Moje dwie suczki zostały pokryte przez psa sąsiada: co mogę zrobić??

Aloha71
Aloha71 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam dwie suczki, Zoé (półtora roku) i Bidouille (7 lat). Obie są niesterylizowane i przebywają uwiązane na moim podwórku (właściciele domu nie chcą ponosić kosztów montażu bramy).

Mieszkam w małej wiosce na jakieś 50 osób i od pewnego czasu po okolicy biega luzem samiec (prawdopodobnie spaniel). Jego właściciele mieszkają około 500 metrów od nas i w ogóle go nie pilnują.

Pech chciał, że Zoé ma właśnie cieczkę.

W rezultacie wczoraj ten pies cały dzień próbował dobrać się do mojej suczki (z 10–15 razy w ciągu dnia). Za każdym razem, gdy próbowałam go przegonić, było już po wszystkim!

Później zauważyłam, że pokrył też drugą suczkę, Bidouille, małą beagle!!

Teraz bardzo się boję, że obie suczki będą miały szczeniaki, a ja nie będę w stanie się nimi zająć.

Znam adres i nazwisko właściciela tamtego psa, ale zanim do niego pójdę, chciałabym się dowiedzieć, jakie mam opcje prawne.

Czy mogę to gdzieś zgłosić? Kto jest odpowiedzialny w przypadku pojawienia się miotu?

Co mam zrobić, jeśli okaże się, że są szczenne? Wykonać sterylizację aborcyjną czy oddać małe właścicielowi tamtego psa? Czy on może pokryć koszty u weterynarza? itd....

Specjalnie wzięłam dwie samice, żeby uniknąć takich problemów, a do tego są uwiązane, więc jestem naprawdę wściekła. Czuję, że jak teraz pójdę do tych właścicieli, to puszczą mi nerwy i zrobi się z tego niezła awantura.

Jeśli macie jakieś informacje, będę bardzo wdzięczna!

Z góry dziękuję za Waszą pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

105 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Madouceohara Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Faktycznie, na początku w ogóle nie zdałem sobie z tego sprawy!!!
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ten post ma 11 lat, suczki pewnie już dawno odeszły ze starości…

Przetłumaczony francuski
    M
    Madouceohara Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Rzeczywiście, prawo cię tutaj nie ochroni! Nie ma co liczyć na żadne kroki prawne przeciwko właścicielowi samca. Istnieje jednak „antykoncepcja po” dla psów. Szybko skonsultuj się ze swoim weterynarzem. Zresztą, jeśli twoja starsza suczka nie miała cieczki, szczerze wątpię, żeby pies ją pokrył. I jeszcze taka mała przyjacielska rada na przyszłość: jeśli chcesz uniknąć wpadek, suczki z cieczką nigdy nie zostawia się samej w ogrodzie – ani na uwięzi, ani biegającej luzem. No, chyba że masz ogrodzenie wysokie na 2 metry. Psy potrafią skoczyć naprawdę bardzo, bardzo wysoko, żeby dostać się do suki. Trzymaj się!
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ten post ma 11 lat, suczki pewnie już dawno odeszły ze starości...
    Przetłumaczony francuski
    Y
    Yackrapide7450 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wytłumacz mi proszę... Te dwie niesterylizowane suczki są... cały czas uwiązane? PRZEZ CAŁY DZIEŃ? Wyprowadzasz je na spacery? Nie po to bierze się psy, żeby trzymać je ciągle na uwięzi. Weź wycenę bramy i daj ją właścicielowi. Jeśli dobrze rozumiem, wynajmujesz to miejsce. Spaceruj ze swoimi suczkami, bo to im naprawdę dobrze zrobi. A co do tego samca, który przychodzi i was męczy – to idealna okazja, żeby pogadać z właścicielem, który nie chce postawić bramy. Zrób zdjęcie temu psu, jak kręci się przy twoich suczkach. 

Czy wjazd na posesję jest szeroki? Jeśli nie jest zbyt duży, możesz zamontować blachę ocynkowaną na hakach, którą będziesz zdejmować, kiedy musisz wyjść. Dzięki temu suczki będą mogły biegać swobodnie i żaden pies nie będzie ich niepokoił. 

Taka blacha nie jest droga, a później możesz ją sprzedać na jakiejś grupie w sieci.

Bardzo cię proszę, daj tym suczkom trochę wolności albo chociaż zabieraj je na spacery. Sama mam zwierzaki i rozumiem, co czują, zwłaszcza gdy cierpią. Dzięki za zrozumienie.       

