Mój berneńczyk jest bardzo malutki – czy jeszcze urośnie?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry
Dostałam Kanawhę 22 listopada, kiedy miał 2 miesiące – ważył wtedy 2,58 kg, a dziś rano waży już 8,1 kg. Rodzice nie są jakichś dużych gabarytów (ważą 40 kg), weterynarz powiedział mi, że nie trzeba się martwić.
A skąd go wzięliście?
Chyba zaczynam rosnąć, w ciągu 3 tygodni prawie podwoiłem swoją wagę

Kanawha jest u nas już od 15 dni i przybrał w tym czasie 1,8 kg. Mamy wizytę u weterynarza 22-go, ale według niego nie ma w tym nic niepokojącego, bo opiekuje się też jego rodzicami.

Dzięki za wasze odpowiedzi
Waga potrafi naprawdę zaskoczyć... Padja, ta moja kochana klucha, ważyła już 9 kg, jak miała 2,5 czy 3 miesiące. Teraz jest prawie dorosła i waży tylko 25-26 kg.
Jak ją wzięłam, to nie byłam w stanie jej długo nosić, mimo że miała ledwie dwa i pół miesiąca. Ten mój ziemniaczek ważył wtedy tonę!
Wzrost danej rasy, krzywa i wysokość w kłębie to zawsze tylko dane orientacyjne... taka średnia...
Szacowanie wielkości dorosłego psa zależy od każdego szczeniaka i jego własnego tempa rozwoju...
Wygląd, zmiana sylwetki... tak, berneńczyk Belka u moich rodziców zaczął mężnieć w plecach i klatce piersiowej około 13. miesiąca życia. A dopiero około 3,5 roku całkowicie przestał rosnąć...
Także samiec potrzebuje od 3 do 4 lat...
Ma jeszcze czas, żeby nabrać masy, zależnie od apetytu, karmy i temperamentu, jaki ma jako szczeniak...
A z jakiego powodu mama miała cesarkę?
Przede wszystkim nie daj się skusić, żeby tuczyć go na siłę... żeby „nadrobił” wagę...
To bardzo niedobre... U tej rasy dość często zdarza się dysplazja lub zerwanie więzadła krzyżowego w kolanie, więc uważnie obserwuj, czy pies nie kuleje, nawet jeśli to tylko chwilowe... Żadnych gwałtownych skoków...
Co do dysplazji, która może być dziedziczna...
Pies nie rodzi się z dysplazją, ona się rozwija z czasem...
Bardzo pilnuj jego wzrostu, aktywności w wieku szczenięcym/juniorskim i odpowiedniego żywienia...