Mam wrażenie, że mój szczeniak mnie nie kocha

E
Evecassatie Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś
Cześć wszystkim, mam berneńczyka, który ma nieco ponad 3 miesiące. Przeczytałam mnóstwo książek, przygotowywałam się na jego przyjście, oglądając tony filmików o pozytywnym szkoleniu na YouTube, zapisałam nas też na szkolenie grupowe (psie przedszkole). Mam poczucie, że robię wszystko najlepiej jak potrafię: nie głaszczę go, kiedy nie ma na to ochoty, nagradzam dobre zachowania, spacerujemy po lesie, pozwalam mu poznawać inne (łagodne) pieski, dbam o jego zdrowie i nie przesadzam z treningami (6 sesji po 3 minuty dziennie). Ma swoje zabawki, ale nie pozwalam mu na dostęp do wszystkich naraz, zostaje też sam na kilka godzin dziennie i tak dalej. A mimo to mam wrażenie, że ostatnio zupełnie stracił mną zainteresowanie. Cieszy się do wszystkich innych, a ja jestem mu potrzebna chyba tylko wtedy, gdy przychodzi czas karmienia. Cieszy się jedynie, gdy nie ma mnie przez 2 godziny i wracam, ale to uczucie szybko mija. Poza tym jest bardzo posłuszny, ale widzę, że przy innych ludziach jest o wiele radośniejszy i to po prostu łamie mi serce. Możecie mi jakoś pomóc? Z góry dziękuję za odpowiedzi. To mój pierwszy pies i czuję się trochę zagubiona.
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lorna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Niezła ta anegdotka :-)

To tylko pokazuje, jak bardzo sugerujemy się tym, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Czasem po prostu trzeba spojrzeć na wszystko świeżym okiem. Nowy pies to nowa przygoda.

Przetłumaczony francuski
    P
    Piotr06 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak jak wspomniał FLip-cockwood – zobaczysz, że o ile wiele zachowań jest typowych dla wielu psów, o tyle każdy psiak ma swoje własne, unikalne sygnały, które musisz po prostu rozszyfrować.

To akurat ta część, którą uważam za niezwykle ciekawą.

.

Miałem kiedyś psa, który gdy tylko chciał wyjść za potrzebą, zaczynał kręcić się w kółko jak bączek.

Później weterynarz przekazał mi małego yorka, który był maltretowany przez poprzednich właścicieli i spędził 8 miesięcy pod kuchennym stołem, w ogóle nie wychodząc na zewnątrz, nawet żeby się załatwić.

Kiedy piesek się już zadomowił i zaczął sypiać w swoim legowisku, pilnowaliśmy go uważnie, żeby zacząć naukę czystości. Raz widzę, że mały zaczyna kręcić bączki w posłaniu. Biorę go szybko na ręce i wystawiam na zewnątrz, żeby mógł się załatwić. Gdy tylko znaleźliśmy się na tarasie, pies spojrzał na mnie, szczeknął dwa razy z furią w oczach, wrócił do swojego legowiska i znów zaczął się kręcić. Kiedy już ubił kocyk w idealną kulkę, panicz po prostu się położył i oparł głowę na „poduszce”, którą sobie sam przygotował...

Są pewne sygnały i zachowania, których nie zrozumiesz od razu, ale z czasem zaczniesz je łapać, obserwując reakcje zwierzaka. Żyję z psami od prawie 60 lat i wierz mi, wciąż codziennie uczę się czegoś nowego.

Poza tym z tego co kojarzę, berneńczyki mają opinię psów niezwykle przywiązanych do swoich właścicieli, więc nie ma powodu, żeby Twój miał być inny...

😁

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś
    Masz całkowitą rację @flip-cockwood. Wciąż jestem kompletnym nowicjuszem, jeśli chodzi o psią mowę ;) Dlatego właśnie takie fora są super – można tu spotkać opiekunów, którzy mają o wiele większe doświadczenie niż ja. Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Właśnie puściłem mu relaksującą muzykę dla szczeniaków i śpi mi przy stopach.

