Moje dwie suczki zostały pokryte przez psa sąsiada: co mogę zrobić??

Aloha71
Aloha71 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam dwie suczki, Zoé (półtora roku) i Bidouille (7 lat). Obie są niesterylizowane i przebywają uwiązane na moim podwórku (właściciele domu nie chcą ponosić kosztów montażu bramy).

Mieszkam w małej wiosce na jakieś 50 osób i od pewnego czasu po okolicy biega luzem samiec (prawdopodobnie spaniel). Jego właściciele mieszkają około 500 metrów od nas i w ogóle go nie pilnują.

Pech chciał, że Zoé ma właśnie cieczkę.

W rezultacie wczoraj ten pies cały dzień próbował dobrać się do mojej suczki (z 10–15 razy w ciągu dnia). Za każdym razem, gdy próbowałam go przegonić, było już po wszystkim!

Później zauważyłam, że pokrył też drugą suczkę, Bidouille, małą beagle!!

Teraz bardzo się boję, że obie suczki będą miały szczeniaki, a ja nie będę w stanie się nimi zająć.

Znam adres i nazwisko właściciela tamtego psa, ale zanim do niego pójdę, chciałabym się dowiedzieć, jakie mam opcje prawne.

Czy mogę to gdzieś zgłosić? Kto jest odpowiedzialny w przypadku pojawienia się miotu?

Co mam zrobić, jeśli okaże się, że są szczenne? Wykonać sterylizację aborcyjną czy oddać małe właścicielowi tamtego psa? Czy on może pokryć koszty u weterynarza? itd....

Specjalnie wzięłam dwie samice, żeby uniknąć takich problemów, a do tego są uwiązane, więc jestem naprawdę wściekła. Czuję, że jak teraz pójdę do tych właścicieli, to puszczą mi nerwy i zrobi się z tego niezła awantura.

Jeśli macie jakieś informacje, będę bardzo wdzięczna!

Z góry dziękuję za Waszą pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

105 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Titain
    Titain Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Strona legifrance może ci się przydać, ale pewnie zejdzie ci tam trochę czasu: http://www.legifrance.gouv.fr

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W takich sytuacjach nie ma żadnych konkretnych przepisów.

I powtórzę raz jeszcze: kiedy masz suczkę z cieczką, to albo trzymasz ją w domu, albo pilnujesz tak, żeby żaden pies nie miał do niej dostępu.

Przetłumaczony francuski
    Coco33150
    Coco33150 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wcale nie biorę tego jako krytyki, ale MI OSOBIŚCIE nawet przez myśl by nie przeszło, żeby zostawiać moje dwie suczki na uwięzi, kiedy wychodzę, a już zwłaszcza w czasie cieczki, nawet jeśli to tylko wyjście na zakupy czy coś w tym stylu...

Miałam suczkę i przed STERYLIZACJĄ nigdy nie zostawała sama w ogrodzie, szczególnie jak miała cieczkę... nawet na ogrodzonym terenie... to przecież oczywiste...

Przetłumaczony francuski
    Aloha71
    Aloha71 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie chcę ich kastrować, a już na pewno nie pod przymusem z powodu psa, który nie ma prawa przebywać na moim terenie!!!

Chcę po prostu wiedzieć, co mówią na ten temat przepisy!

Czy ktoś ma może jakieś linki, gdzie mogłabym znaleźć informacje o odpowiedzialności każdej ze stron w takich sytuacjach?

I tak, Titain, często właśnie tak to wygląda, ale sąsiedzi już wcześniej mnie ostrzegali, na przykład gdy dzieciaki całymi dniami rzucały kamieniami w moje psy... Więc no...

Przetłumaczony francuski
    Titain
    Zgłoś
    Nie krytykuję cię coco, ale ona po prostu zadbała o to, żeby jej suczki nie biegały samopas i mogły choć częściowo korzystać z ogrodu pod jej nieobecność, co samo w sobie nie jest przecież złym pomysłem. Do tego aloha nie ma prawa ogrodzić terenu, bo właściciel jej tego zabronił, a ma on prawo raz w roku skontrolować stan wynajmowanej nieruchomości (oczywiście w jej obecności). Czytając te komentarze od samego początku, można odnieść wrażenie, że właściciel tego samca, który błąka się w jej okolicy, ma rację i robi to w pełni zgodnie z prawem.
    Przetłumaczony francuski
    Coco33150
    Zgłoś
    Ale jak to robią ludzie, którzy mają psy w bloku i pracują po 8 godzin dziennie, nie licząc czasu na dojazdy... przecież pies potrafi wytrzymać.... Mój pies mieszkał w mieszkaniu przez 16 lat, ja pracowałam od 8:00 do 19:00, a czasem nawet do 20:00, i nigdy nie załatwił się w domu???? No to jak ja to robiłam??? Ooo, jaka niedobra... znęcanie się....
    Przetłumaczony francuski
    Titain
    Zgłoś

Zdecydowanie odradzam puszczanie psa samopas, bo trzeba pamiętać, że jesteśmy w pełni odpowiedzialni za szkody, które zwierzak może wyrządzić, bez względu na to, czy jesteśmy wtedy obok, czy nie. To, że pies uciekł, wcale nie zdejmuje odpowiedzialności z właściciela, nawet jeśli ten próbuje się tak tłumaczyć.

Patrząc na to czysto prawnie, trzymanie ich na uwięzi to dobre rozwiązanie, bo wtedy to nie te sunie stwarzają problemy. Kłopotem jest fakt, że teren nie jest ogrodzony. Jeśli aloha ma od właściciela pismo, w którym ten wyraźnie zabrania pełnego ogrodzenia działki, to taki dokument zdejmuje z niej odpowiedzialność.

Przetłumaczony francuski
    Coco33150
    Zgłoś

No coś tu jest jednak nie tak, nie zostawia się dwóch suczek w cieczce na nieogrodzonym terenie, na uwięzi i w dodatku bez żadnego nadzoru... Zasadniczo to psa na własnym podwórku w ogóle nie powinno się wiązać... no a rozmnażanie w wieku 7 lat jest przecież „bardzo wskazane”... (ironia)...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W takim razie wysterylizuj ją, bo to się będzie powtarzać w kółko, a przy okazji od razu zrobią aborcję...
    Przetłumaczony francuski
    Titain
    Zgłoś

Nie było mnie, ale jak wróciłam do domu, to on wciąż tam był!!

Poza tym nie ma ryzyka kradzieży, dookoła mam samych ciekawskich sąsiadów-emerytów, którzy wiecznie wiszą w oknach swoich domów.

I Gwash, nawet jeśli są suczki z cieczką, to gdyby tylko wszyscy właściciele pilnowali swoich psów, nie byłoby żadnego problemu!

Tacy sąsiedzi to właśnie ten typ, który nagle udaje, że nic nie wie, kiedy dzieje się coś, co wymaga zeznań świadków

Przetłumaczony francuski
  • 70 komentarzy na temat 105

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post