Moje dwie suczki zostały pokryte przez psa sąsiada: co mogę zrobić??

Aloha71
Aloha71 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam dwie suczki, Zoé (półtora roku) i Bidouille (7 lat). Obie są niesterylizowane i przebywają uwiązane na moim podwórku (właściciele domu nie chcą ponosić kosztów montażu bramy).

Mieszkam w małej wiosce na jakieś 50 osób i od pewnego czasu po okolicy biega luzem samiec (prawdopodobnie spaniel). Jego właściciele mieszkają około 500 metrów od nas i w ogóle go nie pilnują.

Pech chciał, że Zoé ma właśnie cieczkę.

W rezultacie wczoraj ten pies cały dzień próbował dobrać się do mojej suczki (z 10–15 razy w ciągu dnia). Za każdym razem, gdy próbowałam go przegonić, było już po wszystkim!

Później zauważyłam, że pokrył też drugą suczkę, Bidouille, małą beagle!!

Teraz bardzo się boję, że obie suczki będą miały szczeniaki, a ja nie będę w stanie się nimi zająć.

Znam adres i nazwisko właściciela tamtego psa, ale zanim do niego pójdę, chciałabym się dowiedzieć, jakie mam opcje prawne.

Czy mogę to gdzieś zgłosić? Kto jest odpowiedzialny w przypadku pojawienia się miotu?

Co mam zrobić, jeśli okaże się, że są szczenne? Wykonać sterylizację aborcyjną czy oddać małe właścicielowi tamtego psa? Czy on może pokryć koszty u weterynarza? itd....

Specjalnie wzięłam dwie samice, żeby uniknąć takich problemów, a do tego są uwiązane, więc jestem naprawdę wściekła. Czuję, że jak teraz pójdę do tych właścicieli, to puszczą mi nerwy i zrobi się z tego niezła awantura.

Jeśli macie jakieś informacje, będę bardzo wdzięczna!

Z góry dziękuję za Waszą pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

105 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szkoda, że ten temat ma już prawie 1000 dni...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zajrzałam tu z ciekawości i po prostu oniemiałam, czytając te wszystkie złośliwe i bezpodstawne odpowiedzi. To wygląda jak prawdziwy lincz!

Więc wiedzcie, drodzy państwo, którzy pozjadaliście wszystkie rozumy i pozujecie na moralizatorów, że to właściciel psa jest w błędzie. Tak jest! I mówią o tym jasno przepisy!

Każdy właściciel musi być odpowiedzialny za swoje zwierzę i szkody, które ono może wyrządzić.

Suczki użytkowniczki Aloha były u siebie i były uwiązane, żeby nie biegały luzem. Więc prawo jest całkowicie po jej stronie.

Sama miałam taką sytuację z durnym labradorem mojej kochanej sąsiadki, który rozwalił mi płot i przylazł do mojej suczki z cieczką, mimo że była grzecznie zamknięta w piwnicy. Więc nie wmawiajcie mi teraz, że jestem nieodpowiedzialną właścicielką i blablabla... Bo to pies, który ucieka z posesji, żeby robić problemy, jest winny, a nie ten, który siedzi u siebie.

I dlaczego zawsze chcecie sterylizować tylko suczki! A dlaczego nie kastrować samców! Mam konie i to właśnie samce się kastruje! Uwierzcie mi, że gdyby wasz ogier kiedyś uciekł, żeby pokryć klacz sąsiada, a wy byście mu powiedzieli, że powinien ją był zamknąć w boksie, to mógłby się nieźle wściec na waszą bezczelność (albo głupotę).

Więc do osoby, która szuka tutaj odpowiedzi: tak, błąkający się pies jest winny i koszty sterylizacji aborcyjnej powinien pokryć jego właściciel! Powinno to zostać wypłacone z jego ubezpieczenia OC!

Tyle w temacie!

Przetłumaczony francuski
    Coco33150
    Coco33150 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Olejcie już ten post!!!

Przetłumaczony francuski
    Aloha71
    Aloha71 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki Angoramanga i Springerrr za wasze komentarze. Biorę to pod uwagę i życzę wam miłego wieczoru =)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, nie chcę cię tutaj pouczać, choć uważam, że rozmnażanie psów bez odpowiednich uprawnień to nie jest dobry pomysł, ale mniejsza o to, nie o tym teraz rozmawiamy.

