MIESZANKA STAFFIKA I AMSTAFFA = PITBULL?

Jo971
Jo971 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Próbowałem już szukać informacji na własną rękę, ale nie udało mi się znaleźć żadnej konkretnej odpowiedzi.

Zastanawiam się nad wzięciem szczeniaka, który jest krzyżówką staffika i amstaffa.

Oboje rodzice mają rodowód (LOF), ale są różnych ras.

Czy taki szczeniak automatycznie będzie uznany za pitbulla?

Czy może być uznany za staffika? Albo czy może mieć rodowód?

Bardzo zależy mi na tym maluchu, ale nie czuję się komfortowo z myślą o posiadaniu psa z tzw. „1. kategorii”, zwłaszcza gdybym chciał z nim podróżować lub coś w tym stylu.

Nie wiem dokładnie, jakie problemy może to za sobą niosąc... Może moje obawy są bezpodstawne?

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi, które pomogą mi podjąć decyzję.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • B
    Bubu Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Trochę spóźniona odpowiedź, ale poczułam, że Twój post mnie dotyczy. Ja też na początku chciałam amstaffa, ale niestety wiązało się to ze zbyt wieloma ograniczeniami (zwłaszcza ten kaganiec, moim zdaniem to strasznie smutne dla psa!). Dlatego ostatecznie zdecydowałam się na staffika..
    Przetłumaczony francuski
    Jo971
    Jo971 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi.

Myślę, że ostatecznie jednak się na to nie zdecyduję. Nie czuję się z tym pomysłem zbyt pewnie i spróbuję po prostu znaleźć jakąś sprawdzoną hodowlę staffików.

Wielkie dzięki!

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie, Skittles. Same papiery nie wystarczą!

Jeśli jako dorosły pies będzie miał gabaryty amstaffa, może mieć problemy z policją, w miejscach wakacyjnych, a nawet w miejscu zamieszkania, jeśli to wspólnota mieszkaniowa.

Psa, który budową przypomina amstaffa, a nie ma rodowodu ZKwP, może podkablować każdy.

Jeśli natomiast pozostanie mały, wystarczy opinia kynologiczna i będzie po sprawie.

Przetłumaczony francuski
    S
    Skittles Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Kwestia tego, kim byli jego prawdziwi rodzice, nie ma tak naprawdę większego znaczenia, skoro szczeniak nie będzie miał rodowodu, więc nie mówimy tu o „rasie” w sensie formalnym.

Wszystko będzie więc zależało wyłącznie od dobrej woli weterynarza, który będzie wypełniał dokumenty psa jedynie na podstawie jego budowy (a ponieważ nie ma żadnych dowodów na pochodzenie malucha, możecie śmiało powiedzieć, że rodzice to staffiki – jest duża szansa, że weterynarz po prostu wpisze w papierach „staffie”).

Obecnie lekarze weterynarii dość łatwo omijają te klasyfikacje, więc ryzyko, że pies zostanie zaliczony do tzw. 1. kategorii (ras uznawanych za niebezpieczne), nie jest zbyt duże, choć oficjalnie, w świetle prawa, tak by to właśnie wyglądało.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli nie czujesz się z tą myślą komfortowo, lepiej zrezygnuj, bo nie masz żadnej gwarancji, że uda się tego uniknąć przed postawieniem diagnozy.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mieszaniec ze staffem = pies 1. kategorii.

Ale dzięki ocenie morfologicznej może uda się tego uniknąć, wszystko zależy od jego budowy. Więc jeśli dopisze Ci szczęście, pies zostanie odklasyfikowany, w przeciwnym razie życie Twoje i psiaka będzie pełne ograniczeń.

Twoja decyzja, czy chcesz spróbować szczęścia :)

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post