To silny dowód przywiązania! Pies nie podchodzi, a tym bardziej nie zasypia przy kimś, jeśli nie jest do tej osoby przywiązany. Nie patrz na miłość po ludzku, tylko z psiej perspektywy ;)

Wasza relacja dopiero się buduje i zanim pies dorośnie, nauczysz się rozumieć wszystkie te spojrzenia, sygnały i czułe zachowania :)

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Dzięki @Piotr06 :) Też mam taką nadzieję. Jest mega niezależny i zgadzam się z Tobą, że to w sumie dobra cecha.

Chciałabym tylko czasem poczuć, że kocha mnie za coś więcej niż tylko za żarcie.

To behawiorystka i mnóstwo książek, które przeczytałam, sugerują, żeby używać jedzenia jako nagrody za dobre zachowanie.

Ale jak nie mam przy sobie smaczków, to mam wrażenie, że kompletnie mnie zlewa. 😂 Czasem wręcz wygląda na smutnego, mimo że nigdy go nie skrzyczałam i zawsze byłam dla niego bardzo łagodna.

Pewnie to ja muszę popracować nad sobą i zmienić swoje oczekiwania co do psa. ;)

Myślałam po prostu, że one uwielbiają człowieka od momentu, kiedy zaczynasz się nimi zajmować. 😂 Muszę zweryfikować swoje podejście i zmienić oczekiwania, to na pewno.

Przetłumaczony francuski
    P
    Piotr06 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moja psinka ma 2,5 miesiąca i zachowuje się identycznie. To zupełnie normalne. W tym wieku maluchy są na etapie intensywnego odkrywania wszystkiego i wszystkich wokół.

Uczymy się chodzić na smyczy i jak tylko kogoś mijamy, to mała od razu leci, żeby ją wygłaskać...

W sumie dochodzę do wniosku, że to wcale nie jest takie złe, w przeciwieństwie do tego, co myślałam wcześniej.

Miałam kiedyś psa z hiperprzywiązaniem i uwierz mi, to jest prawdziwe piekło. Nie możesz zrobić absolutnie nic, żeby pies nie był tuż przy tobie. Próbowałam wszystkiego i nigdy nie udało mi się go z tego wyprowadzić.

Twój pies jest po prostu bardzo towarzyski i to świetna cecha. Zarówno dla niego, jak i dla Ciebie.

Nawet jeśli teraz tego tak nie czujesz, Wasza więź już się zbudowała.

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś
    Dzięki wam obu za odpowiedzi! Są bardzo krzepiące :) Słucha mnie, jest posłuszny, przychodzi na zawołanie i nie rzuca się na miskę. To już pierwszy krok do harmonijnej relacji. Ale wiadomo, nic nie jest dane na zawsze. Zobaczymy, co będzie, jak wejdzie w okres buntu 😂 Jak idziemy na spacer do lasu, to pilnuje się mnie i idzie za mną. Czekam tylko, czy tak samo będzie, jak spotkamy inne psy 😂 Ale chodzimy między innymi na szkolenie grupowe, więc mam nadzieję, że to pomoże nam zbudować fajną, bliską więź. Teraz puściłam mu relaksującą muzykę dla szczeniaków i śpi u moich stóp. Cieszę się też, bo znalazł sobie kumpelę w okolicy – to biały owczarek szwajcarski. Super sprawa dla jego socjalizacji. Jeszcze raz dzięki za wasze miłe i pełne wsparcia odpowiedzi. Życzę wam miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie ma za co 🙂

Wcale nie masz tak źle. Kiedy moja była jeszcze mała (pies gończy), uciekała prosto do domu, gdy zabierałam ją na pobliską łąkę bez jej dwóch kumpli, żeby tylko dołączyć do stada 😅

I odmawiała zabawy ze mną, wolała bawić się z kumplami 😅 a to wszystko bez przytulania, bez żadnych oznak czułości.

Teraz chodzimy na całodniowe wędrówki tylko we dwie i ona to uwielbia. Kocha być ze mną.