Przetłumaczony francuski
    Y
    Yackrapide7450 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak jak pisaliście, każdy jest odpowiedzialny za swojego psa, więc niby dlaczego to ja mam sterylizować moje suczki, a nie on pilnować swojego psa, żeby nie biegał samopas! Tym bardziej że wszyscy na niego narzekają! No i nie chcę ich sterylizować, bo może kiedyś się przeprowadzę i będę chciała mieć miot po jednej czy drugiej... Gdyby ten pies był uwiązany, nie byłoby żadnego problemu.. A poza tym podobno jak samiec poczuje suczkę z cieczką, to żadne bramy go nie zatrzymają...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Wpadłam na ten post, bo właśnie przechodzę przez bardzo podobną sytuację. Moja sunia ma teraz cieczkę. W ciągu dnia przebywa w kojcu, który znajduje się na zamkniętej, ogrodzonej posesji. Sąsiedzi, z którymi mamy raczej kiepskie relacje, pozwolili swojemu niekastrowanemu psu biegać luzem przez cały dzień. Był widziany w okolicy kilka razy. Kiedy wróciłam z pracy, zobaczyłam, że wychodzi z kojca mojej suczki... Nie wiemy dokładnie, jak dostał się na podwórko – przypuszczamy, że furtka mogła być źle domknięta. Jednak żeby dostać się do niej, pies dosłownie rozwalił zgrzewy siatki w jej kojcu. Rozmowa z właścicielami jest niemożliwa (usłyszałam tylko trzaśnięcie drzwiami tuż po tym, jak powiedziałam „dobry wieczór”). Ich pies to zwykły kundelek, a moja suczka ma rodowód – planowaliśmy założyć hodowlę i robić wszystko zgodnie z zasadami (staranny dobór reproduktora itd.). Moje pytanie brzmi: kiedy cudzy pies wchodzi na czyjąś ogrodzoną posesję i niszczy mienie, kto jest odpowiedzialny za pokrycie kosztów naprawy? Z góry proszę o powstrzymanie się od komentarzy typu „wysterylizuj psa” albo „trzymaj ją w domu w trakcie cieczki”. To dla mnie żadne rozwiązanie, a to dlatego, że planuję zająć się hodowlą (sunia ma 3 lata), a poza tym to pies rasy północnej – ona uwielbia być na dworze i źle się czuje zamknięta w czterech ścianach.
    Przetłumaczony francuski
    O
    Oceane14800 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dla mnie pies ma się lepiej w domu w ciągu dnia przez te 12 godzin, zwłaszcza przy takiej pogodzie, bo przynajmniej ma ciepło... Potrzebuje wody, przynajmniej jednej porcji jedzenia i swoich zabawek, żeby miał się czym zająć. Sprzątnięcie kupy to żaden problem, wiadomo, że musi się załatwić, ale wyganianie psów na zewnątrz tylko dlatego, że masz bzika na punkcie czystości, jest naprawdę niefajne wobec tych suczek. Właściciel samca nie ma racji, ale wy go też kusicie – nieważne, czy jest cieczka, czy nie, to są psy, więc w każdym przypadku by przyszedł. I nawet gdyby jego właściciel szedł te 100 metrów za nim, tak jak mówią przepisy, pies i tak by do nich przyleciał. Może tamtemu właścicielowi też się wydaje, że pies jest u siebie w ogrodzie. Nie, sterylizacja to nie jest schodzenie z tematu, bo gdyby suczki były wysterylizowane, to w ogóle nie byłoby o czym gadać. Jeśli nie możesz upilnować psa i zostawiasz go tak samopas na zewnątrz, to sterylizacja jest najlepszym rozwiązaniem. Twoja suczka to po prostu pokusa – jeśli nie ten pies, to znajdzie się inny, który zwieje z domu specjalnie dla niej. Mówimy najpierw o sterylizacji, a dopiero potem o kastracji, bo to właściciel suki ma potem na głowie problem z miotem. Decydując się na samicę, wiesz dobrze, że jeśli jej nie wysterylizujesz, to wiadomo, co cię czeka. To rodzina, u której jest suczka, ma potem przechlapane, a nie na odwrót.
    Przetłumaczony francuski
    Mystic16
    Mystic16 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Poza tym podobno, gdy pies poczuje sukę w rui, to żadne bramy go nie powstrzymają...

Mam ogrodzenie elektryczne, a i tak przy pierwszej cieczce mojej suni znalazłam drugiego psa w moim ogrodzie! Nie mam pojęcia, jak on to zrobił! Całe szczęście, że moja mała nie zaszła w ciążę w wieku 10 miesięcy, bo sąsiad popamiętałby mnie na długo! Masz rację, on też musi pilnować swoich psów! Według mnie wina leży po jego stronie. Jeśli chodzi o to, co z tym zrobić, popytaj w urzędzie gminy albo na komisariacie, może tam cię jakoś pokierują.

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To jest, szczerze mówiąc, przypadek napaści na tle seksualnym. Chciałbym się dowiedzieć, jak sędzia podchodzi do takiej sprawy, zakładając, że są na to dowody w formie nagrań wideo.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 105

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post