Moje dwie suczki zostały pokryte przez psa sąsiada: co mogę zrobić??

Aloha71
Aloha71 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam dwie suczki, Zoé (półtora roku) i Bidouille (7 lat). Obie są niesterylizowane i przebywają uwiązane na moim podwórku (właściciele domu nie chcą ponosić kosztów montażu bramy).

Mieszkam w małej wiosce na jakieś 50 osób i od pewnego czasu po okolicy biega luzem samiec (prawdopodobnie spaniel). Jego właściciele mieszkają około 500 metrów od nas i w ogóle go nie pilnują.

Pech chciał, że Zoé ma właśnie cieczkę.

W rezultacie wczoraj ten pies cały dzień próbował dobrać się do mojej suczki (z 10–15 razy w ciągu dnia). Za każdym razem, gdy próbowałam go przegonić, było już po wszystkim!

Później zauważyłam, że pokrył też drugą suczkę, Bidouille, małą beagle!!

Teraz bardzo się boję, że obie suczki będą miały szczeniaki, a ja nie będę w stanie się nimi zająć.

Znam adres i nazwisko właściciela tamtego psa, ale zanim do niego pójdę, chciałabym się dowiedzieć, jakie mam opcje prawne.

Czy mogę to gdzieś zgłosić? Kto jest odpowiedzialny w przypadku pojawienia się miotu?

Co mam zrobić, jeśli okaże się, że są szczenne? Wykonać sterylizację aborcyjną czy oddać małe właścicielowi tamtego psa? Czy on może pokryć koszty u weterynarza? itd....

Specjalnie wzięłam dwie samice, żeby uniknąć takich problemów, a do tego są uwiązane, więc jestem naprawdę wściekła. Czuję, że jak teraz pójdę do tych właścicieli, to puszczą mi nerwy i zrobi się z tego niezła awantura.

Jeśli macie jakieś informacje, będę bardzo wdzięczna!

Z góry dziękuję za Waszą pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

105 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Aloha71
    Zgłoś

Miiselle, tak, samiec był zczepiony z Zoé przez co najmniej 10 minut... Nic nie robiłam, bo podobno rozdzielanie ich na siłę jest dla nich niebezpieczne...

A Zaza37, właściciel nie chce ogrodzić podwórka, a ja nie zamierzam pakować kasy w dom, w którym pomieszkam może tylko ze dwa lata...

No i nie ma opcji, żeby zostawała w domu przez cały dzień. Nie wytrzymałaby tak długo...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej, to niekoniecznie sąsiad przyjdzie ci ją ukraść... Ale jest tyle różnych sytuacji, a ludzie niestety często czekają, aż będzie za późno.

Jeśli chodzi o prawo, to twój teren nie jest ogrodzony... To tak jak z kradzieżą samochodu: jeśli go nie zamkniesz i go ukradną, to wina leży po twojej stronie. Tutaj jest podobnie, ogrodzenie to podstawa...

Sama mam dwie sunie, mieszkam na wsi i mam podwórko otoczone murami sąsiednich domów, a moje dziewczyny nigdy nie zostają tam same, choćby z czystej ostrożności, kiedy wychodzę do pracy czy gdziekolwiek indziej...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Każdy odpowiada za swojego psa, a jak masz suczkę z cieczką, to nie zostawiaj jej samej bez opieki na pastwę losu. Właściciele suczek są tak samo odpowiedzialni jak właściciele samców ;-)

Przetłumaczony francuski
    Miiselle
    Miiselle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Czy psy się zakleszczyły czy nie?
    Przetłumaczony francuski
    Aloha71
    Zgłoś

Dzięki Titain, tak właśnie zrobię, bo nie mogę znaleźć w internecie żadnych konkretnych informacji na ten temat, poza tymi o bieganiu psa samopas:

„Za psa pozostającego bez dozoru uważa się każdego psa, który – poza polowaniem lub pilnowaniem stada – nie znajduje się pod faktyczną opieką właściciela, pozostaje poza zasięgiem głosu lub sygnału dźwiękowego pozwalającego na przywołanie go, albo oddalił się od właściciela lub osoby za niego odpowiedzialnej na odległość przekraczającą sto metrów. Każdy pies porzucony, zdany wyłącznie na własny instynkt, uznawany jest za psa wałęsającego się”.

Przetłumaczony francuski
    Aloha71
    Zgłoś

Nie było mnie, ale jak wróciłam do domu, to on wciąż tam był!!

Zresztą, nie ma ryzyka kradzieży, mam wokół samych wścibskich sąsiadów-emerytów, którzy wiecznie siedzą w oknach swoich domów.

A Gwash, nawet jeśli w okolicy są jakieś suczki z cieczką, to gdyby każdy właściciel pilnował swojego psa, nie byłoby żadnego problemu!

Przetłumaczony francuski
    Titain
    Titain Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Najlepiej zrobisz, jeśli dopytasz kogoś, kto zna się na przepisach albo przynajmniej może sprawdzić oficjalne teksty prawne. Najlepiej więc uderzyć prosto na policję – do komisariatu, który obsługuje Twój rejon – i tam o wszystko zapytać.

Przetłumaczony francuski
    Miiselle
    Miiselle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Sterylizacja to wybór, każdy decyduje sam i tylko właściciel może o tym zadecydować.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, Nie rozumiem jednego – piszesz: „Nie mogę brać moich suczek do środka, kiedy nas nie ma, bo muszą załatwiać potrzeby na zewnątrz”. Ale wyżej wspominasz, że z 10-15 razy próbowałaś odgonić psa? A potem dodajesz, że to sąsiad ci powiedział, że cię nie było???? W każdym razie, ja wysterylizowałam swoją suczkę i ma się super, zero negatywnych skutków, a wręcz przeciwnie – mniejsze ryzyko nowotworów... Poza tym, zostawianie suczek tak samych, kiedy nikogo nie ma w domu, jest ryzykowne i może się skończyć kradzieżą...
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W obu przypadkach zarówno aloha71, jak i właściciel psa zawinili, więc najlepiej byłoby dogadać się polubownie. Trzeba wysterylizować tę starszą suczkę, co wyjdzie jej na zdrowie (ona może umrzeć i szczeniaki też), no i samca.

Przetłumaczony francuski
  • 80 komentarzy na temat 105

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post