Moje dwie suczki zostały pokryte przez psa sąsiada: co mogę zrobić??

Aloha71
Aloha71 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam dwie suczki, Zoé (półtora roku) i Bidouille (7 lat). Obie są niesterylizowane i przebywają uwiązane na moim podwórku (właściciele domu nie chcą ponosić kosztów montażu bramy).

Mieszkam w małej wiosce na jakieś 50 osób i od pewnego czasu po okolicy biega luzem samiec (prawdopodobnie spaniel). Jego właściciele mieszkają około 500 metrów od nas i w ogóle go nie pilnują.

Pech chciał, że Zoé ma właśnie cieczkę.

W rezultacie wczoraj ten pies cały dzień próbował dobrać się do mojej suczki (z 10–15 razy w ciągu dnia). Za każdym razem, gdy próbowałam go przegonić, było już po wszystkim!

Później zauważyłam, że pokrył też drugą suczkę, Bidouille, małą beagle!!

Teraz bardzo się boję, że obie suczki będą miały szczeniaki, a ja nie będę w stanie się nimi zająć.

Znam adres i nazwisko właściciela tamtego psa, ale zanim do niego pójdę, chciałabym się dowiedzieć, jakie mam opcje prawne.

Czy mogę to gdzieś zgłosić? Kto jest odpowiedzialny w przypadku pojawienia się miotu?

Co mam zrobić, jeśli okaże się, że są szczenne? Wykonać sterylizację aborcyjną czy oddać małe właścicielowi tamtego psa? Czy on może pokryć koszty u weterynarza? itd....

Specjalnie wzięłam dwie samice, żeby uniknąć takich problemów, a do tego są uwiązane, więc jestem naprawdę wściekła. Czuję, że jak teraz pójdę do tych właścicieli, to puszczą mi nerwy i zrobi się z tego niezła awantura.

Jeśli macie jakieś informacje, będę bardzo wdzięczna!

Z góry dziękuję za Waszą pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

105 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Aloha71
    Zgłoś

Nie mogę trzymać moich suczek w domu, kiedy nas nie ma, bo muszą załatwiać się na dworze... I tak jak pisałam wcześniej, nie chcę ich teraz sterylizować, żeby zostawić sobie furtkę na ewentualny miot w przyszłości, ale z konkretną, wybraną rasą!!

Przetłumaczony francuski
    Coco33150
    Coco33150 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Trzeba było wziąć je do środka... tak jak pisze Gwash, każdy jest odpowiedzialny za swojego psa...

Kastracja wydaje mi się bardzo dobrym pomysłem...

Przetłumaczony francuski
    Aloha71
    Zgłoś

Tak jak pisaliście, każdy odpowiada za swojego psa, więc dlaczego to ja miałabym sterylizować swoje suczki, a nie on pilnować, żeby jego pies nie biegał samopas? Tym bardziej że wszyscy na to narzekają! No i nie chcę ich sterylizować na wypadek, gdybym się przeprowadziła i w przyszłości chciała mieć po którejś z nich szczeniaki...

Gdyby ten pies był pilnowany, nie byłoby żadnego problemu... Poza tym podobno jak pies poczuje suczkę w cieczce, to żadne bramy go nie powstrzymają...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Myślę, że ponosisz sporą część odpowiedzialności za to, co się stało... Wiedziałaś, że twoje suczki mają cieczkę (a przynajmniej jedna, jeśli dobrze zrozumiałam), więc nie powinnaś była ich zostawiać „w zasięgu” psa sąsiada, którego widziałaś biegającego luzem od kilku dni... Zawsze możesz jednak spróbować z nim porozmawiać, bo faktycznie – nie powinien pozwalać swojemu psu tak się wałęsać. Jeśli jest w porządku i okaże się wyrozumiały, to może zgodzi się dorzucić do kosztów sterylizacji aborcyjnej. Ale moim zdaniem nic go do tego nie zmusza i obawiam się, że niewiele możesz w tej kwestii zdziałać.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli nie chciałeś mieć kłopotów, trzeba było je wysterylizować. Suczka z cieczką przyciąga samce nawet z kilku kilometrów wokół – miałeś szczęście, że skończyło się tylko na jednym samcu.

Radzę ci je wysterylizować (jeśli są w ciąży, zostanie wykonana sterylizacja aborcyjna).

Każdy odpowiada za swojego psa. Fakt, tamten samiec nie powinien biegać luzem, ale zostawianie suczek z cieczką uwiązanych w ogrodzie, który nie ma bramy, to trochę proszenie się o wizytę psów z sąsiedztwa.

Przetłumaczony francuski
  • 105 komentarzy na temat 105

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post