Mój berneńczyk jest bardzo malutki – czy jeszcze urośnie?

N
Nussette Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Właśnie odebrałem mojego berneńczyka. Jest bardzo malutki w porównaniu do wzorca rasy, ale poza tym to okaz zdrowia. Myślicie, że jeszcze nadgoni? Ma 2 miesiące i waży zaledwie 3 kg.

Widziałem mamę i tatę – są normalnej wielkości, chociaż to nie jakieś olbrzymy.

Dzięki!

Mój berneńczyk jest bardzo malutki – czy jeszcze urośnie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • N
    Zgłoś

Dobry wieczór, mam bouviera od tygodnia. Najpierw ważył 2,8 kg, potem przybrał do 3,1 kg, a dzisiaj stracił na wadze. Trochę się niepokoję. Piesek normalnie je, bawi się i się załatwia. Co o tym sądzicie? Dzięki

Dzień dobry

Dostałam Kanawhę 22 listopada, kiedy miał 2 miesiące – ważył wtedy 2,58 kg, a dziś rano waży już 8,1 kg. Rodzice nie są jakichś dużych gabarytów (ważą 40 kg), weterynarz powiedział mi, że nie trzeba się martwić.

A skąd go wzięliście?

Przetłumaczony francuski
    Jackdespe
    Jackdespe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, mam bouviera od tygodnia. Na początku ważył 2,8 kg, potem przybrał do 3,1 kg, ale dzisiaj jego waga spadła. Trochę się niepokoję. Piesek normalnie je, bawi się i się załatwia. Co o tym sądzicie? Z góry dzięki za odpowiedzi!
    Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

Chyba zaczynam rosnąć, w ciągu 3 tygodni prawie podwoiłem swoją wagę

Przetłumaczony francuski
    M
    Myma Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Śliczny ten maluszek! Pilnujcie dalej jego wagi, ale wygląda na to, że wszystko idzie w dobrym kierunku.
    Przetłumaczony francuski
    Tosca17
    Tosca17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ojej, jaki on jest śliczny! 🥰
    Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

Kanawha jest u nas już od 15 dni i przybrał w tym czasie 1,8 kg. Mamy wizytę u weterynarza 22-go, ale według niego nie ma w tym nic niepokojącego, bo opiekuje się też jego rodzicami.

Dzięki za wasze odpowiedzi

Przetłumaczony francuski
    M
    Myma Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Faktycznie, 3 kg wydaje mi się trochę mało jak na berneńczyka. Mój w wieku 9 tygodni ważył 8 kg, a teraz, gdy ma 3 lata, waży 47 kg, co i tak nie jest jakąś wielką wagą. Jeśli jednak Twój maluch jest w świetnej formie, dobrze je i regularnie przybiera na wadze, ale bez przesady, to pewnie z czasem nadgoni. Możliwe, że nie będzie z niego potężny bernuś, ale to żaden problem, o ile tylko jest zdrowy.
    Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Waga potrafi naprawdę zaskoczyć... Padja, ta moja kochana klucha, ważyła już 9 kg, jak miała 2,5 czy 3 miesiące. Teraz jest prawie dorosła i waży tylko 25-26 kg.

Jak ją wzięłam, to nie byłam w stanie jej długo nosić, mimo że miała ledwie dwa i pół miesiąca. Ten mój ziemniaczek ważył wtedy tonę!

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wzrost danej rasy, krzywa i wysokość w kłębie to zawsze tylko dane orientacyjne... taka średnia...

Szacowanie wielkości dorosłego psa zależy od każdego szczeniaka i jego własnego tempa rozwoju...

Wygląd, zmiana sylwetki... tak, berneńczyk Belka u moich rodziców zaczął mężnieć w plecach i klatce piersiowej około 13. miesiąca życia. A dopiero około 3,5 roku całkowicie przestał rosnąć...

Także samiec potrzebuje od 3 do 4 lat...

Ma jeszcze czas, żeby nabrać masy, zależnie od apetytu, karmy i temperamentu, jaki ma jako szczeniak...

A z jakiego powodu mama miała cesarkę?

Przede wszystkim nie daj się skusić, żeby tuczyć go na siłę... żeby „nadrobił” wagę...

To bardzo niedobre... U tej rasy dość często zdarza się dysplazja lub zerwanie więzadła krzyżowego w kolanie, więc uważnie obserwuj, czy pies nie kuleje, nawet jeśli to tylko chwilowe... Żadnych gwałtownych skoków...

Co do dysplazji, która może być dziedziczna...

Pies nie rodzi się z dysplazją, ona się rozwija z czasem...

Bardzo pilnuj jego wzrostu, aktywności w wieku szczenięcym/juniorskim i odpowiedniego żywienia...

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie do końca się z Tobą zgadzam, Caroline Eg. Harry ważył 4,2 kg, jak go brałam w wieku 2,5 miesiąca (więc pewnie poniżej 3 kg, jak miał 2 miesiące) i jako maluch wcale nie był jakimś wielkim żarłokiem. Jego obecna waga to 28 kg przy 65 cm wzrostu. Nie pamiętam już dokładnie wagi mojego berneńczyka, kiedy go braliśmy, ale też nie był zbyt duży, a skończył z wagą dorosłą 45 kg przy 68 cm wzrostu. W zależności od rasy, przybieranie na wadze może następować w różnych okresach. Może i będzie z niego mniejszy psiak, ale może też być całkiem „normalny” – trzeba po prostu zobaczyć, jak sytuacja będzie się rozwijać w ciągu najbliższych tygodni.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post