Mój berneńczyk jest bardzo malutki – czy jeszcze urośnie?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć Nussette i witaj u nas!
Taki mały Berneńczyk to prawdziwy słodziak. 3 kg to faktycznie dość mało... Ale jeśli jest w formie, chętny do zabawy i ma ładne kupy, to najważniejsze.
W wieku 2 miesięcy, u psa z rodowodem, na dolnej granicy krzywej wzrostu może być około 5 kg.
W wieku 3 miesięcy, jeśli Twój maluch trzyma się dolnej krzywej, to będzie to około 10-11 kg.
Dorosły samiec waży od 37 kg do nawet prawie 60 kg w przypadku tych o większych gabarytach...
https://www.belpatt.fr/courbe-de-poids-chiens/Bouviers-Bernois
Najważniejsze, żeby przybierał na wadze od 1,5 kg do 1,7 kg tygodniowo..^^
Dla Bernusia zdecydowanie lepiej jest, gdy rośnie powoli..

Dzień dobry,
3 kg wydaje mi się faktycznie trochę mało jak na 2-miesięcznego szczeniaka berneńskiego psa pasterskiego. Czy to piesek z hodowli, czy może maluch adoptowany na przykład ze schroniska? Czy znasz jego dokładną datę urodzenia? Może jest po prostu młodszy i nie ma jeszcze 2 miesięcy. W wieku 3 miesięcy szczeniak berneńczyka waży średnio około 12 kg.
Niemniej jednak w tym wieku szczeniaki bardzo szybko przybierają na wadze. Zdarzają się też różnice osobnicze: niektóre psy są mniejsze od innych w obrębie tej samej rasy. Samce są zazwyczaj większe od samic.
Radzę porozmawiać o tym z weterynarzem przy okazji najbliższej wizyty na szczepienie.
Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,
Miłego dnia,
Marion
14 komentarzy na temat 14