Pierwszy pies... Czy Beagle to dobry pomysł?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry, dobry wieczór,

Jestem 21-letnią dziewczyną.

Od kilku lat razem z rodzicami i młodszym bratem zastanawiamy się nad psem. Moi rodzice wychowywali się z psami, więc mieli sporo obaw co do tego, jak bardzo będziemy się angażować w opiekę.

W tym roku, za ich zgodą, pozwolili mi na adopcję mojego pierwszego psa, którego oczywiście zabiorę ze sobą, kiedy się wyprowadzę.

W związku z tym mam mnóstwo pytań!

Czy Beagle, w którym absolutnie się zakochałam, będzie dobrym wyborem na pierwszego psa?

Czy to dobry pomysł, żeby brać go teraz, skoro za rok lub półtora czeka go zmiana otoczenia?

Lepiej wybrać samca czy samiczkę (czy to tylko kwestia gustu)?

Czy będzie mógł mieszkać z dwiema świnkami morskimi?

Trochę już czytałam o tej rasie, wiem, że potrzebuje dużo ruchu i że ewentualnie odnajdzie się w mieszkaniu (obecnie mieszkam w domu z ogrodem, tak dla jasności). Ale zależy mi na waszych szczerych opiniach ^^

Z góry dziękuję! 0/

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

35 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • L
    Lacurieuse Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Problem w tym, że beagle to pies myśliwski, więc Twoje świnki morskie mogą mieć nielada powody do obaw. Przydałaby Ci się rasa, która dobrze dogaduje się z innymi zwierzętami – a więc zdecydowanie nie myśliwy. Kiedy piszesz, że jesteś gotowa zapewnić mu aktywność, to ile dokładnie godzin dziennie masz na myśli?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za szybkie odpowiedzi!

Nie spodziewałam się aż tak negatywnych opinii. Do tej pory słyszałam o nich same dobre rzeczy, a wiele stron je polecało, więc jestem trochę zaskoczona...

Jeśli chodzi o mój tryb życia, to obecnie mieszkam u rodziców. Zazwyczaj pracuję w handlu, ale moja ostatnia umowa wygasła na początku stycznia, więc korzystam z okazji, żeby zrobić prawo jazdy i popracować nad projektami zawodowymi. Razem z chłopakiem planujemy zamieszkać wspólnie pod koniec 2018 lub na początku 2019 roku i docelowo znaleźć mały domek z ogrodem. Mamy dwie dość młode świnki morskie. Tak to u mnie wygląda.

Co do samego psa, moim ideałem byłby czuły towarzysz. Jeśli będzie sportowym typem, zrobię wszystko, co w mojej mocy, żeby zapewnić mu maksimum ruchu. Jedynym „problemem”, jeśli można to tak nazwać, jest to, że skoro muszę go poniekąd „narzucić” rodzicom, to muszę wybrać psa, który nie będzie zbyt duży – w końcu na razie u nich mieszkam.

Początkowo myślałam o shiba inu, ale zdecydowanie odradzono mi tę rasę na pierwszego psa. Skupiłam się więc na beagle’u, który był moją drugą wielką miłością.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Musisz opisać swoje upodobania, styl życia i plany, żeby propozycje faktycznie do Ciebie pasowały. I potwierdzam – uroczy beagle zrobiłby z Ciebie swojego niewolnika na całe życie, a w Twoim wieku to naprawdę nie jest najlepszy pomysł.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lacurieuse Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Psem o podobnej wielkości, który super sprawdzi się na pierwszego psa i ma moim zdaniem po prostu przesłodki pyszczek, jest owczarek szetlandzki. Też jest aktywny, ale potrafi się wyciszyć i uwielbia wspólne przytulasy! W każdym razie to lepszy kandydat niż beagle, tak jak słusznie wspomniała Lorna! A jakich cech szukacie u swojego przyszłego psa?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Oj nie, to bardzo kiepski pomysł.

Znajdziesz tutaj całkiem sporo wątków o beagle’ach i o tym, jakie wyzwania stwarzają jako psy do towarzystwa. Główny problem był poruszany nawet dzisiaj rano: to pies z ogromną potrzebą wybiegania się, którego prawie nie da się puścić luzem, bo nie wraca na przywołanie, gdy tylko złapie jakiś trop...

Efekt: albo masz psa, który urywa ci rękę, ciągnąc na smyczy (i przy okazji nie jest zbyt szczęśliwy), albo takiego, który daje dyla w długą i w ogóle cię nie słucha. Poza myśliwymi, nie poleciłbym beagle’a nikomu.

Przetłumaczony francuski
  • 35 komentarzy na temat 35

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post