Mój szczeniak zjada ściany
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dopiszę tylko na wszelki wypadek – skoro była mowa o aktywności fizycznej i umysłowej, warto pomyśleć też o nauce panowania nad emocjami, wyciszania się, radzenia sobie z frustracją itp. To mu bardzo pomoże, kiedy będzie musiał zostać sam w domu... Tylko wprowadzajcie to stopniowo, nic na siłę.
Bo jeśli tylko zwiększycie psu dawkę ruchu bez nauki spokoju, to możecie nabawić się problemów z nadpobudliwością...
Jasne, bardzo dziękuję, wprowadzę to w życie 😊 dzięki za Wasze rady
Pamiętajcie, że ona ma w sobie krew malinois, a to rasa, która wprost tryska energią. Do tego jest jeszcze młoda, więc wyjścia do ogrodu to dla niej tylko okazja, żeby trochę rozprostować łapy.
Jeśli Twój chłopak nie pracuje, mógłby częściej zabierać ją na spacery i ćwiczyć z nią zostawanie samej w domu.
Dajcie jej też jakieś zajęcie dla głowy – gry edukacyjne, maty węchowe...
Ocet spirytusowy, żeby nie brudzić ścian – przemyj nim zwłaszcza te miejsca, które już są zniszczone, bo psy lubią dokończyć to, co zaczęły, albo wracać w ten sam punkt, tak jak z kopaniem dziury w ogrodzie 😉. I żadnego chloru ani wybielacza! Jeśli musisz coś wyczyścić, to najlepiej szarym mydłem i octem.
W każdym razie to mój sposób, pewnie są też inne!
Dwa psy to naprawdę super sprawa, ale u Ciebie jest spora różnica wieku, zupełnie inne charaktery i potrzeby ruchowe, co też zmienia się w zależności od okresu... Powodzenia! Sama przerabiałam to przez 3 tygodnie zeszłego lata, kiedy pilnowałam bokserki znajomego. Było świetnie, ale oprócz wspólnych spacerów wychodziłam z nimi też oddzielnie. To pozwala im od siebie odpocząć, a Tobie popracować nad więzią z psem (lub ją podtrzymać u tego starszego...), skupić się na szkoleniu i socjalizacji zależnie od ich potrzeb i problemów. Na dwa boksery wychodziło mi około 3 do 3,5 godziny spacerów dziennie. W samym środku upałów, jak na boksery, to całkiem niezły wynik. Więc przy miksie maliniaka, który z natury jest bardziej wytrzymały, zapotrzebowanie na ruch będzie jeszcze większe. No i nie zapominaj o zmęczeniu go psychicznie.
Z naszą na co dzień wychodzimy na około 2 do 2,5 godziny dziennie. Oczywiście można też spędzić pół dnia na dworze, ale z przerwami. Do tego mnóstwo psich kumpli do zabawy, piłka, szarpak, jakieś fajne ćwiczenia przez zabawę...
Żeby czymś go zająć w czasie rekonwalescencji i gojenia, polecam zabawki, poroże jelenia do gryzienia, gry inteligentne czy trochę spokojnego tropienia w ogrodzie...
Cześć!
Nasza też podgryzała ściany, mimo nauki zostawania samemu, zapewnienia odpowiedniej dawki ruchu i wyciszenia... Krótko mówiąc: działo się to w okolicach 4. miesiąca, a potem znów w okresie buntu, jak miała około roku.
Ocet na ściany 😉 i nauka komendy „zostaw”, kiedy jesteś obok, żeby pomóc psu zrozumieć, o co chodzi.
Z drugiej strony, nie zrozum mnie źle, ale godzina spaceru przy tym wieku i mieszance ras Twojego psa to za mało... Ogród nie zaspokoi tej potrzeby, bo to wciąż to samo otoczenie... Rutyna sprawia, że brakuje nowości i wyzwań, stąd może brać się chęć wyładowania energii w inny sposób...
A kiedy piszesz „staramy się”, to masz na myśli brak czasu, czy może mierzycie się z jakimiś innymi problemami podczas spacerów?
Nie robi tego zawsze, a trwa to już jakieś 2 miesiące... Też myślałam o zębach, ale zobaczymy jeszcze, jak to będzie. Próbowałam już jakiegoś odstraszacza, sypałam nawet pieprzem, ale to nic nie dało. Podpytam mojego weterynarza, może będzie miał coś skuteczniejszego.
Od jak dawna ona tak robi?
Moja sunia wygryzła kiedyś małą dziurkę w regipsie, jak akurat wychodziły jej stałe zęby, ale to był tylko krótki epizod i później nie było już żadnych problemów.
Najważniejsze to nie dopuścić, żeby to stało się nawykiem... możesz spróbować użyć jakiegoś odstraszacza w sprayu na te nadgryzione miejsca, żeby ją zniechęcić i sprawdzić, czy to wystarczy, żeby przestała.
- Charcik włoski – nauka czystości / znaczenie terenu przez samce
- Natychmiastowy powrót ukochanej osoby. Tel +22950850644