Czasem idę do sąsiada obejrzeć film i myślałam, że zrobię jej przysługę, zostawiając ją w domu z jej psimi kumplami, a gdzie tam – zmieniła się w furiatkę! Nie rozumiałam dlaczego, dopóki do mnie nie dotarło 😅 Nawet jeśli ma spędzić wieczór, leniąc się na jakimś marnym legowisku, które nie jest jej, to po prostu chce być ze mną.

Jeśli spotka jakiegoś psa, to w swoim wieku (2 lata) najpierw czeka na moją opinię o nim, zanim nawiąże bliższą znajomość...

Jeśli jakiś pies zachowuje się w sposób, którego nie rozumie, jest tak samo – patrzy na mnie i czeka na moją reakcję.

W ogóle jej tego nie uczyłam 😅 w każdym razie, to takie małe rzeczy (a mogłabym wymieniać i wymieniać), i wciąż miewam chwile zwątpienia, ale ostatecznie wierzę, że jest we mnie naprawdę zapatrzona.

Co do wyidealizowanej relacji – ja zawsze miałam psy. Ale wcześniej miałam mieszańca border collie. Ciągle plątała mi się pod nogami, wpatrzona we mnie jak w obrazek, żyła tylko dla mnie.

Więc możecie sobie wyobrazić, że nawet biorąc inną rasę i wiedząc to, co wiesz – że każdy pies jest inny – i tak zaliczyłam twarde lądowanie 😅

Ale im więcej czasu mija, tym bardziej... mam wrażenie, że mam myśliwskiego border collie 😅

Więc poczekaj i zobaczysz! I tak jak mówi Mel, nie łam sobie głowy i rozwijaj się razem ze swoim psem, nie zadając sobie zbędnych pytań. Spędzajcie razem mnóstwo fajnych chwil, poznawaj go, a myślę, że pewnego dnia, gdy już dobrze poznasz jego zachowania, będziesz zaskoczony tym, co one wyrażają w stosunku do ciebie...

Powodzenia i mnóstwa wspaniałych przygód ze szczeniakiem, to dopiero początek, macie tyle do odkrycia, do przejścia, do wspólnego przeżycia...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

To słodkie, czasem mam tak samo z moją sunią – kiedy wita się entuzjastycznie ze wszystkimi dookoła i kompletnie o mnie zapomina, zdarza mi się być troszkę zazdrosną. Ale on po prostu wie, że Ty zawsze będziesz obok, więc poświęca więcej uwagi tym, którzy są tylko gośćmi.

Jest jeszcze dość młody, pewnie niedawno opuścił mamę. Mówi się, że pies potrzebuje około 3 miesięcy, żeby poczuć się w pełni swobodnie w nowym domu i przy Tobie, więc nie ma co się martwić na zapas. Zobaczysz, że z czasem zaczniesz być dla niego bardzo ważna.

W sumie to nawet dobrze, przynajmniej nie wykazuje nadmiernego przywiązania.

Wiem, że moja psina może cieszyć się na widok innych bardziej niż na mój, ale jeśli tylko zacznę odchodzić, od razu przestaje ich zabawiać i idzie za mną. Nawet jeśli nie urządza wielkich powitań na mój widok, to i tak naturalnie woli trzymać się blisko mnie.

Powodzenia w wychowaniu tego małego wilczka i trzymam kciuki za szybką aklimatyzację 🥰

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Dzięki @Bangdji, że poświęciłeś czas na odpowiedź. :)

Rozumiem, co masz na myśli. Mój pies, nawet jeśli nie zawsze cieszy się na mój widok tak bardzo jak na widok innych osób, to i tak właśnie za mną chodzi krok w krok.

Wydaje mi się, że jak ktoś nigdy nie miał psa, to trochę idealizuje tę relację. A przynajmniej tak było w moim przypadku. :)

Ale uczę się każdego dnia i mam nadzieję, że tak jak w przypadku Twojego psa, nasza więź będzie coraz silniejsza.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 18

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post