Mój berneńczyk jest bardzo malutki – czy jeszcze urośnie?

N
Nussette Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Właśnie odebrałem mojego berneńczyka. Jest bardzo malutki w porównaniu do wzorca rasy, ale poza tym to okaz zdrowia. Myślicie, że jeszcze nadgoni? Ma 2 miesiące i waży zaledwie 3 kg.

Widziałem mamę i tatę – są normalnej wielkości, chociaż to nie jakieś olbrzymy.

Dzięki!

Mój berneńczyk jest bardzo malutki – czy jeszcze urośnie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Coś tu jest nie tak – albo ten piesek cierpi na karłowatość, albo sukę pokrył jakiś inny samiec. Mój psiak w wieku 2 miesięcy ważył około 2,5 kg, a jako dorosły waży 11 kg. Z kolei malinois mojej mamy ważył wtedy 5-6 kg, a teraz jako dorosły ma 30-32 kg. Jestem zdania, że szczeniak powinien po prostu trzymać się swojej własnej krzywej wzrostu, nawet jeśli jest ona poniżej standardów rasy, ale ten maluch ewidentnie idzie tempem psa, który docelowo będzie ważył maksymalnie 15-18 kg.
    Przetłumaczony francuski
    N
    Nussette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Monitorujemy jego wagę – maluch bawi się, je, a kupki są w normie. Jego mama miała cesarskie cięcie, więc może to właśnie dlatego tak mało waży. Porozmawiam o tym z weterynarzem pod koniec grudnia. Miłego wieczoru!
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Nussette i witaj u nas!

Taki mały Berneńczyk to prawdziwy słodziak. 3 kg to faktycznie dość mało... Ale jeśli jest w formie, chętny do zabawy i ma ładne kupy, to najważniejsze.

W wieku 2 miesięcy, u psa z rodowodem, na dolnej granicy krzywej wzrostu może być około 5 kg.

W wieku 3 miesięcy, jeśli Twój maluch trzyma się dolnej krzywej, to będzie to około 10-11 kg.

Dorosły samiec waży od 37 kg do nawet prawie 60 kg w przypadku tych o większych gabarytach...

https://www.belpatt.fr/courbe-de-poids-chiens/Bouviers-Bernois

Najważniejsze, żeby przybierał na wadze od 1,5 kg do 1,7 kg tygodniowo..^^

Dla Bernusia zdecydowanie lepiej jest, gdy rośnie powoli..

Miss Belka
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

3 kg wydaje mi się faktycznie trochę mało jak na 2-miesięcznego szczeniaka berneńskiego psa pasterskiego. Czy to piesek z hodowli, czy może maluch adoptowany na przykład ze schroniska? Czy znasz jego dokładną datę urodzenia? Może jest po prostu młodszy i nie ma jeszcze 2 miesięcy. W wieku 3 miesięcy szczeniak berneńczyka waży średnio około 12 kg.

Niemniej jednak w tym wieku szczeniaki bardzo szybko przybierają na wadze. Zdarzają się też różnice osobnicze: niektóre psy są mniejsze od innych w obrębie tej samej rasy. Samce są zazwyczaj większe od samic.

Radzę porozmawiać o tym z weterynarzem przy okazji najbliższej wizyty na szczepienie.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,

Miłego dnia,

Marion

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post