Cześć, od kilku dni mój pies oddycha znacznie głośniej niż zwykle, kiedy śpi. Ma szmery w sercu i ze względu na swój podeszły wiek bardzo źle znosi upały. Przez całe lato mocno dyszał – wyglądało to niepokojąco, ale ostatecznie udawało mu się wyregulować temperaturę ciała. Ma matę chłodzącą i uwielbia spać w piwnicy albo na kafelkach. Zawsze sporo chrapał, ale teraz ten dźwięk jest cztery razy silniejszy. Oczywiście martwiłam się, czy to nie obrzęk płuc, ale pies nie kaszle. Ma apetyt, wydaje się tylko trochę bardziej zmęczony (ale u niego to norma, gdy jest gorąco...). Szczerze mówiąc, mam ograniczone zaufanie do weterynarzy, bo mam wrażenie, że zbyt szybko i systematycznie przepisują chemię w tabletkach, która często tylko pogarsza sytuację. Czy ktoś z was ma pomysł, co może być przyczyną tego głośnego oddychania? Z góry wielkie dzięki za każdą odpowiedź!
Szybki oddech u starszego psa
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
Trudno jest udzielić Panu/Pani konkretnej odpowiedzi bez odpowiednich narzędzi i możliwości zbadania pieska.
Szkoda by było też niepokoić Pana/Panią być może zupełnie niepotrzebnie.
Zapewne już Pan/Pani szukał(a) informacji na własną rękę, ale mimo wszystko podsyłam ten link: proszę sprawdzić, czy uda się poprawić komfort zwierzaka dzięki zawartym tutaj poradom :)
http://www.assuropoil.fr/chien/sante/mon-chien-ronfle/#1487845615967-5f6c0789-42b1
Cześć
Tak jak pisał Be Cool, weterynarz... byłby tu najlepszym wyjściem...
Próbowałeś przyłożyć ucho do jego boku (w okolicy płuc), żeby spróbować coś usłyszeć?
Taki ledwo słyszalny szmer, jakby pękanie małych bąbelków (przy oddechu, bardzo szybkie sapanie...)
Właśnie tak miała moja labradorka Volka podczas swojej ostatniej nocy...
Przy kleszczu może wystąpić taki stan grypopodobny...
Odezwij się szybko, co u Snoopy'ego
Wiesz Enicia, biorąc pod uwagę wiek Snoopy'ego i rodzaj objawów, mała konsultacja u twojego weterynarza homeopaty by nie zaszkodziła (spróbuj nagrać to, co cię niepokoi, przed samą wizytą).
No i tak, teraz krążą te paskudne, baaardzo zaraźliwe nieżyty nosa. My mamy z głowy 10 dni antybiotyku i leków przeciwzapalnych (a Bóg wie, że tak jak ty nie lubię takich rzeczy, ale tutaj niestety nie było wyboru). Według weterynarz udało nam się dzięki temu uniknąć nadkażenia, o które przy tej chorobie bardzo łatwo.
Spróbuję to nagrać, żeby wam pokazać, bo może martwię się na zapas...
Jeśli nie ufasz swojemu weterynarzowi, idź do innego albo nawet do kilku innych.
Jeśli wszyscy stawiają taką samą diagnozę, to może po prostu mają rację. Tabletki niekoniecznie muszą być czymś złym.
Ile on ma lat? To może być serce, które już niedomaga, a płuca wypełniają się płynem. W takim przypadku pies nie będzie kaszlał bez przerwy, tylko miewa napady kaszlu, żeby oczyścić płuca.
Mamy suczkę, która ma problemy z sercem i zbierającą się wodę w płucach. Kaszle właśnie takimi seriami. Ma włączone leczenie, które podajemy jej w razie kryzysu i to naprawdę dobrze działa.
W każdym razie tylko wet, który zbada Twojego psa na żywo, może postawić trafną diagnozę. Nie da się rzetelnie przeanalizować objawów przez zwykły wpis na forum.
17 komentarzy na temat 17