Moje dwie suczki zostały pokryte przez psa sąsiada: co mogę zrobić??

Aloha71
Aloha71 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam dwie suczki, Zoé (półtora roku) i Bidouille (7 lat). Obie są niesterylizowane i przebywają uwiązane na moim podwórku (właściciele domu nie chcą ponosić kosztów montażu bramy).

Mieszkam w małej wiosce na jakieś 50 osób i od pewnego czasu po okolicy biega luzem samiec (prawdopodobnie spaniel). Jego właściciele mieszkają około 500 metrów od nas i w ogóle go nie pilnują.

Pech chciał, że Zoé ma właśnie cieczkę.

W rezultacie wczoraj ten pies cały dzień próbował dobrać się do mojej suczki (z 10–15 razy w ciągu dnia). Za każdym razem, gdy próbowałam go przegonić, było już po wszystkim!

Później zauważyłam, że pokrył też drugą suczkę, Bidouille, małą beagle!!

Teraz bardzo się boję, że obie suczki będą miały szczeniaki, a ja nie będę w stanie się nimi zająć.

Znam adres i nazwisko właściciela tamtego psa, ale zanim do niego pójdę, chciałabym się dowiedzieć, jakie mam opcje prawne.

Czy mogę to gdzieś zgłosić? Kto jest odpowiedzialny w przypadku pojawienia się miotu?

Co mam zrobić, jeśli okaże się, że są szczenne? Wykonać sterylizację aborcyjną czy oddać małe właścicielowi tamtego psa? Czy on może pokryć koszty u weterynarza? itd....

Specjalnie wzięłam dwie samice, żeby uniknąć takich problemów, a do tego są uwiązane, więc jestem naprawdę wściekła. Czuję, że jak teraz pójdę do tych właścicieli, to puszczą mi nerwy i zrobi się z tego niezła awantura.

Jeśli macie jakieś informacje, będę bardzo wdzięczna!

Z góry dziękuję za Waszą pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

105 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Aloha71
    Zgłoś

Gwash, nie mam wyjścia, muszę je zostawiać na dworze, kiedy mnie nie ma!

Coco33150, moje suczki są w domu od momentu, gdy wracam z pracy, aż do następnego rana!

Titain i Chooba, dzięki za wszystkie te info. Przeglądałam już przepisy i bazy aktów prawnych, ale nie znajduję tego, czego szukam...

Może dzięki Waszym konkretnym komentarzom pójdzie mi to szybciej niż z tymi osobistymi opiniami i prawieniem morałów, których zupełnie nie potrzebuję i przez które tylko marnuję czas!

Przetłumaczony francuski
    Coco33150
    Coco33150 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ale to jasne, że pies... uciekło mi słowo!!! upsss
    Przetłumaczony francuski
    Titain
    Titain Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

chooba, ubezpieczenie OC na psa zazwyczaj wchodzi w skład ubezpieczenia mieszkania i nie ma obowiązku wcześniejszego zgłaszania psa ubezpieczycielowi, żeby był objęty ochroną, o ile nie jest to rasa uznawana za agresywną (dowiadywałem się w sprawie Idbash na wszelki wypadek). Czyli jeśli pies ucieknie i nabroi, to jest on kryty z ubezpieczenia mieszkania właściciela.

Zmieniając temat, aloha, taki kojec w ogrodzie mógłby być dobrym rozwiązaniem dla Twoich suczek, kiedy nie ma Cię w domu – chroniłby je przed takimi nieprzyjemnymi sytuacjami i nie tylko. Na pewno są takie, których nie trzeba montować na stałe do podłoża, więc nie będziesz mieć żadnych spięć z właścicielem.

