Moje dwie suczki zostały pokryte przez psa sąsiada: co mogę zrobić??

Aloha71
Aloha71 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam dwie suczki, Zoé (półtora roku) i Bidouille (7 lat). Obie są niesterylizowane i przebywają uwiązane na moim podwórku (właściciele domu nie chcą ponosić kosztów montażu bramy).

Mieszkam w małej wiosce na jakieś 50 osób i od pewnego czasu po okolicy biega luzem samiec (prawdopodobnie spaniel). Jego właściciele mieszkają około 500 metrów od nas i w ogóle go nie pilnują.

Pech chciał, że Zoé ma właśnie cieczkę.

W rezultacie wczoraj ten pies cały dzień próbował dobrać się do mojej suczki (z 10–15 razy w ciągu dnia). Za każdym razem, gdy próbowałam go przegonić, było już po wszystkim!

Później zauważyłam, że pokrył też drugą suczkę, Bidouille, małą beagle!!

Teraz bardzo się boję, że obie suczki będą miały szczeniaki, a ja nie będę w stanie się nimi zająć.

Znam adres i nazwisko właściciela tamtego psa, ale zanim do niego pójdę, chciałabym się dowiedzieć, jakie mam opcje prawne.

Czy mogę to gdzieś zgłosić? Kto jest odpowiedzialny w przypadku pojawienia się miotu?

Co mam zrobić, jeśli okaże się, że są szczenne? Wykonać sterylizację aborcyjną czy oddać małe właścicielowi tamtego psa? Czy on może pokryć koszty u weterynarza? itd....

Specjalnie wzięłam dwie samice, żeby uniknąć takich problemów, a do tego są uwiązane, więc jestem naprawdę wściekła. Czuję, że jak teraz pójdę do tych właścicieli, to puszczą mi nerwy i zrobi się z tego niezła awantura.

Jeśli macie jakieś informacje, będę bardzo wdzięczna!

Z góry dziękuję za Waszą pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

105 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Coco33150
    Coco33150 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pies nie powinien błąkać się samopas po drogach publicznych... no niby tak... ale zostawianie na uwięzi dwóch suczek z cieczką na niepilnowanym terenie... no coś tu jest jednak mocno nie tak... to kompletny brak odpowiedzialności...

I ja też to powtórzę!!! BARDZO GORĄCO zalecam STERYLIZACJĘ...

Przetłumaczony francuski
    Miiselle
    Miiselle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, zgadzam się z Tobą Gwash95, kiedy suczka ma cieczkę, trzeba zachować podwójną czujność i dla większego bezpieczeństwa trzymać ją w zamknięciu.

Ale moim zdaniem ona po prostu nie sądziła, że to się faktycznie wydarzy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Miiselle, zgadzam się z Tobą, że ten pies w żadnym wypadku nie powinien biegać samopas (właściciel łamie tu prawo pod tym względem).

Ale skoro, powtórzę to jeszcze raz, suczka w cieczce przyciąga samce z odległości wielu kilometrów, to zostawiając ją w nieogrodzonym ogrodzie, trzeba się po prostu liczyć z tym, że jeden lub nawet kilka psów przyjdzie ją pokryć. W pewnym momencie trzeba po prostu przestać chować głowę w piasek ;-)

Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zgadzam się, że żaden pies nie powinien biegać samopas, ale właścicielka suczek też musi wziąć na siebie odpowiedzialność i się odpowiednio przygotować, skoro wie, że mają cieczkę, a nie ma zabezpieczonego ogrodu. W takiej sytuacji najlepiej byłoby po prostu trzymać je w domu. Chciałabym też dodać, żeby pod żadnym pozorem nie dopuszczać do szczeniaków u 7-letniej suni. Istnieje ogromne ryzyko, że ona tego nie przeżyje, a razem z nią zginą też maluchy.

Przetłumaczony francuski
    Miiselle
    Zgłoś
    No ale przecież pies nie powinien sobie tak po prostu biegać samopas, jak mu się żywnie podoba. Co zrobią właściciele, jak któregoś dnia ugryzie jakieś dziecko? Będą twierdzić, że to nie ich wina, bo pies sam się wymknął?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wina leży po Twojej stronie... gdybyś je wysterylizowała, do niczego takiego by nie doszło.

Przetłumaczony francuski
    Miiselle
    Zgłoś

Miałem kiedyś podobny problem – samiec przychodził z odległości ponad kilometra i naprawdę ciężko było go przegonić. Mój brat został przez niego nie raz ugryziony. To był Jack Russell Terrier, wredna bestia, złośliwy jak mało co. Ale najgorsze było to, że właściciel miał wszystko gdzieś, mimo że ciągle mu zwracaliśmy uwagę. Suczki były w mieszkaniu, a on i tak krążył pod oknami – wyjście z nimi na spacer to była męczarnia, zwłaszcza że mieszkaliśmy na parterze z bezpośrednim wyjściem na zewnątrz. Myślę, że niewiele możesz na to poradzić, bo niektórzy właściciele są po prostu skrajnie nieodpowiedzialni.

Ale idź do weterynarza za tydzień lub dwa. Ta siedmiomiesięczna jest jeszcze za młoda, żeby zostać pokryta.

Co do tej drugiej suczki, to nie gwarantuję, jak to się skończy, ale staraj się trzymać je w domu przez całą resztę cieczki.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Niedługo to pies będzie musiał zacząć się pilnować lol

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

A przecież to właśnie jest rozwiązanie...

Przetłumaczony francuski
    Aloha71
    Aloha71 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Powtórzę to jeszcze raz: kwestia sterylizacji nie jest tutaj tematem!!!!!!

Dzięki!!

Przetłumaczony francuski
  • 90 komentarzy na temat 105

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post