od dzisiejszego popołudnia, kiedy to zauważyłam, zachowuje się inaczej. Zazwyczaj sama wskakuje na łóżko, a teraz nie chce tego zrobić od razu, tylko chwilę się waha. Kiedy już próbuje skoczyć, to tak jakby opada na łóżko, jakby ją bolały tylne łapy. Bardzo się martwię, dzięki za wasze odpowiedzi.
    Przetłumaczony francuski
    Tonylyoss
    Tonylyoss Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Okazało się, że u mojego beagle'a zdiagnozowano dysplazję biodrową, mimo że jest jeszcze młody (to niestety częsty problem u tej rasy). Czekają nas teraz 2 tygodnie spokoju i suplementy na stawy już do końca życia.
    Przetłumaczony francuski
    T
    Tichka Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, mój 5-letni mieszaniec owczarka ma te same objawy od 4 czy 5 dni. Byliśmy u najbliższego weterynarza, który podał mu zastrzyk przeciwzapalny i dał nam tabletki. To mu ulżyło na jeden dzień, kiedy wydawało się, że już prawie wraca do normy, ale od wczorajszego wieczora znowu bardzo cierpi i szybko oddycha.

A co u Twojego psa, czy udało się już postawić jakąś diagnozę?

Przetłumaczony francuski
    Tonylyoss
    Tonylyoss Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Mój 4-letni beagle ma chyba identyczne objawy. Jutro będę się umawiać do weterynarza, ale przez lockdown pewnie zajmie to ze 2-3 dni. Jak to wyglądało w przypadku Twojej suni? Daj znać, proszę.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zalecam wizytę u weterynarza, ponieważ jest bardzo prawdopodobne, że to silny ból kręgosłupa uniemożliwia Twojej suczce skakanie czy wchodzenie na górę. Faktycznie, jeśli piesek chodzi normalnie, ale nagle boi się wchodzić po schodach, może to wskazywać na ból pleców spowodowany na przykład dyskopatią.

Zwyrodnienie stawów rozwija się zazwyczaj długofalowo, rzadko pojawia się nagle i rzadko wywołuje tak ostry ból. Jest to raczej przypadłość „starszych psów”, która postępuje stopniowo.

Lekarz weterynarii będzie mógł, jeśli uzna to za konieczne, wykonać zdjęcie RTG kręgosłupa Twojego zwierzaka.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem,

Karl

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Może bolą ją plecy? Najlepiej byłoby zabrać ją do weterynarza. Mój pies ma 9 lat i nie ma jeszcze dużej artrozy, ale raz zdarzyło się, że nie mógł wskoczyć i okazało się, że to właśnie ból kręgosłupa. Może u Twojej to też plecy, a może jednak łapy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ile lat ma Twój pies? Może to zwyrodnienie stawów? Ale lepiej iść do weterynarza...

Moja sunia ma 6 lat, dokładnie to samo mówiła mi znajoma! Dzięki za odpowiedź!

Przetłumaczony francuski
    Pamplemousserose
    Pamplemousserose Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ile lat ma Twój pies? Może to artroza? Ale najlepiej będzie skonsultować się z weterynarzem...

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post