Przetłumaczony francuski
    Coco33150
    Zgłoś

Nie jestem złośliwa, tylko trochę ironizuję... i tak tyci, tyci się podśmiewam... ale przecież psu jest o wiele lepiej na dworze, zwłaszcza przy tej łagodnej pogodzie, którą mamy... szczególnie w nocy...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Słuchaj Aloha71, Powtórzę jeszcze raz – tak, właściciel tego psa nie ma prawa puszczać go samopas, tu się z Tobą zgadzam. Ale nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że Ty tak naprawdę nic nie robisz dla swoich suczek? Ogród nie jest ogrodzony, każdy może tam wejść – dzieci, dorośli, zwierzęta, dosłownie każdy. A Ty zostawiasz swoje sunie uwiązane same w ogrodzie, wiedząc, że każdy ma do nich dostęp, w tym inne psy, gdy Twoje mają cieczkę. To oznacza, że one muszą znosić krycie dzień w dzień przez 2-3 tygodnie (tyle, ile trwa cieczka) tylko dlatego, że wychodzisz z założenia, że jesteś u siebie, masz do tego prawo i to inni nie powinni wchodzić na Twój teren... W pewnym momencie trzeba po prostu przejrzeć na oczy i zacząć chronić swoje sunie. Wiesz, że ostatnio mnożą się przypadki znęcania się nad zwierzętami? Twoje suczki zostały obrzucone kamieniami i jakoś z tego wyszły, ale inne zwierzaki nie mają tyle szczęścia i są znajdowane martwe po okropnych torturach.
    Przetłumaczony francuski
    Aloha71
    Zgłoś

"No tak Titain, często tak to właśnie wygląda, ale sąsiedzi już mnie ostrzegali, kiedy na przykład dzieciaki rzucały kamieniami w moje psy przez cały dzień... Więc cóż.."

I dalej zostawiałaś je tak na pastwę losu? No nie, to jest czysta nieodpowiedzialność!!!

Ange, wybaczy Pani, ale proszę przejść się na osiedle domków jednorodzinnych – jeśli ktoś chce rzucać kamieniami w psa, to ma tam aż nadto okazji!!!! Poszłam do rodziców tych dzieciaków i od tamtej pory to się skończyło! Co mają robić ludzie, którzy mają kawałek własnego terenu? Zamykać psa w domu 24/7? No super! Zwłaszcza w przypadku dużych psów!!

Przetłumaczony francuski
    Coco33150
    Zgłoś
    No co ty, Ange... co cię tak dziwi??? Dzieciaki rzucające kamieniami w twoje suczki, bo są uwiązane w ogrodzie... przecież to najzupełniej normalne!!!
    Przetłumaczony francuski
    Aloha71
    Zgłoś

Coco33150, proszę Cię, nie bądź taka niemiła! Może Twój pies potrafi wytrzymać 12 godzin albo i dłużej, ale moje nie. Nie po to wynajęłam dom z ogrodem, żeby zamykać psy w czterech ścianach dzień i noc!! Nieważne, czy mój teren jest ogrodzony, czy nie – to własność prywatna i nie zamierzam rezygnować z wypuszczania moich psów, żeby sobie hasały w ciągu dnia, tylko dlatego, że jakieś samce mogłyby tu wejść! A jeśli tak się stanie, to nie ja odpowiadam za to, co zrobi pies, który WKRADNIE SIĘ na moją posesję.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„No tak Titain, często tak to właśnie wygląda, ale sąsiedzi już mnie ostrzegali, kiedy na przykład dzieciaki rzucały kamieniami w moje psy całymi dniami... Więc no...”

I tak po prostu dalej je tak zostawiałeś na pastwę losu? No nie, to jest czysta nieodpowiedzialność!!!

Przetłumaczony francuski
    Chooba
    Chooba Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uważaj, w wieku 7 lat Twoja sunia jest narażona na spore ryzyko, jeśli będzie miała miot!

http://www.chiens-online.com/nos-fiches-gestation-de-la-chienne-et-age-avance-question-reponse-fiche-2270.html

Najlepiej będzie, jeśli udasz się do weterynarza – on sprawdzi, czy suczki są szczenne i podejmie niezbędne kroki.

Wina leży po stronie psa sąsiada (choć nie rozumiem zostawiania suczek z cieczką na uwięzi). Możesz z nim porozmawiać i sprawdzić kwestię jego odpowiedzialności cywilnej – wszystko zależy od ubezpieczenia, niektóre polisy pokrywają takie „wypadki”, inne nie. Jeśli chodzi o przerwanie ciąży, psu podaje się dwa zastrzyki w odstępie 24 godzin, około 15 dni do 3 tygodni po kryciu. Cena zależy od wagi suczki.

Przetłumaczony francuski
  • 60 komentarzy na temat 105

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post