Musisz wiedzieć, że choć sąsiad zawinił, ty też popełniłaś błąd, zostawiając suczki z cieczką na dworze (wiem, że o tym nie pomyślałaś, bo to w końcu teren prywatny). Rozumiem twoje podejście, że gdyby pies sąsiada nie biegał samopas, to nic by się nie stało, ale spójrz na to z drugiej strony – gdyby twoje suczki nie były wtedy na zewnątrz, też by do tego nie doszło.

Mówiąc wprost, nie możesz żądać od niego, żeby zapłacił za sterylizację aborcyjną, jeśli suczki okażą się szczenne (swoją drogą, poród u 7-letniej suczki jest bardzo niebezpieczny zarówno dla niej, jak i dla szczeniaków!).

Szukasz jakiegoś rozwiązania, które mogłoby ci pomóc – podsyłam jedno, choć nie wiem, czy ktoś już o tym pisał, bo trochę pogubiłam się w tych wszystkich komentarzach, lol:

EDIT: Ups, mały problem, nie mogę wstawić ci linku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Z punktu widzenia prawa to sytuacja 50/50, nawet jeśli wydaje Ci się to nielogiczne – i tu całkowicie się z Tobą zgadzam. Ale żeby iść do sądu, czyli złożyć skargę, potrzebujesz przynajmniej dowodów w formie zdjęć; to zawsze lepsza opcja niż tylko argument, że „sąsiad wszystko widział”, zwłaszcza w takim przypadku. Twoje suczki były uwiązane, miały cieczkę i o tym wiedziałaś, a na posesję nie trzeba było wchodzić przez żadną bramę. Gdyby tam była brama, to by zupełnie zmieniło postać rzeczy, nawet jeśli to on zawinił, nie pilnując swojego psa. Wiem, że masz już pewnie dość tych wszystkich dobrych rad, ale... (taki kojec 3 na 3 metry z siatki z porządnym naciągiem na dole nie wyjdzie wcale tak drogo około paruset złotych), skoro właściciel nie chce postawić bramy. Są fajne książki o prawie dotyczącym psów, np. autorstwa prawników takich jak Serge Pautot, ale znajdą się też inne pozycje w tym temacie...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Oj tak, suczki z cieczką to nie lada wyzwanie!

Nie wiem, jak mogłaś je zostawić na zewnątrz na uwięzi... i to jeszcze z cieczką...

NA WSI NIESTETY mnóstwo właścicieli pozwala swoim psom biegać samopas...

Sama miałam taką sytuację, że ganiały za mną samce, jak byłam ze swoją sunią na spacerze nad morzem... weź je potem odgoń, masakra!

Nigdy bym nie wpadła na to, żeby zostawić suczki tak na dworze...

Już wolałabym, żeby załatwiły się w domu, zamknięte w osobnym pokoju...

Znam kogoś, kto miał zamkniętą bramę, a i tak pies sąsiada – jakiś terrier – wykopał dół pod ogrodzeniem i pokrył suczkę. Biedna musiała mieć sterylizację aborcyjną, bo była już za stara na ciążę!

Przetłumaczony francuski
    Titain
    Titain Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    usibelle, przy tych wszystkich nieprzyjemnych komentarzach, twój link pewnie zginął gdzieś w gąszczu innych wpisów.
    Przetłumaczony francuski
    R
    Roxane34 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Samce wyczuwają suczki z cieczką z odległości wielu kilometrów. Teraz przyszły psy sąsiada, ale jeśli zostawisz swoje suczki uwiązane w ogrodzie, to możesz być pewna, że inne psy też je poczują i zaraz się tu zlecą – to więcej niż pewne. Musisz je koniecznie gdzieś zamknąć na czas cieczki albo po prostu zdecydować się na sterylizację. Nie masz pod ręką jakiejś altanki albo garażu? Inaczej te biedne psiny nie zaznają spokoju, a przecież to wszystko trwa aż trzy tygodnie.
    Przetłumaczony francuski
    Coco33150
    Coco33150 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No tak, powinnam była porzucić psa... dziesięć godzin samemu, no straszna ze mnie pani!!!

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 105

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post