Moje dwie suczki zostały pokryte przez psa sąsiada: co mogę zrobić??

Aloha71
Aloha71 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam dwie suczki, Zoé (półtora roku) i Bidouille (7 lat). Obie są niesterylizowane i przebywają uwiązane na moim podwórku (właściciele domu nie chcą ponosić kosztów montażu bramy).

Mieszkam w małej wiosce na jakieś 50 osób i od pewnego czasu po okolicy biega luzem samiec (prawdopodobnie spaniel). Jego właściciele mieszkają około 500 metrów od nas i w ogóle go nie pilnują.

Pech chciał, że Zoé ma właśnie cieczkę.

W rezultacie wczoraj ten pies cały dzień próbował dobrać się do mojej suczki (z 10–15 razy w ciągu dnia). Za każdym razem, gdy próbowałam go przegonić, było już po wszystkim!

Później zauważyłam, że pokrył też drugą suczkę, Bidouille, małą beagle!!

Teraz bardzo się boję, że obie suczki będą miały szczeniaki, a ja nie będę w stanie się nimi zająć.

Znam adres i nazwisko właściciela tamtego psa, ale zanim do niego pójdę, chciałabym się dowiedzieć, jakie mam opcje prawne.

Czy mogę to gdzieś zgłosić? Kto jest odpowiedzialny w przypadku pojawienia się miotu?

Co mam zrobić, jeśli okaże się, że są szczenne? Wykonać sterylizację aborcyjną czy oddać małe właścicielowi tamtego psa? Czy on może pokryć koszty u weterynarza? itd....

Specjalnie wzięłam dwie samice, żeby uniknąć takich problemów, a do tego są uwiązane, więc jestem naprawdę wściekła. Czuję, że jak teraz pójdę do tych właścicieli, to puszczą mi nerwy i zrobi się z tego niezła awantura.

Jeśli macie jakieś informacje, będę bardzo wdzięczna!

Z góry dziękuję za Waszą pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

105 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„boję się, że sterylizacja będzie miała poważne skutki dla moich suczek, zarówno psychiczne, jak i fizyczne. Ale nie o tym teraz...”

Co za bzdury! Czy ty wiesz, że bardziej ryzykujesz życie swojej starszej suni, pozwalając jej na szczeniaki, niż ją sterylizując?!

A ta druga jest przecież za młoda?

I to nie on ma dbać o zdrowie twoich suczek, tylko ty!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Kastracja nie zmienia wyglądu ani psychiki psa, po prostu chroni jego zdrowie. Jeśli chodzi o wagę, wystarczy po prostu uważać, nic więcej...

Przetłumaczony francuski
    Aloha71
    Zgłoś

Tak Kayouwiro, napisałem post, zanim pojawiła się Twoja ostatnia wiadomość. Dzięki!

A co do Coco 33150 – rozumiem Twój punkt widzenia i go podzielam, ale prawdę mówiąc, obawiam się, że sterylizacja może mieć duży wpływ na moje suczki, zarówno pod kątem psychicznym, jak i fizycznym. Ale nie o tym jest ten temat...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie, nie było mnie na miejscu, to sąsiad mnie uprzedził! I nawet gdybym była, a wyszłabym następnego dnia, to wyszłoby na to samo. I po raz kolejny: nie odpowiadacie na pytanie. Czy macie jakieś konkretne informacje o tym, co na ten temat mówi prawo?

Odpowiedziałam Ci to, co wiedziałam:

No więc, żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie w oparciu o przepisy: puszczanie psa samopas jest zabronione (tekst odpowiedniej ustawy znajdziesz chyba bez problemu w sieci). Ale nawet jeśli uda Ci się go zmusić, żeby pilnował psa u siebie, on nie zapłaci za sterylizację aborcyjną Twoich suczek. Tak jak pisałam wyżej, rozmawiając z nim po dobroci, może uda Ci się coś wskórać, ale jeśli pójdziesz na policję zgłosić, że jego pies biega luzem, to pewnie tylko go to do Ciebie zrazi i wtedy już na nic nie będziesz mogła z jego strony liczyć (a myślę, że policjanci mogą Cię też po prostu odprawić z kwitkiem).

Przetłumaczony francuski
    Coco33150
    Coco33150 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W wieku 7 lat jest już za stara na miot. Schroniska i inne tego typu miejsca pękają w szwach i są zmuszone do eutanazji psów i kotów... wielkie dzięki w ich imieniu...
    Przetłumaczony francuski
    Aloha71
    Zgłoś

Nie, nie było mnie wtedy, to sąsiad dał mi znać! I nawet gdybym była, to jeśli wyjdę następnego dnia, wyjdzie na jedno i to samo. Po raz kolejny – nie odpowiadacie na pytanie. Czy macie jakieś informacje na temat tego, co mówi prawo?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    A więc, odpowiadając na Twoje pytanie od strony prawnej – puszczanie psa samopas jest zabronione (przepisy na ten temat znajdziesz bez problemu w sieci, choćby w Kodeksie Wykroczeń). Ale nawet jeśli uda Ci się go przekonać, żeby pilnował psa i trzymał go u siebie, to za sterylkę aborcyjną Twoich suczek raczej Ci nie zapłaci. Tak jak pisałem wcześniej, rozmawiając z nim po dobroci, może coś wskórasz, ale jeśli pójdziesz na policję zgłosić, że jego pies biega luzem, to tylko go do siebie zrazisz i wtedy już na pewno nie masz co na niego liczyć (poza tym myślę, że policjanci też mogą Cię po prostu zbyć).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dla mnie w tej historii wina leży w dużej mierze po Twojej stronie, nawet jeśli sąsiad też ma swoje za uszami (tak jak pisałem Ci wyżej).

Druga sprawa: skoro ich widziałeś, to znaczy, że tam byłeś, no nie?

I na koniec – Bidouille ma 7 lat i jest już za stara na miot, więc dopuszczanie jej do rozrodu (może później) byłoby dla niej bardzo szkodliwe.

Przetłumaczony francuski
    Aloha71
    Zgłoś

Nie założyłem tego wątku, żeby pytać, czy sterylizować moje suczki, czy nie, ale żeby dowiedzieć się, jakie mam możliwości prawne w związku z opisaną sytuacją. Dlatego proszę, nie oceniajcie mojego wyboru, tylko udzielcie mi konkretnych i rzeczowych odpowiedzi.

Jeśli nie wiecie, to nie odpowiadajcie. Zależy mi na obiektywnych opiniach i na tym, co mówią przepisy... Nic więcej!

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

„Dlaczego to ja mam sterylizować swoje suczki, a nie on pilnować, żeby jego pies nie biegał luzem!”

Powtórzę jeszcze raz: **** w cieczce potrafi zwabić samce nawet z kilku kilometrów, więc zostawianie suczek z cieczką uwiązanych na zewnątrz to po prostu ryzyko ściągnięcia psów z całej okolicy.

Schroniska pękają w szwach, po co fundować im kolejny miot (a do tego jeszcze myśleć o ewentualnym rozmnażaniu suczki, która ma już 7 lat i jest za stara na szczeniaki)? Hodowla psów to zawód, który wymaga ogromnej wiedzy, mnóstwa czasu i sporych pieniędzy.

Najlepiej będzie je po prostu wysterylizować – one będą miały święty spokój i Ty też.

Przetłumaczony francuski
  • 100 komentarzy na temat 105

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post